Za svežo glavo predah na Baliju

Tim Gajser v Semarangu po osmo zmago v sezoni.
Fotografija: Tim Gajser je v tej sezoni zbral 7 zmag, toliko jih je imel tudi leta 2016, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je v tej sezoni zbral 7 zmag, toliko jih je imel tudi leta 2016, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. FOTO: HRC

Ljubljana – Kako močen je v letošnjem svetovnem prvenstvu motokrosist Tim Gajser, lepo pokaže statistika: v sezoni 2016, ko je kot novinec v elitnem razredu MXGP osvojil premierni naslov, je na 18 dirkah zbral 7 zmag, prav toliko pa jih ima letos po 11 preizkušnjah. »Tim trenutno dosega vse, kar hočemo od njega,« je s prepričljivim vodstvom v prvenstvu zadovoljen šef Hondine ekipe Marcus Pereira de Freitas.

Gajser se je v svoji sanjski sezoni 16-krat povzpel na stopničke, sedem dirk pred koncem letošnje pa jih je zbral deset. Nov osebni mejnik se mu nasmiha, če se bo prav na vsaki uvrstil med najboljšo trojico. Glede na okrnjeno konkurenco – v karavani manjkata najmočnejša voznika ekipe KTM Antonio Cairoli in lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings, seznam poškodovanih je letos še precej daljši – bi bil drugačen razplet pravzaprav presenečenje, saj Gajser v primerjavi s preostalimi tekmeci ta čas sodi raven višje. V skupnem seštevku ima pred tretjeuvrščenim Jeremyjem Seewerjem brezskrbnih 161 točk prednosti (drugo mesto še vedno drži poškodovani Cairoli, ki je zaradi poškodbe in operacije rame že končal sezono), razlogov za napetost ni, dirka lahko povsem sproščeno.

Karavana se ta čas mudi v Aziji, z otoka Sumatra, kjer je Gajser prejšnji teden vknjižil letošnjo šesto zaporedno zmago, se je preselila na Javo. »Vročina in visoka vlaga v zraku sta otežili razmere. Bilo je zahtevno, a Tim je znova pokazal, v kako izjemni formi je. Čudovito ga je gledati, kako dirka z visoko stopnjo samozavesti,« je črto pod Gajserjevo 17. zmago v karieri potegnil Pereira de Freitas.

Motokrosisti bodo v Semarangu, kjer je bil Gajser lani drugi, sklenili mini indonezijsko turnejo. Danes bodo kvalifikacije, nedeljska dirka bo na sporedu ob 8. in 11. uri.


Safari in deskanje na valovih


Elita je proste dneve pred nedeljsko preizkušnjo izkoristila za kratek odklop od dirkalnega vrveža in osvežitev misli. Gajser se je sproščal na Baliju, z dekletom Špelo sta uživala v naravi, obiskal je safari in deskal na valovih. »Bali je lep, a komaj čakam, da se vrnemo v tekmovalni ritem,« je s pripisom ob fotografijah kratkega predaha, ki jih je objavil na družbenih omrežjih, opozoril, na kaj je osredotočen. Redno je obiskoval tudi fitnes in skrbel za telesno pripravo, pa tudi na vremenske razmere se je navadil. »Prepričan sem, da nas v Semarangu čaka še ena dirka v vročini,« je razmišljal 22-letni haloški as, ki lovi indonezijski dvojček zmag po tisti prejšnji teden v Palembangu.

»Proga mi je zelo všeč, precej večja je od tiste v Palembangu, ima visoke skoke, pa tudi širša je, kar pomeni, da lahko izbiraš med več linijami. Želim si, da bi nadaljeval zmagovalni niz in pokazal še eno dobro predstavo pred indonezijskimi navijači Honde,« je povedal motokrosist, ki se približuje svojemu tretjemu naslovu svetovnega prvaka v karieri oziroma drugemu v eliti.

Komentarji: