Kwiatkowskemu prolog na Dauphineju, Tratnik drugi v Luksemburgu

Poljak Michal Kwiatkowski je najhitreje opravil s prologom na začetku kriterija Dauphine. Thomas na tleh.
Fotografija: Michal Kwiatkowski je presenetil na prologu. Foto: Philippe Lopez/AFP
Odpri galerijo
Michal Kwiatkowski je presenetil na prologu. Foto: Philippe Lopez/AFP

Ekipa Sky je na začetku kriterija Dauphine, generalke za julijski Tour, prišla do zmage in tretjega mesta, a vse v taboru Britancev vendarle ni bilo rožnato. Zmago jim je dan po 28. rojstnem dnevu prinesel Michal Kwiatkowski, ki je najhitreje opravil s 6,6 kilometra dolgim prologom v Valencu, na tretjem mestu je bil le tri sekunde počasnejši Gianni Moscon. 

Med favoriti večjih razlik še ni bilo, na Dauphineju je konkurenca izjemno močna, na štartu pa precej favoritov za deseterico na Touru, manjkata pa Chris Froome in Tom Dumoulin, ki še okrevata po napornem Giru. Za Kwiatkowskim so Romain Bardet, Vincenzo Nibali in ostali favoriti zaostali okrog 20 sekund, toliko je zaostal tudi Geraint Thomas, ki pa je imel veliko smole. 
 

Thomas izgubil nekaj kože, časa pa ne


Valižan je bil na poti vsaj v deseterico, morda bi celo ogrozil ekipnega kolega Kwiatkowskega, nato pa je bil na enem od odsekov nepreviden in pristal je na tleh. Ko se je vračal na kolo, je preklinjal in deloval bolj jezno kot poškodovano, čeprav je izgubil nekaj kože, a vsaj na prvi pogled poškodbe enega od tihih favoritov za Tour niso prehude. 

Na dirki nastopa le en slovenski predstavnik, Luka Pibernik bo moral v gorah garati za Vincenza Nibalija, zato je na prologu prihranil nekaj moči in končal na 124. mestu. Na dirki bo le še ena ravninska etapa, to bo vožnja na čas v četrti etapi, vse ostale etape pa bodo v gorah, kjer se bo dirka tudi odločala. 


 

Tratnik drugi v Luksemburgu


Na dirki ekstra kategorije v Luksemburgu je bil zelo razpoložen Jan Tratnik, ki je v dresu poljske ekipe CCC Sprandi Polkowice osvojil končno drugo mesto. Tratnik je bil zelo blizu v vseh etapah, trikrat je končal v prvi deseterici in pred zadnjo etapo zaostajal manj kot deset sekund, nato pa je zadnji dan izgubil še šest sekund in skupna zmaga je šla v roke Andrei Pasqualonu.

»Zadnja etapa je bila zelo zahteva. Tempo je bil zelo močan, saj se je pobeg izoblikoval šele po 60 kilometrihh, mi smo imeli tam Kocha in Kureka. Celo etapo se nisem počutil najbolje, v zadnjih krogih sem imel težave še s kolesom. Moral sem se ustaviti in hitro sem zaostal za vodilnimi. Zaradi neverjetne pomoči kolegov ob zelo hitrem tempu smo vodilne vseeno ulovili. Bil sem že zelo utrujen, sicer sem ciljal na skupno zmago, vendar je bil ob tehničnih težavah to moj maksimum. Vseeno sem zelo vesel za 2. mesto v skupni razvrstitvi in bi se rad še enkrat zahvalil celotni ekipi za pomoč,« je potek zaključka že 78. dirke ekstra kategorije po Luksemburgu opisal Tratnik.

Jan Tratnik je dirko po Luksemburgu končal na izvrstnem drugem mestu. Foto Mario Stiehl/CCC Sprandi Polkowice
Jan Tratnik je dirko po Luksemburgu končal na izvrstnem drugem mestu. Foto Mario Stiehl/CCC Sprandi Polkowice


Kljub temu, da se mu je zmaga izmuznila, je Tratnik pokazal, da je še vedno v izvrstni formi, zato bo zagotovo nevaren tudi na bližajoči se dirki po Sloveniji, kjer bo vsaj na kronometru med Trebnjim in Novim mestom eden od favoritov. 
 

Golčer osmi na Poljskem


Kolesarji Adrie Mobil so minuli teden nastopali na Poljskem na etapni dirki prve kategorije, kjer so se odrezali odlično. V drugi etapi je bil Jure Golčer tretji, prvi dan je bil Gorazd Per sedmi, mesto pred njim je zasedel njegov klubski kolega Srb Dušan Rajović, v zadnji pa je bil Gašper Katrašnik šesti, Rok Korošec (My Bike Stevens) pa deseti. Golčer je bil najboljši Slovenec tudi v skupnem seštevku, dirko je končal na skupnem osmem mestu. 


 

Odličen teden za Bujakovo


Za slovensko kolesarko edine slovenske profesionalne ekipe BTC City Eugenio Bujak je odličen teden v Nemčiji. Na močni dirki po Turingiji se je prav v vseh sedmih etapah uvrščala med najboljše - najboljša je bila četrta, najslabša pa 11. v kronometru, zadnji etapi, posledica tega je bila končno sedmo mesto.

Za zmagovalko Nemko Liso Brennauer, nekdanjo svetovno prvakinjo v kronometru, je zaostala dve minuti in 11 sekund. Drugo mesto je zasedla zmagovalka vožnje na čas in prav tako nekdanja svetovna prvakinja v tej disciplini Nizozemka Ellen Van Dijk, tretje pa Francozinja Lucinda Brand. Polona Batagelj je zasedla 36. mesto, zaostala je 26 minut in 44 sekund.
 

Komentarji: