Deceuninck-Quick-Step vložil tožbo proti Groenewegnu

Skoraj usoden padec Fabia Jakobsna se seli na sodišče.
Fotografija: V ciljnem kaosu šprinta prve etape dirke po Poljskem jo je v padcu, v sredini Dylan Groenewegen, najbolj skupil Fabio Jakobsen. FOTO: Szymon Gruchalski/AFP
Odpri galerijo
V ciljnem kaosu šprinta prve etape dirke po Poljskem jo je v padcu, v sredini Dylan Groenewegen, najbolj skupil Fabio Jakobsen. FOTO: Szymon Gruchalski/AFP

Šef kolesarskega moštva Deceuninck-Quick-Step Patrick Lefevere je dejal, da je belgijsko moštvo vložilo tožbo proti nizozemskemu kolesarju Dylanu Groenewegnu zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb rojaku Fabiu Jakobsnu. Štiriindvajsetletni Nizozemec je po Groenewegnovi spremembi smeri v hitrem zaključku sprinta v Katovicah v prvi etapi dirke po Poljski padel v ograjo pri hitrosti 80 km/h ter si hudo poškodoval obraz. Nekaj časa je bil tudi v življenjski nevarnosti.

Belgijski kolesarski strokovnjak je že avgusta po nesreči, dejal, da ekipa ne bo odstopilo od tožbe, to pa je zdaj potrdil. Lefevere je dejal, da so v sodelovanju z zavarovalniško družbo Europ Assistance vložili tožbo na poljskem sodišču. "Ne vemo, kdaj bo postopek stekel. Kot pri vseh pravnih zadevah, moramo na to gledati dolgoročno," je dejal Belgijec. Dodal je, da ima nesrečni Jakobsen, ki je pretekli teden začel s štirimesečnim okrevanjem po rekonstrukciji čeljusti, čaka pa ga še ena operacija v letu 2021, možnost tudi za tožbo na nizozemskem sodišču.

Je pa Lefevere jasno poudaril, da je odločitev v rokah 24-letnega sprinterja in da moštvo nanj ne bo pritiskalo. Obenem je pristavil, da belgijska ekipa ni imelo besede niti pri suspenzu, ki ga je od Mednarodne kolesarske zveze (Uci) prejel Groenewegen.

Dylan Groenewegen je dobil kazen mednarodne zveze, čaka ga tudi civilna tožba. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Dylan Groenewegen je dobil kazen mednarodne zveze, čaka ga tudi civilna tožba. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

 

Sedemmesečni suspenz


Sedemindvajsetletni član Jumbo-Visme, za katero tekmuje tudi slovenski as Primož Roglič, je prejel devetmesečno prepoved nastopanja na dirkah Ucija, ki se bo iztekla 7. maja 2021. "O tem ne bi rad več govoril. Ne zato, ker bi se bal odziva javnosti, ampak ker je bilo tega dovolj. Že tako kot ekipa nismo imeli besede ali vpliva na odločitev Ucija," je za konec na to temo dejal Lefevere.

Moštvo Deceuninck-Quick-Step je bilo kljub odsotnosti Jakobsna najuspešnejša ekipa v profesionalnem kolesarstvu v letu 2020 z 39 zmagami. V tem seštevku sta sledili ekipa Tadeja Pogačarja UAE Team Emirates (33 zmag) in Rogličeva Jumbo-Visma (23 zmag).

Komentarji: