Roglič ob rdečo majico, zmaga Solerju

Primož Roglič in moštveni kolegi niso ujeli ubežnikov, zato je novi nosilec rdeče majice Rudy Molard.
Fotografija: Marc Soler je zmagovalec 5. etape. FOTO: Ander Gillenea Afp
Odpri galerijo
Marc Soler je zmagovalec 5. etape. FOTO: Ander Gillenea Afp

Današnja hribovska 5. etapa je bila namenjena ubežnikom, ki so vendarle obračunali med sabo 5 minut pred glavnino. Primož Roglič je zato moral predati rdečo majico Francozu Rudyiju Molardu (FDJ).

Pričakovan razplet, vseeno smo upali, da se bodo kolesarji Jumbo Visme bolj potrudili za  Primoževo majico. Na koncu se je ubežnikom izšlo, še najbolje pa se je znašel Španec Marc Soler (UAE), ki je s solo vožnjo prišel do veličastne zmage. 

Celo etapo je zaznamovalo najprej 17 ubežnikov, potem pa se je prav Marc Soler na polovici dirke preselil iz glavnine do ubežnikov. Najprej je kazalo, da imajo jumbovci vse pod kontrolo, ker ubežnikom niso pustili dlje od treh minut. Na predzadnjem klancu pa se je že videlo, da ne bodo branili rdeče majice. Jutri jih čaka prva gorska etapa s ciljem na vrhu klanca 1. kategorije, zato je današnja etapa služila predvsem za varčevanje moči za jutri. 

Roglič je predal rdečo majico. Zdaj je na 5. mestu, 4:09 za Molardom. Na drugem mestu je Fred Wright (Bahrain), tretji je Nikias Arndt (DSM), četrti pa Lawson Craddock (Bike Excange). Nihče ni nevaren Rogliču, zato gre pričakovati, da bo že jutri rdeča majica na njegovih ramenih.

Roglič je v rdeči majici že pred gorskimi etapami. FOTO: Ander Gillenea Afp
Roglič je v rdeči majici že pred gorskimi etapami. FOTO: Ander Gillenea Afp

***

Spremljali smo v živo

17:17
Marc Soler
je le uspel priti sam v cilj! Za las so bili prekratki vsi zasledovalci! Roglič bo predal rdečo majico.

1. Marc Soler (UAE Team Emirates)
2. Daryl Impey (Israel Premier Tech), +4 sekunde
3. Fred Wright (Bahrain Victorious)
4. Rudy Molard (Groupama-FDJ)
5. Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco)

17:16
V ospredju so: Muhlberger, Arndt, Adria, Impey, Masnada,Wright, Molard, Pronskiy, Craddock in Langellotti. Še vedno lovijo Solerja.

17:14
Soler
solira proti cilju, samo še 4 km, ampak zasledovalci mu dihajo za ovratnik ... Glavnina zaostaja 4:26. Roglič bo nazadoval za nekaj mest v skupnem seštevku.

17:10
Roglič
bo danes predal rdečo majico Molardu, ampak jo bo zagotovo jutri spet dobil nazaj. Jutri je prva gorska etapa s kar 4000 višinskimi metri in klancem 1. kategorije pred ciljem.

17:05
Marc Soler
(UAE) prvi čez zadnji gorski cilj, do cilja ima še 13 km. Molard je za njim, Roglič zaostaja 4:10. Soler ni nevaren za rdečo majico. Rudy Molard (Groupama-FDJ) bo kot kaže naslednji, že peti nosilec rdeče majice na letošnji Vuelti.

17:03
Soler
je dohitel in prehitel Stewart. Soler solira proti cilju v Bilbau. Hauptman bo danes vesel!

17:02
Soler
bo sam ujel Stewarta ... še 1 km do vrha zadnjega klanca in 15 km do cilja. Roglič bo ob majico ... vse kaže tako.

17:00
Jake Stewart (Groupama-FDJ) ni nevaren za Rogliča. Molard in Wright ter Andt, ki lovijo Stewarta pa so.

16:55
Jake Stewart
(Groupama-FDJ) solira čez Vivaro, Bilbao ga čaka, 20 sekund ima prednosti pred zasledovalci, 4:46 pred Rogličem v glavnini, ki je šele zdaj začela s klancem.

16:50
Še drugič danes bodo kolesarji napadli klanec Alto del Vivero, 4.6km, 2. kategorija, 8,8 povprečen naklon. Potem sledi še 14 km do cilja. Roglič zaostaja 4:57, Jake Stewart (Groupama-FDJ) solira 20 sekund pred ubežniki.

16:47
Tako kot sem napovedal, zaradi jutrišnje prve gorske etape, ki ima povrhu še cilj na vrhu klanca 1. kategorije, gledamo danes dirko na dirki. Vse kaže, da bodo ubežniki prišli pred glavnino v cilj. Počakajmo še zadnji klanec. Bo Masnada tisti, ki bo danes slavil v Bilbau?

16:45
V begu so še: Impey, Molard, Stewart, Pronskiy, Soler, Adria, Craddock, Langellotti, Muhlberger, Masnada, Andt in Wright. Če Molard pride minuto pred Rogličem v cilj, bo oblekel rdečo majico. Roglič zaostaja 5:18.

16:40
14 km pred ciljem je še zadnji klanec Alto del Vivero, ki sodi v 2. kategorijo, dolg je 4,2 km, 8 odstoten povprečen naklon.

16:35
Do cilja je 31 km, glavnina za ubežniki zaostaja skoraj 5 minut. Danes bo, kot kaže dan ubežnikov. Če se spomnimo, da glavnina rabi 10 km za 1 minuto, potem bo zmanjkalo kilometrov in časa ...

16:30
Do cilja je 37 km, Roglič za ubežniki zaostaja 4.29.

16:25
Ubežniška skupina je razpadla. V ospredju sta Craddock in Langellott, 10 sekund za njima so Wright, Molard, Masnada, Muhlberger, Impey, Soler in Pronskiy ... 4:17 za ubežnikoma je glavnina z Rogličem.

16:21
Froome
, dvakratni zmagovalec Vuelte je pravkar odpadel iz glavnine ... 300 metrov pred vrhom klanca.

16:17
Lawson Craddock
(Team BikeExchange-Jayco) je zapustil ubežniško skupino in nadaljuje sam proti vrhu klanca.

16:15
V glavnini vse mirno tui na četrtem klancu. No, razen, da pomočniki vlečejo na vso moč. Ubežniki imajo še 2 km do vrha klanca.

16:13
Četrti kategorizirani klanec je Alto del Vivero, 4.6km, 2. kategorija, 8,8 povprečen naklon.

16:10
Takoj, ko so jumbovci dobili pomoč, je zaostanek glavnine padel na 3:40, 45 km pred ciljem.

16:06
Po treh urah dirkanja je povprečna hitrost še vedno 44,7 km/h! Tudi po treh gorskih ciljih ... Zdaj jumbovci ne vlečejo več sami glavnine, pridružile so se jim šprinterske ekipe. Zakaj šprinterske, če sta pred njimi še dva klanca 2. kategorije?

16:03
50 km pred ciljem, glavnina z rdečo majico zaostaja 4:15 za 18. ubežniki. Bo Roglič danes predal majico?

15:56
Ubežnikov je 18: Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Rudy Molard, Jake Stewart (Groupama-FDJ), Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Alessandro De Marchi in Daryl Impey (Israel Premier Tech), Kamil Malecki (Lotto Soudal), Gregor Mühlberger (Movistar Team), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Lawson Craddock (Team BikeExchange-Jayco), Nikias Arndt (Team DSM), Victor Langellotti (Burgos-BH), Roger Adria (Kern Pharma), Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi), Anthony Delaplace (Arkea-Samsic) in Marc Soler (UAE). Glavnina jih lovi, natančneje, Jumbo Visma jih sama lovi, še 4:45 jih loči. 55 km pred ciljem. Povprečna hitrost na dirki po treh gorskih ciljih je 45 km/h. Nisem se zmotil ...

15:53
Victor Langellotti (Burgos-BH) prvi tudi čez 3. gorski cilj.

15:50
60 km do cilja, 1 km do vrha tretjega kategoriziranega klanca na 5. etapi, glavnina z Rogličem za 18. ubežniki zaostaja že 5 minut.

15:45

15:42
Jumbo Visma se ne umika s čela glavnine. 18 ubežnikov je na varni razdalji, vendar rdeča majica virtualno ni več Rogličeva.

15:37
Naslednji klanec je Alto de Morga, dolg je 8,6 km, 3.4 je povprečen naklon, 3. kategorija. Do cilja je 70 km, glavnina z rdečo majico zaostaja 3:48.

15:35
Po vsej verjetnosti bomo danes gledali dve dirki. Domačini bodo v begu, saj so baskovske ceste vsako leto polne gledalcev, velika verjetnost je, da ubežnikom danes res uspe priti do cilja pred glavnino z rdečo majico. Težko je verjeti, da bo kdo skušal sleči Primoža. Lahko pa po peti etapi še petič rdeča majica zamenja lastnika, saj je na drugem mestu še peti jumbovec, slavni Rogličev oproda Američan slovenskih korenin Sepp Kuss. Bo Roglič storil to zanj? Najbrž ne, ker ju loči 13 sekund. Razen, če bi šel Kuss v beg in si na gorskih ciljih pridobil bonifikacijske sekunde, če bodo danes sploh na voljo.

15:30

15:25
Victor Langellotti
(Burgos-BH) je zmagal tudi na drugem gorskem cilju. Glavnina zaostaja 3:41.

15:22
Kolesarji so že dobrih 80 km na dirki, premagali so že dva kategorizirana klanca, povprečna hitrost pa je 45,7 km/h! To ni normalno ...

15:20
Če je bilo še kaj dvomov o tem, v kakšnem stanju je po okrnjenih pripravah na Vuelto prišel Primož Roglič, jih je razblinila 4. etapa. V prvem šprintu navkreber spet nihče ni bil kos slovenskemu zvezdniku. Kralj Primož se je v velikem slogu spet povzpel na svoj španski prestol.

image_alt
Kralj Primož se je vrnil v velikem slogu

15:15
Marc Soler
(UAE) je sam ujel 17 ubežnikov 85 km pred ciljem. Ampak ni nevaren Rogliču, ker je včeraj zaostal 14 minut. Samo Rudy Molard (Groupama-FDJ) bi lahko danes bil odet v rdeče.

15:12
Med ubežniki in glavnino je še Marc Soler (UAE), solira, hoče se preseliti do ubežnikov, ki so le še 35 sekund pred njim. Ubežniki so že na drugem današnjem klancu Balcon de Bizkaia, tudi 3. kategorija.

15:10
Glede na imena med ubežniki je težko napovedati, ali jih bodo kolesarji Jumbo Visme sploh lovili. Najbrž se ne bodo preveč naprezali, ne bodo jim pa pustili narediti prevelike časovne razlike. Trenutno so na čelu glavnine prav vsi jumbovci. Roglič je na varnem v rdeči majici.

15:06
V begu je 17 kolesarjev: Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Rudy Molard, Jake Stewart (Groupama-FDJ), Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Alessandro De Marchi in Daryl Impey (Israel Premier Tech), Kamil Malecki (Lotto Soudal), Gregor Mühlberger (Movistar Team), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Lawson Craddock (Team BikeExchange-Jayco), Nikias Arndt (Team DSM), Victor Langellotti (Burgos-BH), Roger Adria (Kern Pharma), Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi) in Anthony Delaplace (Arkea-Samsic). Njihova prednost pred glavnino je 2:30.

15:03
Med ubežniki je tudi Rudy Molard (Groupama-FDJ), ki je v skupnem seštevku 58 sekund za Rogličem, torej mu je virtualno že prevzel rdečo majico.

15:02
Kolesarji so na prvem klancu, Puerto de Gontzagariganam, dolg je 5.3km, 4.5 povprečen naklon, sodi v 3. kategorijo.

15:00
V begu je kar 17 kolesarjev, ki imajo 1:50 prednosti pred pelotonom, 90 km pred ciljem. Sledi prvi današnji klanec. Povprena hitrost je kar 50 km/h! 

5. etapa Vuelte je hribovita. FOTO: Graphic News/Delo
5. etapa Vuelte je hribovita. FOTO: Graphic News/Delo

 

***

Včerajšnja predstava Primoža Rogliča v 4. etapi je bila spet tista prava Roglina španska predstava. Ko nihče ne more več, se mimo pripelje in odpelje Primož, kralj Vuelte.

image_alt
Kralj Primož se je vrnil v velikem slogu

In s to izrazito zmago je zaprl usta vsem dvomljivcem, ki so trdili, da je na dirko prišel slabo pripravljen, če ne celo poškodovan. Prvi klanec pove veliko, največkrat napove vrstni red čez tri tedne.  A vendar, do Madrida je še veliko kilometrov. Prvi pravi test bo jutri, ko se bo 6. etapa končala na vrhu 12 kilometrov dolgega klanca na Pico Jano. Klanec 1. kategorije, v celi etapi bodo morali premagati kar 4000 višinskih metrov.

Danes jih čaka 2978 višinskih metrov, 187 kilometrov od Iruna do cilja v Bilbau. Kar 5 kategoriziranih klancev, prvi trije sodijo v 3. kategorijo, zadnja dva v 2. Vmes sta še dva leteča cilja. Danes bo cilj na koncu spusta z zadnjega klanca Alto de Vivero, čez katerega bodo šli dvakrat v zadnjih 45-kilometrih.

Ogrevalna etapa za jutrišnjo gorsko je lahko usodna za vse, ki bodo imeli slab dan. Šprinterji bodo trpeli v grupettu in računali, da jih ne ujame časovna zapora, vsi kandidati za skupni seštevek bodo najbrž varčevali z močmi za jutrišnji prvi veliki test letošnje Vuelte.

image_alt
Roglič je podal odgovor: da, najboljši sem

Po vsej verjetnosti bomo danes gledali dve dirki. Domačini bodo v begu, saj so baskovske ceste vsako leto polne gledalcev, velika verjetnost je, da ubežnikom danes res uspe priti do cilja pred glavnino z rdečo majico. Težko je verjeti, da bo kdo skušal sleči Primoža. Lahko pa po peti etapi še petič rdeča majica zamenja lastnika, saj je na drugem mestu še peti jumbovec, slavni Rogličev oproda Američan slovenskih korenin Sepp Kuss. Bo Roglič storil to zanj? Najbrž ne, ker ju loči 13 sekund. Razen, če bi šel Kuss v beg in si na gorskih ciljih pridobil bonifikacijske sekunde, če bodo danes sploh na voljo.

Komentarji: