Sobota uvodni hokejski dan D pri nas

Po uspešni premieri odštevanje Olimpije in Jesenic do poletne lige
Fotografija: Vodilni zmaj prejšnje sezone Miha Zajc bo poslej igral v Innsbrucku.
FOTO Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vodilni zmaj prejšnje sezone Miha Zajc bo poslej igral v Innsbrucku. FOTO Uroš Hočevar/Delo

Kot že v domala treh desetletjih slovenske samostojnosti tudi letos na Bledu ohranjajo tradicijo uvoda v novo hokejsko sezono pri nas. V kraju silno pisanega turističnega utripa bo ta teden, od četrtka do nedelje, poletna liga, kajpak tudi s prenovljenima moštvoma Olimpije in Jesenic.

Vodilni slovenski hokejski zasedbi sta se svojim najzvestejšim privržencem – v Tivoliju in Podmežakli se jih je proti madžarskemu ligašu Dunaujavarosu zbralo po 500 – že predstavili, za kakršnekoli temeljite ocene je seveda še zelo zgodaj, na dlani pa je, da bodo tako zmaji kot železarji poskusili vidneje udariti tudi z mladimi močmi, saj si ne morejo zatiskati oči ob spoznanju, da so ostali brez nekaterih izkušenih in zelo pomembnih članov zasedbe iz prejšnje sezone.

Na tivolski klopi glede prvega moža ni spremembe, saj bo ekipo še naprej vodil trener Jure Vnuk, ki si je ob slovenskem začetku svoje biografije ob ledu zapisal kar tri lovorike: Olimpijo je vodil k naslovoma v pokalnem tekmovanju in državnem prvenstvu ter za povrh – kar je mejilo že s presenečenjem – še k lovoriki v alpski ligi. Vnuku zdaj pomaga Gregor Polončič, eden najbolj obetavnih hokejistov na Slovenskem zadnjih dveh desetletij, ki pa v spletu različnih okoliščin zlasti na tujem ni dosegel pričakovane ravni. Zmajem so privrženci zaploskali tudi privrženci na omenjeni domači premieri (3:1; Zorko, Rajsar, Sever), sledilo je nato gostovanje slovenskih prvakov pri starih znancih v Beljaku, poraz z 0:1 je bil vsekakor znosen ob spoznanju na moč tekmecev iz višjega regionalnega kakovostnega razreda – EBEL. Iz igralskega kadra prejšnje sezone je zdaj viden izostanek ustvarjalnega napadalca Mihe Zajca, okrepitve Innsbrucka v EBEL.


Škrabelj v Bratislavo


Jeseničani so ob številnih ugibanjih le postavili temelj nove sezone, zanimiv je pogled na novo podobo strokovnega štaba. Marcela Rodmana, zdaj trenerja v Miskolcu na Madžarskem, je nasledil Mitja Šivic, ki se je tako po dobrem desetletju v Franciji vrnil v domovino. V strokovnem štabu bodo z njim še Matic Kralj, za telesno pripravo Tadej Gal Vrzel in za delo z vratarji Anže Ulčar. Med našimi trenerji čuvajev mreže št. 1 ohranja Klemen Mohorič, ki bo še naprej delal tako z risi kot tudi v KHL pri Torpedu iz Nižnjega Novgoroda, lep korak navzgor pa je zdaj storil Peter Škrabelj, novi trener za delo z vratarji pri Slovanu iz Bratislave.

Železarji so doslej igrali eno pripravljalno tekmo, Dunaujvaros so po podaljšku ugnali s 3:2 (Đumić, Svetina, Tomaževič), prvi med omenjenimi strelci še ni na seznamu moštva, je pa na preizkušnji kot posebej obetaven hokejist iz Beograda. Privrženci bodo glede na prejšnjo zasedbo posebej pogrešali dolgoletnega reprezentanta Davida Rodmana, Tadej Čimžar tehta med ponudbo kluba in odhodom na tuje, Andrej Hebar se vrača v Podmežaklo in prinaša moštvu izkušnje in samozavest.

Poletno ligo bosta v četrtek odprla francoski prvak Grenoble in VSV iz Beljaka, sladila bo tekma Jesenic in selekcije iz slovenskih moštev, ki ne igrajo v alpski ligi. Uvodni derbi železarjev in zmajev bo na sobotni večer. Alpska liga z 18 klubi (novinca sta podružnični ekipi z Dunaja in iz Linza, v tekmovanju pa ni več Milana) se bo začela v soboto, 14. septembra, uvodni slovenski derbi bo na tivolskem ledu, 26. oktobra.

Preberite še:

Komentarji: