Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Centimetri v Toulousu odločili v korist Caleba Ewana

Avstralski šprinter Caleb Ewan je za las ugnal Dylana Groenewegna za svojo prvo zmago na dirki po Franciji. 
Tour 12. etapa
Tour 12. etapa
17. 7. 2019 | 17:45
17. 7. 2019 | 18:12
2:31
Toulouse – Po težko pričakovanem dnevu premora v Albiju se je karavana v 11. etapi podala na pot proti Toulousu, kjer so eno zadnji priložnosti letošnje dirke dobili šprinterji. Dolgo časa je kazalo na še peto zmago Jumbo Visme, Dylan Groenewegen je drvel proti ciljni črti, a ga je tik pred njo prehitel Caleb Ewan in dosegel svojo prvo zmago na Touru.

Dan premora so kolesarji izkoristili za ležerne vožnje v okolici Albija, najboljši pa tudi za novinarske konference. Po ponedeljkovem razočaranju je bil med najbolj obleganimi Thibaut Pinot, ki je obljubil boj do konca dirke, pred odločilnimi gorskimi etapami je bil bojevito razpoložen tudi Romain Bardet: »Ne morem biti zadovoljen s svojim zaostankom, tudi v vožnji na čas bom verjetno nekaj še izgubil, a tako pač je, dirka po Franciji je dolga in nikoli ne smeš obupati. Večkrat sem že dejal, da bodo odločali vzponi v Alpah, tam se lahko naredijo največje razlike in takrat sem prepričan, da bom v najboljši formi. Nič še ni izgubljeno.«


Teunissen se je umaknil 50 metrov prezgodaj


Še preden sta ob nosilcu rumene majice Julianu Alaphilippu glavni francoski orožji dobili možnost, da besede spremenita v dejanja, so na svoj račun prišli šprinterji. V enajsti etapi Bora Hansgrohe, Jumbo Visma in Lotto Soudal niso dovolili presenečenj, postavili so se na čelo glavnine in francoske ubežnike držali na kratkem povodcu, na zadnjem rahlem vzponu v etapi slabih pet kilometrov pred ciljem so jih tudi ujeli in začel se je boj za položaje v šprintu.

Vlak Jumbo Visme že celo dirko deluje zelo usklajeno, tako je bilo tudi v Toulousu, a so za odtenek preslabo izračunali menjave na čelu in Mike Teunissen je kot zadnji mož Dylana Groenewegna omagal že 250 metrov pred ciljem. V hitrem šprintu, cesta se je nekoliko spuščala, se je zdelo, da za Groenwegna tudi to ne bo ovira, potem pa je Caleb Ewan uspel nadoknaditi dva metra zaostanka in po desni prehitel nizozemskega tekmeca za centimeter ali dva. Fotofiniš je potrdil prvo zmago Avstralca na Touru v karieri.

Groenewegen se je moral zadovoljiti z drugim, Elia Viviani s tretjim, Peter Sagan pa s četrtim mestom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine