Vettel kaznovan, zmaga Hamiltonu

Svetovni prvak je izkoristil Nemčevo neprevidnost in sedmič osvojil VN Kanade.
Fotografija: Lewis Hamilton se je veselil 78. zmage v karieri. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton se je veselil 78. zmage v karieri. FOTO: AFP

Jubilejna 50. velika nagrada Kanade v formuli 1 in 40. na dirkališču Gilles Villeneuve je postregla s prvim neposrednim obračunom med najboljšima dirkačema zadnjega desetletja, štirikratnim svetovnim prvakom Sebastianom Vettlom in petkratnim prvakom Lewisom Hamiltonom, pete zmage v sezoni in tretje zaporedne pa se je veselil Anglež, čeprav je skozi cilj pripeljal drugi.

Izkoristil je namreč neprevidnost Nemca in vpisal 78. zmago v karieri. Branilec naslova je v skupnem seštevku še povečal prednost pred moštvenim tekmecem Valtterijem Bottasom, ki je bil z najhitrejšim krogom četrti. Hamilton je po sedmih dirkah pri 162 točkah, Bottas pri 136 in Vettel pri 100. Naslednja dirka bo 23. t. m. v Franciji.

Sebastian Vettel je prvi pripeljal v cilj, a z grenkim priokusom. FOTO: AFP
Sebastian Vettel je prvi pripeljal v cilj, a z grenkim priokusom. FOTO: AFP


Ključen je bil 4. ovinek 48. kroga od 70, ko je Vettel po zdrsu s ceste na travo ob vrnitvi zaprl pot prehitevajočemu Hamiltonu. Komisarji so preučili incident in vodilnemu zaradi oviranja prisodili pet sekund pribitka. Toliko prednosti si pred Hamiltonom ni mogel privoziti in se je moral sprijazniti z drugim mestom. Na zmago čaka že 14 dirk od 26. avgusta lani, isto velja za moštvo Ferrari, ki mu je bilo v tolažbo tudi tretje mesto Charlesa Leclerca.


Izenačen s Schumacherjem


Hamilton je v Kanadi zmagal že sedmič in se tako izenačil z Michaelom Schumacherjem. Vettel, ki si je dan prej privozil prvi najboljši štartni položaj, je že med dirko izjavil, da se ne strinja s kaznijo, češ da se ni imel kam umakniti. Tudi mnogi navijači so ga imeli za moralnega zmagovalca.

Charles Leclerc se je veselil tretjega mesta. FOTO AFP
Charles Leclerc se je veselil tretjega mesta. FOTO AFP


Peti je bil Max Verstappen (Red Bull), šesti Daniel Ricciardo, sedmi Nico Hülkenberg (oba Renault), osmi Pierre Gasly (Red Bull), deveti Lance Stroll (Racing Point) in deseti Daniil Kvjat (Toro Rosso).

»Na tak način običajno ne zmagujem rad,« je po prihodu v cilj povedal Hamilton po tretji zaporedni zmagi, s katero je naredil še en velik korak k šestemu naslovu svetovnega prvaka.

Preberite še:

Komentarji: