Bilbao presenetil favorita, v ospredju znova tudi Roglič

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je po zahtevni tretji etapi zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi dirke po Baskiji.
Fotografija: Primož Roglič ostaja vodilni kolesar na dirki po Baskiji. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič ostaja vodilni kolesar na dirki po Baskiji. FOTO: Franck Fife/AFP

Španski kolesar Pedro Bilbao je v svojo korist odločil zahtevno tretjo etapo dirke po Baskiji. V šprintu 13-članske skupine kandidatov za končno zmago je član ekipe Bahrain-Victorious presenetljivo ugnal zmagovalca druge etape in dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka, Francoza Juliana Alaphilippa. V skupini je bil tudi vodilni v skupni razvrstitvi Primož Roglič.

Slovenski as je v šprintu zasedel je sedmo mesto. Ob Bilbau in Alaphilippu so ga prehiteli še Rus Aleksander Vlasov, Francoza David Gaudu in Pierre Latour ter Španec Enric Mas. V seštevku je Roglič zadržal pet sekund naskoka pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom.

Med junaki etape je bil tudi Jan Polanc. Že na prvih vzponih je napadel, si skupaj še z dvema tekmovalcema privozil že štiri minute prednosti pred glavnino, dobil dva vmesna šprinta, bil nekaj časa v virtualnem vodstvu skupne razvrstitve, v zadnjem delu 181,7 kilometra dolge preizkušnje v gorski verigi Sierra Salvada pa je omagal in na koncu zaostal za najboljšimi.

Z zaostankom desetih minut in 55 sekund je ciljno črto prečkal na 75. mestu (tretji slovenski tekmovalec Domen Novak je v cilj prikolesaril še za njim), se pa je Polanc v boju za pikčasto majico za najboljšega na vmesnih ciljih prebil na četrto mesto. V tej razvrstitvi je vodstvo prevzel Španec Cristian Rodriguez, ki je bil v begu skupaj s Polancem, a je v njem zdržal še dobrih deset kilometrov dlje, s samostojno vožnjo pa nabiral točke.

Komentarji: