Za uvod Slovencem dve bronasti kolajni

Kajakašice in kanuisti v Bratislavi tik za zmagovalnimi stopničkami.
Fotografija: Kajakaši Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer so na svetovnem prvenstvu osvojili ekipni bron. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Kajakaši Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer so na svetovnem prvenstvu osvojili ekipni bron. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Slovenski kajakaši so na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki se je v sredo začelo v Bratislavi, na ekipni tekmi osvojili bronasto kolajno. Za Slovenijo so veslali Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen. V konkurenci kajakašev so zlato odličje osvojili Francozi (91,64), drugi so bili Slovaki (+1,85), tretji pa Slovenci (+3,20).

»Je lep začetek, čeprav je malce grenkega priokusa, ker nihče ne ve, kje smo udarili vratca, tudi na videu se ne vidi ničesar, a niso želeli spremeniti odločitve,« je imel Kauzer, v Bratislavi je osvojil svojo še šesto kolajno na SP, tretji ekipni bron po Penrithu 2005 in Pauju 2017, po finalu mešane občutke.

»Na koncu smo bili tretji in ne drugi. Ne glede na to, kolajna je kolajna, ekipne vožnje so vedno tombola, vse mora 'zlaufati'. Tudi tokrat smo lahko videli, kako hitro se lahko pripeti napaka. Jiri Prskavec, ki je aktualni olimpijski prvak, je šel mimo vrat. S tem so nam Čehi dali možnost, da smo na stopničkah. Super. Zdaj pa upam, da bomo v tem ritmu nadaljevali do konca SP,« je dejal in dodal: »Vsako odličje je lepo, če ga osvojiš. Deset let nazaj sem tukaj osvojil svoj drugi naslov svetovnega prvaka. A to je bilo 10 let nazaj. Vmes je bilo zelo veliko uspehov, neuspehov, lepih trenutkov, in zdaj je čas, da naredim nove.«
 

Urankar, Oven in Žnidarčič kljub odtrganemu sedežu do brona


Slovenska ekipa se je uspeha veselila tudi v popoldanskem delu uvodnega dne svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju v Bratislavi. Po bronu slalomistov so do enakega dosežka prišli tudi slovenski tekmovalci v sprinterskem spustu, ekipo so sestavljali Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič. Bronasta trojica je letos že osvojila naslov ekipnih evropskih prvakov v sprintu. Tokratna kolajna je še težje prigarana, saj si je po trčenju v eno izmed umetnih ovir Oven polomil sedež kajaka, kar veslanje naredi skorajda nemogoče.

»Zaradi trka v oviro, sem odtrgal sedež. V nadaljevanju je bilo kar nekaj težav zaradi tega,« je pojasnil Oven. »Mislim, da je to prva bronasta kolajna. V zadnjih desetih letih smo bili sedemkrat prvi in enkrat drugi. S to vožnjo smo lahko veseli, da smo prišli do brona. Simon je imel veliko težavo, ko je odtrgal sedež. Brez sedeža po tej progi ... zame je heroj, da je prišel v cilj brez njega. Ta kolajna je dobra popotnica za posamično tekmo,« je menil Žnidarčič.

Naslov ekipnih svetovnih prvakov so si presenetljivo priveslali Nemci, vsega stotinko za njimi pa so zaostali Francozi. Slovenska trojica je za zmagovalci zaostala za 58 stotink sekunde. V konkurenci kajakašic je slovenska ekipa, za katero so nastopile Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Živa Jančar, končala tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem mestu. Pričakovano so zmagale Čehinje, druge so bile Nemke, tretje pa Francozinje.

V ekipni tekmi so Slovenijo zastopali tudi kanuisti, ki so na koncu osvojili peto mesto. Naslov svetovnih prvakov so si priveslali Francozi, drugi so bili Čehi, tretji pa Italijani. Šprinterje na divjih vodah nadaljevanje prvenstva čaka v petek zjutraj, ko so na sporedu kvalifikacijske vožnje.
 

Dve četrti mesti


Pri kajakašicah je zlato pripadlo tekmovalkam iz Velike Britanije (101,24), srebro Čehinjam (+5,47), bron Slovakinjam (+6,48). Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, ki so tekmovanje končale tik pod stopničkami, je od kolajne ločilo 51 stotink sekunde.

Med kanuisti so nosilci kolajn Francozi (95,34), ki so osvojili zlato, Čehi (+0,69) in Slovaki (+5,49). Slovenska trojka Benjamin Savšek, Luka Božič in Klemen Vidmar je tekmo končala na četrtem mestu (+6,66). Med kanuistkami so bile najhitrejše Čehinje (110,43), srebro je šlo v Španijo (+1,57), bron v Rusijo (+7,62). Slovenke (+8,95) v postavi Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so bile pete.

Komentarji: