Rožnata majica zamenjala lastnika, vendar mož v rožnatem ni Roglič

Etapa, na kateri je bilo Rogliču pomembno samo preživetje. Nico Denz in Bruno Armirail sta postala posebna junaka letošnjega Gira!
Fotografija: Nico Denz je zmagal na 12. in 14. etapi letošnjega Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Odpri galerijo
Nico Denz je zmagal na 12. in 14. etapi letošnjega Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Etapa, kakršne si ne želimo niti navijači, kaj šele kolesarji. Samo na štartu so bili suhi, potem pa vseskozi premočeni do kosti. Etapa, ki jo bomo hitro pozabili vsi razen Nemca Nica Denza, ki je predvčerajšnji zmagi dodal še današnjo in seveda Francoza Bruna Armiraila, ki je danes nepričakovano oblekel rožnato majico!

Etapo je zaznamovalo 29 ubežnikov, ki so se od glavnine odcepili na prelazu Simplon, ki je bil dolg kar 20 kilometrov, vrh so dosegli že na 65. kilometru etape, dolge 194 kilometrov od Sierre do Cassana Magnaga.

Bruno Armirail je po 24 letih prvi Francoz v rožnatem. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Bruno Armirail je po 24 letih prvi Francoz v rožnatem. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Že pred vrhom klanca se je nebo spet razjokalo, začelo je močno deževati, kolesarji so na spustu le tipali cesto, tako slaba vidljivost je bila. K sreči nihče ni padel in so vsi prišli v dolino nepoškodovani. Potem je sledila ravnina vse do cilja, spet smo gledali dirko znotraj dirke. Ubežniki so med sabo začeli obračunavati že 50 kilometrov pred ciljem. Glavnina pa je vse bolj tonila v časovno razliko.

Celo etapo je bil med ubežniki tudi Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki je pred današnjo etapo zasedal 23. mesto, za rožnato majico je zaostajal 18:37. Kolesarji Ineosa je niso branili, z veseljem so jo oddali, narekovali so tempo za zaostanek več kot 21 minut za zmagovalcem in Geraintu Thomasu prihranili protokolarne obveznosti, ki pritičejo vodilnemu na dirki.

Z veseljem jih je opravil Armirail, ki je po 24 letih prvi Francoz v rožnatem. V skupnem seštevku ima pred Thomasom minuto in 41 sekund. Roglič je zdaj tretji.

Roglič je še vedno vedro razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je še vedno vedro razpoložen. FOTO: Luca Bettini Afp
 

10. najhitrejših na 14. etapi

1) Nico Denz (Bora-hansgrohe) in 4h37’30”

2) Derek Gee (Israel-PremierTech) 

3) Alberto Bettiol (Israel-PremierTech)

4) Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty) +01 sekunda

5) Davide Ballerini (Soudal-QuickStep)

6) Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) +04

7) Marius Mayrhofer (Team DSM) +10

8) Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) +20

9) Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious) +50

10) Mirco Maestri (Eolo-Kometa) 

***

Spremljali smo v živo
 

16:59
Nico Denz
 (Bora-hansgrohe) je zmagovalec 14. etape! Čakamo glavnino ...

16:57
Ne ve se še kdo je zmagal! Tri ubežnike so ujeli 300 metrov pred ciljem ... Nico Denz (Bora-hansgrohe) naj bi zmagal, ampak lahko, da je prehitro dvignil roke ... Derek Gee (Israel-Premier Tech), mu je zdrsnil pod pazduho ... še ne vemo ...

16:55
Še 3 km, virtualna rožnata majica je na Brunu Armiraili (Groupama-FDJ)!

16:53
Spredaj so samo še Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Stefano Oldani(Alpecin-Deceuninck) in Toms Skujins (Trek-Segafredo), še 7 km!

16:52
Še 10 km do cilja, ubežniki imajo danes svojo dirko, to je jasno ... in to kakšno, nič se še ne ve komu bo uspelo, kvartet na čelu je izgubil enega kolesarja, od zadaj prihajajo drugi ...

16:50
Zasledovalna skupina je razpadla na dve skupinici. Štirje kolesarji imajo še vedno 20 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci ... glavnina pa tone, trenutno za prvimi zaostaja 18:55!

16: 45
Še 30 sekund prednosti za štiri ubežnike in 18:40 pred galvnino. 

16:40
Še 15 km do cilja, 55 sekund prednosti imajo: Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Stefano Oldani(Alpecin-Deceuninck), Laurenz Rex(Intermarché-Circus-Wanty) in Toms Skujins (Trek-Segafredo) pred zasledovalno skupino in kar 18:15 pred klanino. Še dobra minuta loči Bruna Armiraila (Groupama-FDJ) do virtualne rožnate majice.

16:35

Ubežniški kvartet ima 50 sekund prednosti pred zasledovalno skupino s 25. kolesarji in 17:43 pred glavnino z rožnato majico in Rogličem. Še 17 km do ciljne črte v Cassani Magnaga.

16:30
Glavnina za štirimi ubežniki zaostaja 16:50, za zasledovalno skupino 24. kolesarjev pa minuto manj. V tej skupini je tudi Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki je že med deseterico v virtualnem skupnem seštevku. Še 39 km.

16:25

Kolesarji si delajo plavalne kape.

16:20
Kvartet: Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Stefano Oldani(Alpecin-Deceuninck), Laurenz Rex(Intermarché-Circus-Wanty) in Toms Skujins (Trek-Segafredo) imajo že 45 sekund prednosti pred zasledovalci in 16 minut pred glavnino. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) je že med deseterico v virtualnem skupnem seštevku. Še 39 km.

16:15
Danes smo novinarji na trasi Gira, kjer slovenski navijači trdijo, da je Primožev tretji šport plavanje ... zato se tako dobro počuti na mokrih cestah ... Bravo, navijači! Verjetno so Zasavci.

16:10
Še vedno dežuje, še vedno je Roglič na varnem in moker kakor miš ... kakor vsi ostali na 14. etapi, ki jih danes spet pere dež.

16:05
Ubežniki že obravačunavajo današnjo etapo ... Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Stefano Oldani(Alpecin-Deceuninck), Laurenz Rex(Intermarché-Circus-Wanty) in Toms Skujins (Trek-Segafredo), so ušli iz ubežniške skupine 50 km pred ciljem.

16:00
Glavnina zaostaja že 14 minut! Bruno Armirail (Groupama-FDJ) je z 18:37 zaostanka najbližje rožnati majici izmed vseh ubežnikov. Še 55 km do cilja.

15:55
Videti je, da imajo ubežniki svojo dirko, v glavnini pa samo komaj čakajo na ciljno črto ...

15:50
Še 27 kolesarjev je na begu, dva čakata na peloton. Toel so res katastrofani pogoji za dirkanje. Letošnji Giro si bomo prav gotovo zapomnili po slabem vremenu ... in zmagi Primoža Rogliča ... da se razumemo ...

15:45
Dež še vedno močno pere kolesarje na 14. etapi, 65 km pred ciljem ima glavnina že 13 minutni zaostanek za skupino 29. kolesarjev.

15:40

15:35
Še vedno je vse razmočeno, še vedno zelo močno dežuje. 70 km pred ciljam imajo ubežniki 12:30 prednosti.

15:30
Glavnina zaostaja že 12:07 za 29. ubežniki. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) je z 18:37 zaostanka najbližje rožnati majici izmed vseh ubežnikov.

15:25
V takih vremenskih pogojih »plavajo« danes kolesarji.

15:20
Edini današnji klanec Simplon Pass na kateremu je včeraj in danes še snežilo je že za kolesarji, zdaj je pred njimi samo še 83 km ravnine vse do cilja v Cassani Magnagi. Glavnina za 29. ubežniki zaostaja že za 11 minut.

15:15
Samo še Jumbo Visma in Bahrain Victorious sta ekipi v popolni postavi osmih kolesarjev.

15:10

15:06
Še Mattia Bais in Mirco Maestri (Eolo-Kometa) sta ujela skupino ubežnikov.

15:05
Kar 27 kolesarjev je v begu. Nihče ni nevaren za rožnato majico ali Rogliča: Davide Ballerini, Pieter Serry (Soudal-QuickStep), Nicolas Prodhomme, Larry Warbasse (AG2R Citroën), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Luis León Sánchez (Astana Qazaqstan), Andrea Pasqualon, Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Nico Denz (Bora-hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Davide Bais (Eolo-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty), Simon Clarke, Derek Gee, Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Fernando Gaviria, Will Barta, Carlos Verona (Movistar), Warren Barguil, Thibault Guernalec (Arkéa-Samsic), Marius Mayrhofer (Team DSM), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Bauke Mollema, Toms Skujins in Otto Vergaerde (Trek-Segafredo).

15:00

Kakšno grozno vreme spet!? Dežuje, cesta je povsem mokra. Na begu je 27 kolesarjev, ki imajo 7:50 prednosti pred glavnino v kateri sta tudi rožnata majica in Roglič.

14. etapa. FOTO: Giroditalia.it 
14. etapa. FOTO: Giroditalia.it 

Edini gorski cilj je v prvem delu etape, zato ne verjamemo, da se bo v glavnini kaj zgodilo. Klanec na Simplon Pass je dolg kar 20 kilometrov, povprečen naklon je 6,5 odstoten, vrh dosežejo že na 65 kilometru etape dolge 194 kilometrov od Sierre do Cassana Magnaga.

Komentarji: