V Alcañizu najhitrejši Rins, Quartararo je pogorel

Deseta dirka sezone v kraljevskem razredu je dala še osmega različnega zmagovalca.
Fotografija: Alex Rins je bil zelo vesel zmage na dirki za VN Aragonije. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Alex Rins je bil zelo vesel zmage na dirki za VN Aragonije. FOTO: Albert Gea/Reuters

Španec Alex Rins (Suzuki) je zmagovalec motociklistične dirke svetovnega prvenstva v Alcañizu v elitnem razredu motogp. V boju za zmago na dirki za veliko nagrado Aragonije je premagal rojaka Alexa Marqueza (Honda), za povsem španske stopničke pa je bil tretji še drugi Suzukijev dirkač Joan Mir, ki je prevzel vodstvo v SP. Za Rinsa je to prva zmaga v sezoni 2020, postal pa je že osmi različni zmagovalec na desetih letošnjih dirkah. Mlajši brat zaradi poškodbe odsotnega svetovnega prvaka Marca Marqueza je na drugi zaporedni dirki privozil do drugega mesta. Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT) je bil tokrat šele 18. in je izgubil vodstvo v SP.

V elitnem razredu so dirkači uprizorili še eno napeto dirko in odločitev o naslovu prvaka ni po njej nič bližja, kvečjemu še bolj zapletena. Med Marquezovo odsotnostjo se je vrh zelo razširil in skorajda nemogoče je napovedati zmagovalca. Velika pa so tudi nihanja, Quartararo, ki je letos edini dobil več kot eno dirko, je tokrat ostal brez točk, zmagovalec prejšnje dirke v Le Mansu Danilo Petrucci pa je bil danes le 15.

Alex Rins na poti do zmage v Alcañizu. FOTO: Albert Gea/Reuters
Alex Rins na poti do zmage v Alcañizu. FOTO: Albert Gea/Reuters


V boju za vrh je od začetka dobro kazalo Mavericku Viñalesu. Tokrat edinemu tovarniškemu dirkaču Yamahe (Valentino Rossi je manjkal zaradi okužbe s koronavirusom in na štartu ga ne bo ga naslednji teden) je z drugega mesta začel dobro in se prebil v vodstvo, Quartararo pa je po solidnem začetku kmalu začel drseti navzdol in po težavah z gumami nazadnje izpadel celo iz petnajsterice. A z njegovimi težavami se na vrhu niso ukvarjali. Ko je moral Viñales prepustiti vodstvo hitrima suzukijema in mlajšemu Marquezu, je bilo hitro jasno, da ga danes ne bo v boju za zmago. To je pomenilo, da bo slavil eden od dirkačev, ki letos še niso stopili na vrh zmagovalnega odra.
 

Marquez je zaman poskušal


Kmalu je tudi Mir moral priznati premoč Marquezu in se je v zadnjih krogih zadovoljil s tretjim mestom, ki mu je ob slabem položaju Quarataroja omogočilo skok na vrh seštevka. V ospredju pa so vsi čakali na napad Marqueza. Poskusil je dvakrat, toda ni imel pravih možnosti, enkrat je naredil manjšo napako in ostal za Rinsom, v zadnjem krogu pa nato ni bil dovolj blizu.

Končalo se je z zmago Rinsa, a le z dvema desetinkama prednosti. Marquez je zanesljivo pripeljal na drugo mesto, Mir je obdržal tretje, na četrtem je ostal Viñales, peti je bil Takaaki Nakagami (Honda LCR), šesti Quartararojev sotekmovalec Franco Morbidelli, sedmi pa tokrat najboljši Ducatijev dirkač Andrea Dovizioso.

»Neverjetno, neverjetno. Na štartu sem bil miren. Po nekaj krogih sem videl, da lahko pridem blizu, dobro sem začel, ko pa sem ujel Viñalesa, sem si rekel, lahko greš naprej. In sem šel. Super, to prvo mesto je nagrada za vse moje navijače, za mojo družino in za vse v ekipi, ki tako dobro delajo,« se je prve zmage v sezoni veselil Rins.

V SP je Mir na prvem mestu (121), ničla je Quartararoja potisnila na drugo stopničko (115), Viñales je tretji s 109 točkami, Dovizioso pa četrti s 106. Naslednja dirka bo že naslednji teden, ko bo Alcañiz gostil še preizkušnjo za VN Teruela.

Komentarji: