Froomov Tour visi v zraku

Prireditelji kolesarske dirke po Franciji branilcu lovorike Chrisu Froomu prepovedali nastop.
Fotografija: Usoda Christopherja Frooma bo znana najpozneje v sredo. Foto Jeff Pachoud/AFP
Odpri galerijo
Usoda Christopherja Frooma bo znana najpozneje v sredo. Foto Jeff Pachoud/AFP

Pariz – Do začetka 105. Toura je le še šest dni, nastop branilca naslova Chrisa Frooma pa je po današnji bombi iz prostorov prirediteljev (ASO) pod velikim vprašajem. Britancu so zaradi nerešenega dopinškega primera prepovedali, da štarta na dirki, zdaj je žogica na strani francoskega olimpijskega komiteja.
 
Ko je najboljši francoski kolesar vseh časov Bernard Hinault, ki zdaj dela za ASO, pred dvema tednoma javno okrcal Frooma in dejal, da po njegovem mnenju štirikratni zmagovalec dirke po Franciji nikakor ne bi smel biti na štartni črti v Vendeeju, je bilo jasno, da se pripravlja vihar. Na petkovi novinarski konferenci je direktor dirke Christian Prudhomme besnel: »Grozno je, da protidopinške oblasti niso uspele rešiti tega problema pred štartom največje dirke na svetu. Ne bom dejal nič več, a mislim, da je vsem jasno, da se morajo pravila spremeniti.«
 
Tri dni pozneje so izkoristili 28. člen pravilnika in Froomu prepovedali nastop, saj bi lahko resno škodoval ugledu dirke in športa nasploh. Tako Froome kot Sky sta še enkrat več zatrdila, da nista naredila ničesar narobe, Britanci so se pritožili na francoski olimpijski komite, ki bo o prepovedi nastopa odločal v torek, končna odločitev pa bo znana najpozneje v sredo.
 

Komentarji: