Tina z bolečinami do uspeha na turnirju za grand slam v Bakuju

Novi kolajni za judoistki Tino Trstenjak in Ano Velenšek, slovenski junakinji olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru.
Fotografija: Tina Trstenjak (levo) si je z drugim mestom v Bakuju izbojevala že 33. kolajno na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF
Odpri galerijo
Tina Trstenjak (levo) si je z drugim mestom v Bakuju izbojevala že 33. kolajno na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF

Ljubljana – Vitrina Tine Trstenjak je bogatejša za novo kolajno. Najboljša slovenska judoistka je na turnirju za grand slam v Bakuju (z nagradnim skladom 154.000 dolarjev) v soboto zablestela z drugim mestom v kategoriji do 63 kilogramov. Na tem položaju se je tako le še utrdila tudi na lestvici svetovne zveze (IJF) in v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.

Potem ko je bila 28-letna Celjanka uvodoma prosta, je v drugem krogu po debelih štirih minutah strla odpor Brazilke Ketleyn Quadros (10:0), bronaste z OI v Pekingu 2008, nakar je v četrtfinalu izločila še Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach (10:0), tretjeuvrščeno s predlanskega svetovnega prvenstva v Budimpešti.

V polfinalu je bila nato olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira '16 po podaljšku boljša še od Nemke Martyne Trajdos (10:0), s katero je – mimogrede – prav v Bakuju pred štirimi leti izgubila v finalu premiernih evropskih iger, v zaključnem dvoboju pa je Tina naletela na (pre)trd oreh, ki ga znova ni znala streti. Japonska zvezdnica Miku Taširo, lanska svetovna podprvakinja iz glavnega mesta Azerbajdžana, je po dobrih dveh minutah slavila zmago z iponom (10:0) in tako v svojo korist odločila še osmi zaporedni medsebojni obračun.


Po zaostanku je morala odpreti vse svoje karte


»Tina v finalu ni bila dovolj zbrana. Čeprav je imela navodila, da se z Miku Taširo ne sme prijeti v gard, je storila ravno to,« je pojasnil trener Marjan Fabjan in nadaljeval: »Potem ko je zaostajala za dve kazni, ki ju je proti izvrstni Japonki težko nadomestiti, je morala odpreti vse karte, kar je tekmica s pridom izkoristila in zmagala.«

Trstenjakova je bila seveda vesela nove kolajne (že 33. v svetovnem pokalu) in dragocenih točk, zadovoljna je bila tudi s svojo telesno pripravljenostjo, saj je iz borbe v borbe čutila, kako je začelo njene tekmice pobirati, nekaj skrbi pa ji povzročajo občasne bolečine v kolenu.

»Zaradi tega je vprašanje, ali bomo Tino sploh poslali na evropske igre v Minsk (od 21. do 30. junija). Glede na to, da nas konec avgusta čaka še svetovno prvenstvo v Tokiu, je treba dobro razmisliti, ali je ne bi bilo v tem času pametneje odpočiti in pripraviti za veliki vrhunec letošnje sezone,« se je vprašal strokovni direktor slovenske reprezentance in glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku.


Po Tini na zmagovalni oder stopila tudi Ana


Iz tega prihaja tudi Ana Velenšek (nad 78 kg), ki je uspeh Trstenjakove včeraj dopolnila z bronasto kolajno. Izbojevala si jo je z zmagami nad Brazilko Mario Suelen Altheman (10:0), Ukrajinko Galino Tarasovo (10:0) in Francozinjo Anne Fatoumato M Bairo (10:0), edini poraz pa ji je zadala Ukrajinka Jelizaveta Kalanina (0:7), poznejša zmagovalka grand slama v Azerbajdžanu.

Ana Velenšek je v obračunu za bronasto kolajno ugnala Francozinjo Anne Fatoumato M Bairo. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF
Ana Velenšek je v obračunu za bronasto kolajno ugnala Francozinjo Anne Fatoumato M Bairo. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF


Ni veliko manjkalo, pa bi se na zmagovalni oder povzpela tudi Anina polsestra Klara Apotekar (do 78 kg), ki je pristala na petem mestu, potem ko je v dvoboju za bronasto odličje potegnila krajšo proti Francozinji Madeleine Malonga (0:10).

V Tinini kategoriji se je pod slovensko zastavo borila tudi Andreja Leški, ki pa je morala že v svojem prvem dvoboju priznati premoč Poljakinji Karolini Talach (0:7), Anka Pogačnik (do 70 kg) je v sobotnem uvodnem krogu izgubila z Nemko Miriam Butkereit (0:10), včeraj pa se je že po prvem obračunu in porazu z Gruzincem Giorgijem Zakariadzijem (0:10) od tekmovanja poslovil tudi Vito Dragič (nad 100 kg).

Že v petek se je kljub poškodbi kolena (na srečo je zdravniški pregled potrdil, da so vezi cele) do sedmega mesta dokopala Maruša Štangar (do 48 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg) je bil deveti, Kaja Kajzer (do 57 kg) in Andraž Jereb (do 66 kg) pa sta ostala brez uvrstitve.

Komentarji: