Alaphilippe zmagal v drugi etapi, Pogačar četrti

V izjemnem finišu na vrhu klanca Chiusdino je bil najmočnejši Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar je prišel z istim časom do četrtega mesta.
Fotografija: Alaphilippe se je maščeval van der Poelu. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Alaphilippe se je maščeval van der Poelu. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Dirka dveh morij se je nadaljevala z drugo, 202 kilometra dolgo etapo med mestoma Camaiore in Chiusdino. Hribovita etapa z zaključkom na vrhu klanca. Prvi test, ki je pokazal, kdo bo v igri za končno zmago na letošnji dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.
image_alt
Van Aert zmagal v prvi etapi, Mezgec peti

Drugo etapo je spet zaznamoval dolg pobeg šestih kolesarjev. Simon Pellaud (Androni Giocattoli), Marcus Burghard (Bora-Hansgrohe), Vincenzo Albanese in John Archibald (Eolo Kometa), Simone Velasco (Gazprom) in Pieter Vanspeybrouck (Intermarchè Wanty Gobert) so imeli dirko v dirki, kajti peloton se ni kaj dosti menil za ta pobeg, vseskozi so jih držali na varni razdalji okoli treh minut.

V modri majici vodilnega je drugo etapo začel včerajšnji zmagovalec Wout van Aert (Jumbo Visma), prav tako je Wout nosilec ciklamne majice, najboljšega po točkah, vendar, ker ne more nositi dveh, je slednjo posodil Calebu Ewanu (Lotto Soudal).
Zeleno najboljšega na gorskih ciljih je nosil Vincenco Albanese (Eolo-Kometa), belo za najmlajšega najboljšega pa Mattia Bais (Androni Giacatolli-Sidermec).
image_alt
Ko je Roglič naredil red, mu nihče ni mogel slediti

Jan Tratnik se je zapletel v padec 48 kilometrov pred ciljem, vendar se je pobral in nadaljeval dirko. Ubežnike so ujeli 35 kilometrov pred ciljem.

Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je skočil na začetku predzadnjega klanca, 34 kilometrov pred ciljem. Za njim sta se najprej pognala Simon Yates (Bike Excange) in Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). Ko sta ga ujela, pa ni mogel več slediti tempu, zato je počakal glavnino. V ospredju se je oblikovala skupinica, v kateri so bili Simon Yates (Bike Excange), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), João Almeida (Deceuninck-Quick Step) in Mikel Landa (Barharin Victorius).

Pred začetkom zaključnega klanca je bilo v glavnini samo še 40 kolesarjev. Rafal Majka (UAE) je na zadnjem klancu začel loviti ubežnike, ki so bili le 20 sekund spredaj. Davidu Formolu (UAE) je pomagal tudi Jan Polanc (UAE), Tadej Pogačar je bil vseskozi varno v zavetrju.

Almeida je napadel 1,5 km pred ciljem, samo Pavel Sivakov in Mikel Landa sta lahko sledila. Peloton je bil le straljaj za njimi, Almeida je napadel še enkrat kilometer pred ciljem in potem je sledil zaključek, kakršnega že dolgo nismo videli, sploh pa ne v zaključkih na vrhu klanca. Dobesedno šprintali so v cilj, ne da bi se vzpenjali, počasi in težko, ampak šprintali v cilj, ki je bil na vrhu šest kilometrov dolgega klanca.

Almeidi ni uspelo priti samemu do cilja, prvi se je v lov pognal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), sledila mu je le še peščica najboljših, med njimi tudi Pogačar. V zaključku, dvesto metrov pred ciljno črto je močno pospešil Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ujel svojega moštvenega kolega, takrat pa je od zadaj spet pridrvel neverjetni Mathieu van der Poel (Fenix-Alpecin) in ga na ciljni črti skoraj prehitel.

Malo je manjkalo, da bi bil Alaphilippe spet ob zmago, tako kot se mu je to zgodilo lani na Liege-Bastogne-Liege, ko  ga je na ciljni črti prehitel Primož Roglič. Tokrat je zmagal, drugi je bil Van der Poel, tretji vodilni na dirki Wout van Aert in četrti Pogačar. Sama imena, ki jih bomo zagotovo občudovali na dirki vseh dirk, dirki po Franciji, zato lahko rečemo, da je letošnja dirka Tirreno-Adriatico pravzaprav Tourova generalka.  
Še naprej je van Aert vodilni na dirki in tudi jutri bo nosil modro majico. Tadej Pogačar je deveti, zaostaja za 14 sekund.

Komentarji: