Jan Tratnik: Vedel sem, da me ne bo mogel premagati

Jan Tratnik je v torek postal sedmi slovenski kolesar z etapno zmago na tritedenskih dirkah.
Fotografija: Jan Tratnik je bil na odru 16. etape na dirki po Italiji razumljivo prešerne volje. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Jan Tratnik je bil na odru 16. etape na dirki po Italiji razumljivo prešerne volje. FOTO: Luca Bettini/AFP

Jan Tratnik je v torek postal sedmi slovenski kolesar z etapno zmago na tritedenskih dirkah. Zmago je slavil v 16. etapi Gira, ki je bila zanj zadnja priložnost, da doseže odmeven rezultat. Toda že med etapo je verjel in vedel, da ga v zaključku tekmec, ki je z njim pripeljal do strmega zaključka, ne more presenetiti.

»Po pravici povedano sem v finalu verjel, da ga lahko premagam, saj mi je bil zadnji del pisan na kožo. Vzpon je bil kratek in strm, kar odgovarja mojim predispozicijam, saj imam dobro kapaciteto za eno minuto napada. Ko je O'Connor napadel, sem odgovoril s protinapadom. To se je zgodilo ravno tam, kjer so stali punca, brat in prijatelj, zato sem dobil dodatno energijo,« je za Radio Slovenija etapo od Vidma do San Danieleja del Friuli pokomentiral 30-letnik.Idrijčan je vedel, da ga v zaključku tekmec, Avstralec Ben O'Connor, ne more prehiteti. »Ko me je poskusil stresti tik pred ciljem, je šlo prepočasi in vedel sem, da me ne bo mogel premagati. Začutil sem, da lahko dobim etapo, in sem verjel vase.«


Že na jutranjem sestanku je vedel, da bodo v ospredju


Da bodo kolesarji Bahrain-McLarna v pobegu, je vedel že na jutranjem sestanku. »Že pred sestankom smo se zmenili, da mora Enrico Battaglin v pobeg. V nekem trenutku sem se znašel v ospredju ravno pred dolgim klancem, ko so se začeli napadi. Odzval sem se in nenadoma sem bil v pobegu. Nato se je pridružilo še nekaj kolesarjev, tudi Battaglin, kar je bilo dobro, saj smo imeli v veliki skupini dva kolesarja,« je razpredal Tratnik, ki je bil presenečen, da so se mu kasnejši napadi izšli.

Takole se je Tratnik veselil zadnjega dejanja zanj zgodovinske etape na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP
Takole se je Tratnik veselil zadnjega dejanja zanj zgodovinske etape na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP


»Celoten potek je bil kar malce čuden, saj nas je bilo 28 v pobegu in odločil sem se za napad že po prvem od treh vzponov v teh krogih. Ostala sva samo jaz in Manuele Boaro. Vmes sem se spraševal, 'ali mi je tega treba, ko pa je zadaj toliko kolesarjev'. Toda pridobila sva nekaj prednosti, na drugem vzponu pa sem pospešil. Na zadnjem se mi je pridružil O'Connor. Izjemne noge sem imel, da sem zdržal ta zadnji klanec,« je dogajanje strnil Idrijčan.

Z zmago je izpolnil cilj in opravil najboljšo možno avdicijo za morebitno pogodbo s katerim od moštev svetovne serije, saj mu zdajšnja po koncu sezone poteče. Ob zmagi se ni pozabil zahvaliti tudi rojakom, ki so ga spodbujali ob cesti.

»Cilj je izpolnjen. Še bolj sem vesel, da gre za normalno etapo, in ne kronometer. Res sem trdo delal letos kljub koroni in verjel, da bodo dirke in da moram vsako izkoristiti. Da pa sem zmagal še tako etapo, na kateri je bilo ob strani veliko Slovencev, mi pomeni zelo veliko. Vsakemu se moram zahvaliti za spodbudne besede, saj je to zelo veliko pripomoglo k zmagi.«


Sledi zahtevno nadaljevanje v Alpah


Svoje moštvo sicer 30-letnik vidi kot eno od presenečenj Gira, saj so s Špancem Pellom Bilbaom visoko v skupni razvrstitvi, zdaj pa imajo po Tratnikovi zaslugi tudi etapno zmago.

Kolesarja Bahrajna zdaj čakajo zahtevne etape v Alpah. FOTO: Luca Bettini/AFP
Kolesarja Bahrajna zdaj čakajo zahtevne etape v Alpah. FOTO: Luca Bettini/AFP


In vendar jih čaka zelo zahtevno nadaljevanje v Alpah. »Zdaj nas čakajo zelo težke etape. To je bila zadnja moja priložnost za etapno zmago na Giru. Sam bom pomagal, kolikor bom lahko, drugo bo bolj bitka za preživetje. Upam, da ne bo prevelike bitke samega s sabo. Glede na trenutno formo pa me ni treba biti strah. To mi kvečjemu daje motivacijo za nedeljo in kronometer v Milanu, na katerem želim uživati in ga čim bolje odpeljati,« še opozarja na zadnjo etapo.Po 11. mestu na prvem kronometru in desetem v drugi vožnji na čas bo na zadnjem v Milanu lahko nastopil še bolj sproščeno, saj že ima to, po kar je v Italijo prišel. Prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah.

Preberite še:

Komentarji: