Froome in Porte odlična, Rogličevi razočarali

Po dvoboju BMC in Skya v ekipni vožnji čas na čas v rumenem na Touru Greg van Avermaet.
Fotografija: Dvignjen palec Richieja Porta za dobro opravljeno delo v ekipnem kronometru. Foto Philippe Lopez/AFP
Odpri galerijo
Dvignjen palec Richieja Porta za dobro opravljeno delo v ekipnem kronometru. Foto Philippe Lopez/AFP

Cholet – Ekipna vožnja na čas ni zastonj najtežja kolesarska disciplina, zmaga z ekipo pa vsakokrat nekaj posebnega. Tokrat se je po treh letih vrnila v program dirke po Franciji, tako kot nazadnje so tudi tokrat kolesarji ekipe BMC za las premagali Sky, Richie Porte in Chris Froome pa sta spet blizu rumeni majici.

Pri ekipnem boju s štoparico je vsaj tako kot forma pomembna tudi uigranost ekipe pri menjavah in skrbno načrtovano porabljanje moči, ki je v letošnji sezoni še bolj prišlo do izraza. Prireditelji so število kolesarjev v ekipi iz devet zmanjšali na osem, v ekipnem kronometru se je štoparica letos ustavila, ko je četrti kolesar prečkal ciljno črto.

Ker so Adam Yates, Chris Froome in Richie Porte v prvi etapi izgubili precej časa, so se njihove ekipe s štartne rampe pognale med prvimi. Mitchelton Scott je Yatesa skril v zavetrje in z le šestimi kolesarji, ki so v ospredju rezali veter, postavil odličen čas, ki pa vseeno ni bil dovolj dober za najboljše. Dobro naoljen stroj Skya je brez težav premagal 35,5 kilometra dolgo traso, kjer so se hitrosti nekajkrat povzpele tudi čez 80 km/h, Geraint Thomas je bil v cilju zelo zadovoljen: »Kronometer smo odpeljali točno tako, kot smo se dogovorili, nismo imeli težav in nismo izgubljali kolesarjev. Rumena majica bi bila zagotovo dodatna nagrada, glavni cilj pa je etapna zmaga.« Valižan je bil zelo blizu, a sta na koncu tako on kot Sky ostala brez vsega, za kar je poskrbel BMC z izjemno vožnjo.

Chris Froome je spet blizu rumeni majici. Foto Peter Dejong/AP
Chris Froome je spet blizu rumeni majici. Foto Peter Dejong/AP


Tretja rumena majica olimpijskemu prvaku


Stefan Küng spada med najboljše kronometriste sveta in tokrat je BMC v njegovem zavetrju dirjal najhitrejšemu času naproti. Na vseh vmesnih časih so bili tik ob Skyu, ciljno črto pa so prečkali štiri sekunde hitreje s povprečno hitrostjo skoraj 55 km/h. »Po smoli v prvi etapi smo zdaj spet tam, kjer moramo biti, odpeljali smo izjemno, predvsem Stefan, ki je res prava lokomotiva. Rumena majica bo zelo pomembna za vzdušje v ekipi in tudi za sponzorje,« je bil zadovoljen tudi Richie Porte, ki je Küngu z dolgim objemom takoj po cilju pokazal, kako hvaležen mu je za njegovo vožnjo. Rumeno majico je oblekel olimpijski prvak iz Ria Greg van Avermaet, a v boju s QuickStepom ni šlo brez drame. Belgijci so že na prvem vzponu ostali le s šestimi kolesarji, odpadel je tudi Fernando Gaviria, a so se uspeli zbrati in na koncu zaostali le za sedem sekund, van Avermaet pa je tako dobil interni belgijski dvoboj s Philippom Gilbertom za rumeno majico.


Dumoulin zmagovalec, LottoNL razočaral


Nad pričakovanji so se odrezali kolesarji Movistara, ki so zaostali le za 53 sekund, zadovoljni so tudi pri Bahrain Meridi in AG2R z dobro minuto zaostanka. Froome in Porte sta proti Romainu Bardetu in Vincenzu Nibaliju izničila zaostanek in pridobila še nekaj sekund, večino glavnih favoritov za rumeno majico loči le pol minute in boj za zmago se začenja znova. Glavni zmagovalec dneva je zagotovo Tom Dumoulin, Sunweb je s preudarno vožnjo zaostal enajst sekund in lanski zmagovalec Gira je zadržal dragocenih 40 sekund naskoka iz prve etape.

Med poraženci ekipnega kronometra je zagotovo nizozemski Lotto Primoža Rogliča, ki je na Tour poslal močno ekipo, Nizozemci vožnji na čas namenjajo veliko pozornosti, a so vseeno izgubili kar minuto in 15 sekund. Roglič ostaja blizu najboljših, a so si v Lottu od prvega vrhunca v boju za končno zmago obetali več.


IZIDI


Po Franciji (2-UWT), 3. etapa, Cholet–Cholet, 35,5 km (TTT): 1. BMC (ZDA) 38:46, 2. Sky (VB) 0:04, 3. QuickStep (Bel) 0:07, 4. Mitchelton Scott (Avst) 0:09, 5. Sunweb (Nem) 0:11, 6. EF-Drapac (ZDA) 0:35, 11. Bahrain Merida (Koren, Bah) 1:06, 13. LottoNl-Jumbo (Roglič, Niz) 1:15; skupno: 1. Van Avermaet (Bel, BMC) 9;08:55, 2. Van Garderen (ZDA, BMC) isti čas, 3. Thomas (VB, Sky) 0:03, 4. Gilbert (Bel, QuickStep) 0:05, 5. Jungels (Luks, QuickStep) 0:07, 6. Alaphilippe (Fra, QuickStep) isti čas, 10. Uran (Kol, EF-Drapac) 0:35, 14. Porte (Avst, BMC) 0:51, 18. Froome (VB, Sky) 0:55, 22. Nibali (Ita, Bahrain) 1:06, 25. Bardet (Fra, AG2R) 1:15, 27. Roglič (Slo, LottoNl) isti čas, 59. Quintana (Kol, Movistar) 2:08, 100. Koren (Slo, Bahrain) 4:12.
 

Komentarji: