Zdaj ni več prostora za napačne korake

Slovenci danes ob 20.30 v prvem dvoboju drugega dela odbojkarskega SP v Bologni vnovič z Belgijci.
Fotografija: Belgijski blok (z leve Sam Deroo, Simon van de Voorde and Bram van den Dries) bo ponovno pozoren predvsem na Mitjo Gasparinija. FOTO: Claudio Giovannini/AP
Odpri galerijo
Belgijski blok (z leve Sam Deroo, Simon van de Voorde and Bram van den Dries) bo ponovno pozoren predvsem na Mitjo Gasparinija. FOTO: Claudio Giovannini/AP

Ljubljana – Potem ko so morali v prvem delu SP v Italiji in Bolgariji slovenski odbojkarji v tednu dni odigrati kar pet dvobojev, jih prihajajoči vikend čaka nov zahteven zalogaj, tri tekme v treh dneh v skupini F v Bologni. Dobra plat zgodbe je izključno ta, da so se uvodoma izognili četrtemu mestu v skupini A in s tem logistično zahtevnemu potovanju v Bolgarijo.

»Vendar se ne bi pritoževali niti, če bi šli z drugega mesta v Sofijo. Bolj pomembno kot to, kje igramo, je, da nabiramo točke, ki so v novem tekmovalnem formatu bistvenega pomena,« je opozoril sprejemalec Klemen Čebulj, a v isti sapi priznal, da je v luči rehabilitacije in počitka za ekipo, ki ji že pojenja sapa in ima v kadru nekaj poškodovanih mož, dobrodošlo, da bo ostala v Italiji.

Izhodišče ni prav obetavno. Iz drugega dela se namreč na zaključni turnir šesterice prebijejo zmagovalci vseh štirih skupin in dve najboljši drugouvrščeni moštvi. Slovenija je ta hip najslabša tretjeuvrščena zasedba, a ima srečo, da vodilna Brazilija beži za zgolj dve točki. To pomeni, da bi naši fantje z morebitno zmago v sobotnem medsebojnem dvoboju (s 3:0 ali 3:1) lahko celo švignili mimo nje, seveda ob predpostavki, da bodo nocoj, ob 20.30, uspešni proti Belgijcem, ki so jih že odpravili v prvem delu. Polfinalisti lanskega EP so tedaj odlično začeli in vodili že z 2:0 v nizih, Slovenci so še pravočasno strnili vrste in zrežirali veličasten zasuk.

»V prvem delu prvenstva sem videl dobre in slabe trenutke. Spodrsljaj je bil poraz z Argentino, saj imamo ta hip nekaj več kot oni. Po tekmi je ostal grenak priokus, kljub ne najboljši igri smo namreč izvlekli pet nizov. Tudi proti Italijanom je bil odličen le prvi niz, potem so se ponovile težave, ki jih imamo že nekaj časa, toda pomembno je, da smo vsaj na trenutke dokazali, kako kakovostni smo. Lahko bi imeli vsaj točko več,« se je še enkrat na prvi del ozrl selektor Slobodan Kovač.


Unovčiti najmočnejše orožje, servis


»Brazilija je vrhunska ekipa, ki pa na tem SP ne izstopa in ima tudi svoje težave. Belgijo vsi vidijo kot resno tekmico Brazilcev, Slovenije pač ne, to podcenjevanje me resnično živcira. Tudi Avstralcev ne gre odpisati, močni so, z izkušnjami iz lige narodov, zasluženo so v drugem delu SP. Težko bo in zanimivo, a smo dovolj kakovostni, da se lahko kosamo z vsemi,« je o prihajajočih treh obračunih spregovoril selektor in se še nekoliko dotaknil današnjih prvih nasprotnikov Belgijcev: »So visoka, telesno močna ekipa. Unovčiti bomo morali naše najmočnejše orožje, servis, in z njim tekmeca odmakniti od mreže, ga prebrati in zaustaviti njegov napad.«

Z njim se popolnoma strinja kapetan Tine Urnaut, ki pravi, da so se Belgijci že izkazali za zelo trdoživega nasprotnika, tehnično dobro in telesno visoko ekipo, proti kateri je treba priložnost iskati z dobrim začetnim udarcem. »Nimamo več prostora, da bi si privoščili še kak napačen korak. Vsaka tekma je odločilna, edina, o kateri ta hip razmišljamo, je prva z Belgijci. Za zmago bomo morali na parket stopiti še bolj osredotočeni in zbrani,« poudarja koroški sprejemalec.

V belgijskem taboru vlogo favorita prepuščajo Slovencem, čeprav so na razpredelnici mesto višje in s točko več v žepu. »Pričakujem podobno zahteven dvoboj kot v prvem delu. Slovenija ima močno zasedbo z izjemnimi posamezniki, ki imajo veliko izkušenj, predvsem iz najmočnejše lige na svetu, italijanske. Nam manjka prav to, takšnih igralcev namreč nimamo in v tem je največji razkorak med reprezentancama. Toda tudi mi smo odlično pripravljeni, v zadnjih dveh dneh smo zelo zavzeto in trdo trenirali, na tekmo pa gremo predvsem uživat,« se ne pusti zmesti belgijski selektor, trofejni italijanski maček Andrea Anastasi, ki je na vročem stolčku nasledil razvpitega Vitala Heynena.
 

Preberite še:

Komentarji: