V Tacnu začeli brez žrtev

V kvalifikacijah tretje tekme svetovnega pokala uspešnih prav vsi slovenski slalomisti.
Fotografija: Benjamin Savšek je rutinirano opravil prvo nalogo na domači progi. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Benjamin Savšek je rutinirano opravil prvo nalogo na domači progi. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Ljubo doma, kdor ga ima, si že od nekdaj pravijo slovenski slalomisti na divjih vodah in žanjejo uspehe na tacenskih brzicah. Obetavno so začeli tudi tretjo tekmo letošnjega svetovnega pokala, saj so se prav vsi prebili skozi kvalifikacije ter se uvrstili v današnji in jutrišnji polfinale.

Najbolje se je nekoliko presenetljivo odrezala kanuistka Alja Kozorog, ki je zasedla tretje mesto na prvi progi, zelo zanesljiva pa sta bila tudi najizkušenejša aduta, kanuist Benjamin Savšek in kajakaš Peter Kauzer z dvema petima mestoma. Več težav je imel najuspešnejši Slovenec na uvodnih preizkušnjah v Londonu in Bratislavi Luka Božič, saj je bil v prvem nastopu šele 21. in moral na popravni izpit, v katerem je osvojil tretje mesto, čeprav si je prislužil dve kazenski sekundi. V najboljše deseterice so se v svojih razredih prebili še kajakaš Niko Testen (7.), kanuistka Eva Alina Hočevar (8.) in kajakašica Ajda Novak (10.). Danes se bo tekmovanje nadaljevalo s polfinalom za kanuiste (ob 9. uri) in kajakašice (10.05), ob 12. uri pa se bodo začeli finalni nastopi.

»Danes sem zadovoljen s svojim nastopom. Opravil sem nalogo, ki sem si jo zadal, in se uvrstil v polfinale. Na progi sem si sicer privoščil en dotik vratic, zato bom jutri poskušal popraviti minimalne napake, se uvrstiti v finale in tam štartati na najvišja mesta,« je svoj kvalifikacijski nastop ocenil Savšek.

Anže Berčič je na prvi progi dosegel 13. čas in se neposredno uvrstil naprej, medtem ko je Božič v prvi vožnji naredil preveč napak in si je mesto v polfinalu najboljše trideseterice zagotovil s tretjim časom drugega nastopa. »Počutim se dobro. Nekako mi v prvem poskusu ni steklo, zato sem moral še enkrat na štart. To je bil eden od težjih nastopov v tej sezoni, pred domačimi gledalci moraš veslati tako, da se uvrstiš naprej. Kljub napakam na progi sem dobro oddelal nalogo, čeprav bi najraje pozabil ta dan in šel naprej,« ni bil najbolj zadovoljen Božič.

Luka Božič ni bil zadovoljen s svojim nastopom. FOTO: Tomi Lombar
Luka Božič ni bil zadovoljen s svojim nastopom. FOTO: Tomi Lombar


Med kajakaši je bil najhitrejši Britanec Joseph Clarke, zmagovalec letošnje tekme svetovnega pokala v Londonu. Izmed treh slovenskih kajakašev je bil najhitrejši Kauzer, ki je bil brez dotika peti in dejal: »Na vrhu sem malo izgubil občutek, čez zapornico me je zalilo, brizgnilo mi je v oči. Nisem ravno videl, kje sem, a potem sem nadzoroval potek. Nisem se spravljal v težave, veslal sem po sredini vrat, da spet ne bi bilo kakšne sumljive zgodbe. Z današnjo predstavo sem zadovoljen, vem pa, da imam še kar nekaj rezerve, ki jo hranim za nedeljo.«
 

Zadovoljna najstnica


Med kajakašicami je bila najhitrejša Italijanka Stefanie Horn. Novakova je bila z enim dotikom deseta, Eva Terčelj pa z dvema 12. »Čoln mi je lepo drsel po vodi. Ni bilo enostavno, nekateri odseki niso bili najboljši, a cilj za danes je izpolnjen in jutri je nov dan. Upam, da bo v polfinalu proga težja in bomo imeli domači tekmovalci malo več prednosti,« je ocenila Terčeljeva.

Eva Terčelj upa, da bo v polfinalu proga težja. FOTO: Tomi Lombar
Eva Terčelj upa, da bo v polfinalu proga težja. FOTO: Tomi Lombar


Ker je Urša Kragelj poškodovana, je v kvalifikacijah kajakašic dobila priložnost tudi mlada kanuistka Hočevarjeva, ki je svojo priložnost odlično unovčila. Za uvrstitev v polfinale se je sicer dvakrat podala na štart, a si v premiernem nastopu v svetovnem pokalu med kajakašicami zagotovila sobotni nastop z osmim mestom na drugi progi.

»Vesela sem, da sem lahko prvič veslala v kajaku v svetovnem pokalu. Potrudila sem se po svojih najboljšim močeh. Sem pa imela en 'brezzvezen' dotik. Vseeno sem zadovoljna,« je povedala 17-letna Hočevarjeva.

Med kanuistkami se je s progo najbolje spopadla Avstralka Jessica Fox, lanska zmagovalka Tacna. S tretjim mestom se je izkazala Kozorogova, ki je prejela tudi dve kazenski sekundi za dotik pri šestih vratcih.

»Zelo sem vesela, da mi je uspel tak nastop. Pred štartom sem bila bolj živčna kot kadarkoli doslej, najverjetneje zaradi občinstva. Ko veslaš, je vedno dobro, da te spodbujajo, a je tudi malo več treme. Upam, da se bom v nedeljo spopadla s tremo in pokažem takšno veslanje, ki bo meni všeč,« je misli naprej že usmerila Kozorogova.

Preberite še:

Komentarji: