V novem letu še več zgodb, kot jih pišejo Luka, Janja, Ilka ...

Kot naročena je bila nedavna dvojna smučarska zmaga Ilke Štuhec in Žana Kranjca, po razglasitvi najboljših športnikov leta je zbrano družbo v preddverju Cankarjevega doma preveval praznični optimizem. Športno leto 2018 je bilo za mnoge uspešno, za nekatere ne, vsi skupaj si še več uspehov si obetajo v novem letu 2019.
Fotografija: Luka Dončić je bil prva zvezda prireditve Športnik leta, četudi ga ni bilo v Cankarjevem domu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je bil prva zvezda prireditve Športnik leta, četudi ga ni bilo v Cankarjevem domu. FOTO: Reuters

Janja Garnbret je ena od slovenskih zvezd, ki so najbolj svetlo sijale na športnem nebu. Zmagovalka svetovnega pokala v športnem plezanju in edina na svetu z naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah z zvrhano mero optimizma pričakuje leto 2019, še bolj olimpijsko 2020, ko se bo v Tokiu njena panoga prvič predstavila na igrah pod petimi krogi.
 

Ko se zdi, da ne more biti boljše, je vsakič boljše


»Vsako leto si rečem, da bolje ne more biti, pa je vsakič boljše. Sezona je bila res neverjetna, začela se sicer ni s polno paro, ker sem imela maturo, iztekla pa se je fantastično, z dvema naslovoma svetovne prvakinje. Res sem zadovoljna, prihodnja sezona bo naporna, spet svetovni pokal in svetovno prvenstvo ter kvalifikacije za olimpijske igre. Zelo se veselim novega leta, zdaj bomo začeli naporne priprave, da bomo spet tako dobri kot letos,« je povedala 19-letna Korošica Garnbretova, ki ne obžaluje zamujenih stvari, ki jih počnejo običajno najstniki.

Janja Garnbret je že pri 19 letih zvezdnica v vzpenjajočem se športnem plezanju. FOTO: Leon Vidic
Janja Garnbret je že pri 19 letih zvezdnica v vzpenjajočem se športnem plezanju. FOTO: Leon Vidic


»Že od malih nog sem bila povsem predana plezanju. Vedno sem si vse tako organizirala, da je bilo plezanje na prvem mestu, potem pa vse ostalo. Starši so me pri tem podpirali. Nikoli nisem obžalovala, da ne morem delati istih stvari kot moji vrstniki. Plezanje je bilo vedno moja strast. Tudi fanta sem si našla v plezanju (Domen Škofic, op. p.), ne morem se pritoževati.«
 

Zavec: Športniki so nas razvadili


Dejan Zavec je bil športnik leta 2010, zdaj je športni upokojenec, ki skrbi za razvoj boksarskega podmladka. »Glede na to, koliko športnikov je v Sloveniji, so bili rezultati tudi letos izjemni. Pravzaprav športniki razvajajo Slovence in že malce slabši rezultati hitro sprožijo kritiko. Kot publika smo Slovenci zelo zahtevni, prepričan pa sem, da bo tudi novo leto prineslo nov val odličnih uspehov. Smučarija nas je že navdušila z dvojno zmago, za katero bi nekoč ubijali, a bo že jutri pozabljena, to me malce žalosti,« je razmišljal Ptujčan.

Dejan Zavec si v prihodnjih letih obeta, da bo Slovenija spet postala dežela boksa. FOTO: Leon Vidic
Dejan Zavec si v prihodnjih letih obeta, da bo Slovenija spet postala dežela boksa. FOTO: Leon Vidic


Verjame, da bo boks na Slovenskem kmalu dobil dostojnega naslednika Mr. Sympathikusa. »Da bi se kdo od naših nadarjenih fantov uvrstil že na olimpijske igre v Tokiu, je utopično pričakovati, a na naslednjih igrah leta 2024 v Parizu bi morali imeti svojega boksarja. Boks je tek na dolge proge, le s sistemskim delom lahko v nekaj letih pričakuješ rezultate,« je dejal zagovornik trdega dela Zavec, ki je o izboru športnikov dal zanimivo izjavo: »To je tako, kot če bi vprašal novinarje, kdo je najboljši med njimi. Vsake oči imajo svojega malarja. Verjamem pa, da ste se novinarji držali profesionalnih načel in pravilno izbrali favorite.«
 

Orle naj ponese dober vzgornik
 

Peter Prevc je bil v letih 2013-16 štirikrat zapored najboljši športnik, toda ta čas se še lovi, podobno kot celotna ekipa slovenskih orlov. Franci Petek je bil prvi dobitnik prestižne nagrade v samostojni Sloveniji (1991), zdaj je direktor Smučarske zveze Slovenije.

Franci Petek slovenskim skakalcem želi dober vzgornik. FOTO: Leon Vidic
Franci Petek slovenskim skakalcem želi dober vzgornik. FOTO: Leon Vidic


»Pri naši smučariji je dobro, da enkrat zablesti eden, drugič drugi. Alpski smučarji so nas že navdušili, prepričan sem, da nas bodo v novem letu tudi skakalci. Fantje trdo delajo in slejkoprej se jim bo obrestovalo. V novem letu jim želim veliko dobrega vetra, naj jih nese čim višje in čim dlje,« je bil kot vselej na široko nasmejan nekdanji svetovni prvak.
 

Košarka kot dr. Jekyll in mr. Hyde


Če lahko rečemo, da se skakalci še iščejo, kaj potem reči za košarkarje, ki so po evropskemu naslovu leta 2017, ko so bili tudi ekipa leta, letos strmoglavili in ne bodo videli svetovnega prvenstva. Legendarni Peter Vilfan ima mešane občutke.

»Toliko kontradiktornosti, kot je je v naši košarki, ni nikjer v športu in verjetno ne tudi ne v kateri drugi dejavnosti v naši državi. Smo evropski prvaki, dvakrat zapored imamo najboljšega športnika, lani Gorana Dragića, letos Luko Dončića, hkrati pa sta reprezentančna in klubska košarka na psu. Postali smo na nek način eksoti, za kar je kriva tudi Fibe, ki je vsilila katastrofalen način kvalifikacij, v katerih ne morejo sodelovati najboljši košarkarji. Mi smo največja žrtev Fibinega nerazumevanja bistva športa,« je bil znova brez dlake na jeziku Vilfan, ki vseeno vidi luč na koncu predora.

Peter Vilfan je izpostavil bipolarnost slovenske košarke. FOTO: Leon Vidic
Peter Vilfan je izpostavil bipolarnost slovenske košarke. FOTO: Leon Vidic


Zgodbe, ki jih piše Luka Dončić, bodo imele širše koristne učinke za našo košarko. Zdaj ljudje spet ponoči bedijo in gledajo NBA, kot je bilo tudi pred 20 leti, potem pa malce zamrlo. Mladi potrebujejo vzornike in Luka ne bi mogel biti boljši zgled. V novem letu si res ne moremo obetati presežkov, toda sadove bomo želi čez leta.«
 

Tudi Košir želi na zmagovalni val


Žan Košir pri 34 letih še naprej žanje uspehe. Čeprav je leta 2014 v Sočiju osvojil dve kolajni v deskanju na snegu in je bil letos bronast v Pjongčangu, naziva športnika leta še ni dočakal. Prvič ga je premagal Peter Prevc, letos Dončić.

Na sliki Žan Košir. Športnik leta 2018. Ljubljana, 19. december 2018 Foto Leon Vidic/delo
Na sliki Žan Košir. Športnik leta 2018. Ljubljana, 19. december 2018 Foto Leon Vidic/delo


»Mi smo tisti, ki smo začeli leto z uspehi, od katerih je minilo kar nekaj časa, vmes so se zgodile mnoge stvari. Vsi smo navdušeni nad Dončićevimi predstavami v NBA. Zase si želim, da bi bil še naprej del te uspešne zgodbe slovenskega športa in bil navdih za nove rodove. Ilka in Žan sta zajahala zmagoviti val, na katerega si želim tudi jaz,« si novih zmag želi Košir, ki je v sezoni 2014/15 osvojil veliki kristalni globus in oba mala globusa.
 

Jadralki že pogledujeta proti Daljnem vzhodu


Za ekipo leta so športni novinarji izbrali dvočlansko jadralsko zasedbo Tina Mrak – Veronika Macarol. Manjše ekipe ne more biti. »Bili sva presenečeni, ker res nisva pričakovali te nagrade. Obenem sva zelo zadovoljni s sezono, ki je bila fantastična,« je bila vesela Mrakova, ki je z Macarolovo v razredu 470 v Bolgariji osvojila naslov evropske prvakinje.

Tina Mrak in Veronika Macarol. Na sliki Športnik leta 2018. Ljubljana, 19. december 2018 Foto Leon Vidic/delo
Tina Mrak in Veronika Macarol. Na sliki Športnik leta 2018. Ljubljana, 19. december 2018 Foto Leon Vidic/delo


V vseh urah, ki jih preživita sami na širnem morju, morata biti kompatibilni osebnosti, da ne pride do zasičenost in sporov. »Dosti je prilagajanja in komunikacije, v tujini sva skupaj od deset dni do dveh tednov, ko prideva domov, pa si vzameva čas zase. Druživa se s svojimi prijatelji in družinami, potem pa že komaj čakava, da greva spet na morje,« je pojasnila Mrakova, ki se je letos najbolj razveselila olimpijske norme za Tokio: »V letu 2019 bo vse v znaku priprav na olimpijske igre, sodelovali bova tudi na testni tekmi na Japonskem, kjer se bova spoznali z razmerami.«
 

Atletika le še stvar osebnih projektov


Slovenska atletika je imela dobro sezono, a prave češnje na torti ni bilo. V letu 2019 bo svetovno prvenstvo v Katarju. Nekdanja rekorderka v troskoku Anja Valant Velepec, ki je na prireditev prišla v spremstvu soproga, nekdanjega biatlonca Jureta Velepca, meni, da bo Slovenija še naprej uspešna v kraljici športa, čeprav prave sistemske ureditve ni.

Anja Valant verjame, da bo slovenska atletika kmalu spet dobila ćešnjo na torti. FOTO: Leon Vidic
Anja Valant verjame, da bo slovenska atletika kmalu spet dobila ćešnjo na torti. FOTO: Leon Vidic


»Naša atletika je postala stvar osebnih projektov, ki so lahko uspešni ali pa tudi ne,« je opozorila Valantova, ki je vesela, da se je atletika znebila bremena dopinga, želi pa si, da bi Atletska zveza Slovenija znala ustrezno podpreti rodove, ki prihajajo.
 

Nogomet potrebuje navijače
 

Če je v naši atletiki kronično pomanjkanje denarja, pa imajo v kralju športa nogometu mladi precej boljše razmere za delo. Toda paradna članska vrsta je imela slabo leto, v ligi narodov je padla v najslabšo skupino. Nekdanji selektor Bojan Prašnikar verjame, da bo odslej šlo navzgor, ko bo novi selektor Matjaž Kek začel kvalifikacije za EP 2020.

Bojan Prašnikar opozarja, da slovenskega nogometa ne bo rešila zgolj selektorska menjava. FOTO: Leon Vidic
Bojan Prašnikar opozarja, da slovenskega nogometa ne bo rešila zgolj selektorska menjava. FOTO: Leon Vidic


»Z letom 2018 nikakor ne smemo biti zadovoljni, to je bil velik korak navzdol. Veliko stvari se bo moralo spremeniti, premalo je zgolj zamenjati selektorja. Živim v upanju, da bo novo leto uspešno, toda ena ali dve spremembi ne bosta rešili zadeve. Želim si, da bi dobro začeli kvalifikacije, spet navdušili ljudi, ki bodo napolnili štadion. Potem bo vse lažje.«

Preberite še:

Komentarji: