Brez Rogliča, a s Tratnikom in z Novakom v lovu na etapne zmage

V soboto se brez junakov Toura in z dvema Slovencema na štartu na Siciliji začenja Giro d'Italia.
Fotografija: Primoža Rogliča, ki je lani nosil rožnato majico na Giru in ga nato končal na 3. mestu, letos ne bo na štartu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Primoža Rogliča, ki je lani nosil rožnato majico na Giru in ga nato končal na 3. mestu, letos ne bo na štartu. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Monrealu na Siciliji se bo v soboto začel Giro d'Italia, na katerem slovenski kolesarji ne bodo igrali tako vidnih vlog, kot so jih na Touru z zmago Tadeja Pogačarja in 2. mestom Primoža Rogliča. Na štartu italijanskega kroga bosta samo dva Slovenca, člana ekipe Bahrain McLaren Jan Tratnik in Domen Novak.

Vrhunski nastop tako na Touru in na Giru je v letošnji strnjeni koronski sezoni malodane nemogoč, največja italijanska preizkušnja se bo začela le 13 dni po koncu francoske pentlje, vmes je bilo še svetovno prvenstvo v Imoli.

Jan Tratnik se bo poskušal izkazati že na uvodni vožnji na čas Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Jan Tratnik se bo poskušal izkazati že na uvodni vožnji na čas Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

 
Junaki Toura so večinoma pozornost preusmerili na ardenske klasike, tisti, ki so manjkali v Franciji, pa se bodo poskušali izkazati na 3497,9 dolgem Giru, ki se bo začel s 15,1-kilometrsko posamično vožnjo na čas s ciljem v Palermu.


Priložnost za Tratnika


To bo priložnost, da se izkaže Tratnik, slovenski zastopnik v vožnji na kronometer na nedavnem SP, na katerem ga je močno oviral odlomljen naslon za roko na krmilu, končal je na 24. mestu.  Sicer pa je za Tratnika, Novaka in njuno ekipo glavni cilj lov na etapne zmage.



»Giro bo zelo zahteven, še posebej to velja za zadnji teden dirke s številnimi ciljnimi vzponi, na katerih bo dodatni izziv nepredvidljivo vreme sredi oktobra. Hermann Pernsteiner bo lovil visoko uvrstitev v skupnem seštevku, sicer pa je naš glavni cilj lov na etapne zmage,« je povedal Franco Pellizotti, športni direktor pri ekipi Bahrain McLaren, ki jo bodo poleg že omenjene trojice sestavljali še Jukija Araširo, Enrico Battaglin, Pello Bilbao, Eros Capecchi in Mark Padun.
 

Od lanskih junakov le Nibali

 
Od lanske prve trojice na Giru (1. Richard Carapaz, 2. Vincenzo Nibali, 3. Primož Roglič) bo na štartu le Nibali, ki je spet prvi domači adut za rožnato majico.

Kapetan Inoesa Geraint Thomas je prvi favorit za zmago na Giru. FOTO: Gerard Julien/AFP
Kapetan Inoesa Geraint Thomas je prvi favorit za zmago na Giru. FOTO: Gerard Julien/AFP

 
Prvi favorit za zmago na dirki, ki se bo 20. oktobra končala s 15,7 km dolgo vožnjo na čas v Milanu, pa je Geraint Thomas, kapetan ekipe Inoes, ki je izpustil Tour de France. Enako velja za favorita iz vrst Rogličeve Jumbo Visme, Stevena Kriujswijka. Med vroče kandidate za vrh sodita še Jakob Fuglsang (Astana) in Simon Yates (Mitchelton Scott).

Preberite še:

Komentarji: