Kaja Kajzer do srebrne kolajne na evropskem prvenstvu v Lizboni

Judoistka Bežigrada na prvenstvu stare celine v finalu izgubila z domačo šampionko Telmo Monteiro, Maruša Štangar je zasedla peto mesto.
Fotografija: Kaja Kajzer (v modrem kimonu) si je v Lizboni priborila naslov evropske podprvakinje. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Odpri galerijo
Kaja Kajzer (v modrem kimonu) si je v Lizboni priborila naslov evropske podprvakinje. FOTO: Gabriela Sabau/IJF

Uvodni dan evropskega prvenstva v Lizboni sta se v popoldanski del uvrstili dve slovenski judoistki. Kaja Kajzer se je prebila do velikega finala v kategoriji do 57 kilogramov in osvojila srebrno kolajno, Maruša Štangar (do 48 kg) pa je zasedla peto mesto.

Kajzerjeva je po vrsti z vazarijem ugnala Kosovko Flako Loxha (7:0), Poljakinjo Anno Kuczera (7:0) in v četrtfinalu po hudem boju v podaljšku še Izraelko Timno Nelson Levy (7:0). V polfinalu se je 21-letna judoistka Bežigrada pomerila s Francozinjo Sarah Leonie Cysique in jo prav tako premagala z vazarijem (7:0).

V velikem finalu se je postavila po robu domači šampionki Telmi Monteiro in dolgo nadzirala dogajanje na blazinah. Odločitev o zmagovalki je padla v podaljšku, v katerem je 35-letna Portugalka v 39. sekundi presenetila mlado Ljubljančanko in jo vrgla na hrbet za že šesti naslov evropske prvakinje. Kajzerjeva, ki je s srebrno kolajno dosegla svoj doslej največji uspeh, se je na tleh prijela za levo nogo in nato odšepala s tatamija.

Kaja Kajzer je bila zaskrbljena zaradi poškodovane noge. FOTO: Miha Šimnovec
Kaja Kajzer je bila zaskrbljena zaradi poškodovane noge. FOTO: Miha Šimnovec


»Začetek je bil težak, nato pa sem se dobro borila, saj sem s Poljakinjo, Francozinjo in Izraelko že izgubila. Prikazala sem dobre borbe. Tudi v finalu sem se borila dobro, žal pa se je končalo s porazom. Ni bila močnejša, v karieri sem jo že premagala, danes pa je spet dokazala, da je izkušena. Kako natančno je potekala odločilna akcija, niti ne vem, pred tem pa je bila borba zelo izenačena,« je po velikem uspehu povedala judoistka Bežigrada.


Maruša Štangar izgubila dvoboj za bron


Štangarjeva je bila v uvodnem krogu prosta. Zatem je z iponom izločila domačo reprezentantko Mario Siderot (0:10), v četrtfinalu pa je morala z iponom priznati premoč ukrajinski zvezdnici Darji Bilodid (0:10). V repešažu se je 23-letna judoistka Olimpije najprej spoprijela s Španko Julio Figueroa in zmagala z iponom (10:0).

V dvoboju za bronasto kolajno se je Maruša pomerila s Sabino Gilijazovo in izgubila po izenačenem obračunu, potem ko je 26-letni Rusinji pičlih 17 sekund pred iztekom časa uspela akcija za vazari. Štangarjeva je tako pristala na petem mestu, kar je njena druga najboljša uvrstitev na tem tekmovanju po bronasti kolajni na evropskih igrah leta 2019 v Minsku.

Maruša Štangar je zasedla peto mesto. FOTO: Marina Mayorova/IJF
Maruša Štangar je zasedla peto mesto. FOTO: Marina Mayorova/IJF


»Kadar ne izkoristiš priložnosti za kolajno, si seveda razočaran. A imela sem veliko borb in niso bile slabe, žal pa zdaj prevladuje občutek o zamujeni priložnosti. Slog borbe, ki ga goji Rusinja, mi ne ustreza, tekmica je izkoristila mojo napako. A dejstvo je, da se je očitno posebej pripravila za to prvenstvo, medtem ko moj glavni cilj ostajajo olimpijske igre v Tokiu,« je poudarila Štangarjeva.


Uvodna poraza Tropanove in Štarkla


Že po uvodnih dvobojih sta nastope na evropskem prvenstvu končala Impolova judoista Teja Tropan (do 52 kg) in David Štarkel (do 60 kg). Tropanova je z iponom klonila proti Belgijki Amber Ryheul (0:10), Štarkel pa proti Rusu Jagu Abuladzeju (0:10), ki si je v nadaljevanju izbojeval bronasto kolajno.



Jutri bosta s Tino Trstenjak in Andrejo Leški (obe do 63 kg) na tatami stopili vroči slovenski kandidatki za novo odmevno uvrstitev v Lizboni. Ob njima bodo drugi dan naše barve zastopali Anka Pogačnik (do 70 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Alen Vučina (do 81 kg), v nedeljo pa se bodo pod slovensko zastavo borili Patricija Brolih (do 78 kg), Narsej Lackovič (do 90 kg), Vito Dragič in Enej Marinič (oba nad 100 kg).

Preberite še:

Komentarji: