Jan Tratnik skočil na 7. mesto

Naš kolesar je v drugi etapi Gira d'Italia izboljšal svoje izhodišče, v boju za rožnato majico pa vodi domačin Filippo Ganna.
Fotografija: V skupini,. ki je sledila vodilnim, je bil tudi Jan Tratnik. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
V skupini,. ki je sledila vodilnim, je bil tudi Jan Tratnik. FOTO: Luca Bettini/AFP

Italijan Diego Ulissi je zmagovalec druge etape dirke po Italiji. Izkušeni Italijan je po 3,7 kilometra dolgem vzponu slavil v ciljnem sprintu trojice najboljših, prehitel pa je debitanta na Giru, Slovaka Petra Sagana in Danca Mikkela Frølicha Honora. Slovenski kolesar Jan Tratnik v skupnem seštevku zdaj zaseda 7. mesto.

V drugi etapi, dolgi 149 km, je glavnini ubežala skupina petih kolesarjev, a si nekaj več kot štirih minut naskoka niso privozili, glavnina pa jih je ujela tik pred zadnjim vzponom do nekoč starogrške naselbine v dolini templjev. Zaključni, 3,7 kilometra dolg klanec ob zmerni naklonini v povprečju 5,3 odstotka, ni ponudil boja med favoriti, v ospredju pa so bili tudi nekateri eksplozivni šprinterji, predvsem Sagan (Bora-Hansgrohe) in Michael Matthews (Sunweb). Sagan je nato ušel na koncu četrtemu Matthewsu, a mu je v zaključku za šprint zmanjkalo nekaj moči.

Kilometer in pol pred ciljem je napadlo moštvo UAE Team Emirates zmagovalca lanske dirke po Sloveniji, Italijana Diega Ulissija. Napadi so se vrstili, tudi Sagan pa je vsega 200 metrov pred koncem ujel trojico ubežnikov, v zaključku pa ga je presenetil Ulissi, ki je pobegnil po levi strani, zaradi česar mu izkušeni Slovak ni mogel slediti.
 

Tratnik v skupini favoritov


»Pred zadnjim delom vzpona sem moštvenemu kolegu Valeriu Contiju dejal, naj pospeši, da se znebimo šprinterjev. Vse smo opravili popolno in zares sem vesel te zmage,« je po 149 kilometrih do Agrigenta dejal zdaj zmagovalec sedmih etap na domači tritedenski pentlji. Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) je v cilj prikolesaril s skupino favoritov, pet sekund za najboljšimi. V skupnem seštevku je napredoval z 11. mesta na 7., zaostaja pa 42 sekund.

V boju za rožnato majico vodilni ostaja zmagovalec kronometra, Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Drugi je Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step) z 22 sekundami zaostanka. Na tretjem mestu Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostaja še sekundo več. Je pa Ganna že dejal, da bo v naslednjih etapah pomagal kapetanu Thomasu in se poslovil od rožnate majice. 

Na dirki je zaradi bolezni odstopil Rus Aleksandr Vlasov (Astana), ki je veljal za enega skritih favoritov in sodi v val talentiranih mladih kolesarjev, v naslednjih treh tednih pa je bil predviden kot pomočnik Dancu Jakobu Fuglsangu. Ta je v dveh etapah izgubil najpomembnejša zaveznika v lovu na zmago na Giru, potem ko je na kronometru grdo padel Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

V ponedeljek kolesarje čaka nova zahtevna etapa od Enne do zaključnega vzpona na Etno (150 km). Na cesti proti ognjeniku je četrto etapo leta 2017 dobil Jan Polanc, tokrat pa v tretji etapi letošnjega Gira ni pričakovati slovenskih kolesarjev v ospredju.

Preberite še:

Komentarji: