Večina Japoncev bi še enkrat preložila ali celo odpovedala OI v Tokiu

Le še slaba četrtina prebivalcev dežele vzhajajočega sonca podpira organizacijo največje športne prireditve v letošnjem poletju.
Fotografija: Japonci niso pretirano navdušeni nad tem, da bi v letošnjem poletju izpeljali olimpijske igre v Tokiu. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
Odpri galerijo
Japonci niso pretirano navdušeni nad tem, da bi v letošnjem poletju izpeljali olimpijske igre v Tokiu. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters

Kakor poroča japonska agencija Kyodo News, si velika večina tamkajšnjih prebivalcev v strahu pred novim valom koronskih okužb želi, da bi poletne olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu odpovedali ali vnovič preložili. V poročilu so razkrili, da je med tistimi, ki so glasovali za odpoved ali novo preložitev Tokia 2020, kar 39,2 odstotka takšnih, ki bi radi v celoti odpovedali igre. Skoraj tretjina anketirancev (32,8 %) pa bi še enkrat preložila OI.

Japonski prireditelji so morali skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) konec lanskega marca zaradi pandemije novega koronavirusa za leto dni  preložiti poletne olimpijske igre Tokio 2020. Uvodna slovesnost OI je tako predvidena za letošnji 23. julij. A medtem le še slaba četrtina (24 odstotkov) vseh, ki so sodelovali v anketi agencije Kyodo, podpira organizacijo iger v letošnjem poletju. V poročilu so tudi zapisali, da je 92,6 odstotka Japoncev zaskrbljenih nad vnovičnim vzponom okužb. Približno 60 odstotkov jih ni zadovoljnih z napredovanjem in razporeditvijo cepljenja proti covidu-19. Za zdaj je polno cepivo prejelo zgolj 0,4 odstotka Japoncev.

Minuli teden so sicer na območju prefekture in mesta Osaka odpovedali sodelovanje pri projektu poti olimpijske bakle do Tokia. Razlog za odpoved je bilo povečano število okužb in strah, da bi se te ob takšnih dogodkih še bolj razširile. Zaradi omejitev, povezanih z obvladovanjem pandemije novega koronavirusa, veljajo na Japonskem strogi ukrepi tudi pri poti olimpijske plamenice na prizorišče iger v Tokiu, ki se je začela 25. marca v Fukušimi.

Komentarji: