Tim Gajser na Finskem potrdil naslov svetovnega prvaka

Slovenski dirkač Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022.
Fotografija: To je peti naslov najboljšega za Tima Gajserja in četrti v elitnem razredu svetovnega motokrosa. FOTO: MXGP
Odpri galerijo
To je peti naslov najboljšega za Tima Gajserja in četrti v elitnem razredu svetovnega motokrosa. FOTO: MXGP

V nedeljo je sicer Tim Gajser osvojil šesto mesto, kar pa je bilo dovolj, da je že potrdil letošnji naslov. Za Gajserja je to četrta lovorika v karieri v elitnem razredu MXGP po letih 2016, 2019 in 2020. Gajser je bil v prvi vožnji šesti, v drugi pa sedmi. Skupno je tako na dirki za šesto mesto dobil 29 točk, za potrditev naslova že na nedeljski dirki pa je v seštevku SP moral obdržati vsaj 100 točk naskoka pred tekmeci, kar mu je tudi uspelo, saj je Švicar Jeremy Seewer, v nedeljo drugi, v seštevku zdaj pri 104 točkah zaostanka.

»Neverjetno. Brez besed sem, veliko je že, da osvojiš en naslov, da pa jih imaš še pet s to posadko, HRC-jem ... Izjemna ekipa smo, veste. Seveda smo imeli proti koncu nekaj težav, tudi sam sem bil malce nemiren, a zdaj je tega konec. Rad bi se iz srca zahvalil vsem v moji ekipi, vsem okoli mene, dekletu, Filippou (Camaschelli, fizioterapevtu, op. a.), vsem ... Vsem, ki so me spremljali od doma, hvala vsem. Super vesel sem,« je v prvi izjavi za organizatorje povedal Gajser. S številko pet je seveda omenil skupno število naslovov prvaka, saj je bil pred selitvijo v najmočnejši razred leta 2015 že svetovni prvak razreda MX2.

»Kakšen dan. Res je, da nisem peljal najbolje, a naredil sem tisto, kar sem moral. Dosegel sem tisto, kar sem si želel pred dirko. Pet naslovov prvaka, kar ne morem verjeti, nisem še prav dojel tega. Hvala še enkrat vsem, tudi zvestim navijačem, ki me spremljajo po vsem svetu. Zame je to res poseben trenutek in presrečen sem,« pa je nato misli poskusil strniti še za spletno stran svoje ekipe Honda.

»Res sem vesel za Tima. Postal je prvak že nekaj dirk pred koncem. Res trdo dela in si to zasluži. Tudi ekipi Honde gre velika zahvala, vse leto so trdo garali vsak dan. Ni bilo lahko, a niti za sekundo nismo nehali delati in zdaj se kažejo rezultati,« pa je dejal vodja Hondine ekipe Marcus Pereira de Freitas.

Gajser slavi z ekipo in svojimi najbližjimi v finskem Hyvinkääju. FOTO: MXGP
Gajser slavi z ekipo in svojimi najbližjimi v finskem Hyvinkääju. FOTO: MXGP

Slab začetek druge vožnje, a srečen konec

V prvi vožnji je zvezdnik Honde, po sobotnih kvalifikacijah je imel šesto izhodišče, začel na tretjem mestu, se prebil na drugo, a sta ga sredi vožnje prehitela Nizozemec Glenn Coldenhoff in Francoz Maxime Renaux. Gajserja je v zadnjih krogih preganjal Seewer in ga tudi prehitel, tik pred koncem pa je pred Slovenca prišel še Francoz Romain Febvre.

Takšen razplet je pomenil, da bi moral Gajser v drugi vožnji dobiti še 13 točk oziroma končati na osmem mestu, če bi bil Seewer prvi. A ne Švicar ne Slovenec nista začela najbolje, Gajser celo le na 14. mestu. Švicar je dolgo vozil na tretjem mestu in se po sedmih krogih prebil na deveto, pozneje je bil sedmi. Takšen razplet je Gajserju omogočal predčasno slavje v sezoni, čeprav se je Seewer še prebil na drugo mesto.

Drugo vožnjo je sicer dobil Coldenhoff, ki je tudi zmagal skupno na dirki pred Seewerjem in Renauxom. V SP ima zdaj Gajser 674 točk, Gajser pa 570. V razredu MX2 je dirko dobil Francoz Tom Vialle, drugi je bil Nizozemec Kay de Wolf, tretji pa Belgijec Jago Geerts. Slovenski dirkač Jan Pancar je osvojil 11. mesto, potem ko je bil 12. v prvi in deseti v drugi vožnji. Medtem ko je v MXGP na vrhu vse določeno, je v MX2 bolj napeto. Vodi Geerts s 676 točkami, Vialle jih ima 661. Pancar je v seštevku 12., ima pa 244 točk.

Do konca sezone sta le še dve dirki, naslednji teden v francoskem St. Jean d'Angelyju, zadnja bo nato 4. septembra v turškem Afyonkarahisarju.

Brglez: Ponosni, da imamo šampiona takega kova in idola mladih

Ob novem velikem uspehu Gajserja in s tem slovenskega motokrosa je novemu prvaku čestital tudi predsednik krovne zveze AMZS Andrej Brglez.

»Čestitke in poklon Timu Gajserju za že peti naslov svetovnega prvaka, kar ga uvršča med najuspešnejše motokrosiste vseh časov in najboljše slovenske športnike. V AMZS smo ponosni, da imamo v svoji sredi šampiona takega kova in idola mladih. Prepričani smo, da se za prihodnost slovenskega motokrosa ni bati,« je dejal Breznik.

V spremljevalnem programu v Hyvinkääju je nastopil tudi Jaka Peklaj, ki je vozil na zadnji dirki letošnje sezone evropskega prvenstva EMX125. V prvi vožnji je bil 24., danes na drugi pa 27. mestu. Na dirki je zasedel 31. mesto, v skupnem seštevku pa je tekmovanje končal z 22 točkami in 36. mestom v prvi sezoni EMX125.

Preberite še:

Komentarji: