»Kdaj sem prvič vzel doping? Pri enaindvajsetih!«

Lance Armstrong je že v prvi sezoni med profesionalci zlorabil prepovedana poživila.
Fotografija: Lance Armstrong je izgubil vseh sedem naslovov zmagovalca Tour de France. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lance Armstrong je izgubil vseh sedem naslovov zmagovalca Tour de France. FOTO: Reuters

Padli ameriški kolesarski junak Lance Armstrong je priznal, da je prvič vzel doping že pri 21 letih, v prvi sezoni med profesionalci.

»Uf, kar takoj k bistvu, verjetno 21,« je Armstrong odgovoril na vprašanje, koliko je bil star, ko si je začel pomagati z različnimi substancami, v 90-sekundnem napovedniku dokumentarne oddaje v dveh delih z naslovom Lance, ki bo na televiziji ESPN premierno predvajana 24. in 31. maja.

V danes objavljenem napovedniku, v katerem njegova moštvena kolega v ekipi US Postal Tyler Hamilton in George Hincapie odgovarjata na isto vprašanje, je Armstrong, zdaj star 48 let, razložil, da je doping mogoče opredeliti na veliko različnih načinov.


 

Vedno je vedel, kaj jemlje


»Najlažji način je kršenje pravil. Ali smo prejemali injekcije z vitamini in drugimi stvarmi pri mladih letih? Smo. Ampak niso bile prepovedane. Vedno sem spraševal, kaj mi dajejo, in se odločal sam. Nihče mi ni rekel, tiho bodi in vzemi tole. Tega ne bi sprejel. Poučil sem se o teh stvareh in vedno vedel, kaj sprejemam v telo,« je drugo plat osvetlil Armstrong.

Lance Armstrong ima tudi dobrodelno fundacijo za boj proti raku. FOTO: Reuters
Lance Armstrong ima tudi dobrodelno fundacijo za boj proti raku. FOTO: Reuters


Sedemkrat zapored je osvojil Tour de France (1999–2005), a so mu kasneje vse naslove odvzeli. Leta 2012 je dobil dosmrtno prepoved tekmovanj, potem ko je ameriška protidopinška agencija (USADA) ugotovila, da je bil ključni mož v zapletenem dopinškem programu moštva US Postal Service.

Leta 2013 je kot gost oddaje Oprah Winfrey priznal jemanje dopinga, ki naj bi se začelo leta 1996. Njegovo zadnje priznanje bi lahko vrglo senco tudi na njegovo zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 1993 v Oslu, ki je bilo leto zatem, ko se je pridružil profesionalcem.

Preberite še:

Komentarji: