Kwiatkowski se ne bi branil skupne zmage

Kriterij Dauphine: Poljak po dveh dneh v vodstvu, Pibernik padel
Fotografija: Michal Kwiatkowski se je po premoru vrnil zmagovito. Foto AFP
Odpri galerijo
Michal Kwiatkowski se je po premoru vrnil zmagovito. Foto AFP

Sain-Just – Francoska generalka za Tour je že prvi dan razburkala vode v ekipi Sky, čeprav je Michal Kwiatkowski oblekel rumeno majico vodilnega. Za preplah je na prologu poskrbel Geraint Thomas, ki je tako kot Chris Froome na Giru pristal na tleh, a se je za Valižana končalo dobro: »Precenil sem svoje sposobnosti v ovinku, prepričan sem bil, da ga bom normalno izpeljal. Na srečo sem uničil le dres, dobil pa sem potrditev, da prihajam v pravo formo.«

Thomas bo na julijskem Touru desna roka Chrisa Frooma pri naskoku na rumeno majico, odlično formo pa po dolgem tekmovalnem premoru kaže tudi Michal Kwiatkowski. Z zmago na prologu je presenetil vse, tudi sebe. »Vem, da sem trdo treniral, a vseeno nisem pričakoval, da bom hiter, saj sem bil kar 40 dni brez dirke. Veseli me, da v pravem obdobju postajam dober,« je povedal po slavju, brez večjih težav je vodstvo zadržal tudi v drugi etapi.



Zaključek je bil zaradi vzpona in spusta v zadnjih 12 kilometrih precej nepredvidljiv, svojo priložnost so ob šprinterjih začutili tudi specialisti za napade v zaključku. Julian Alaphilippe je večkrat poizkusil, Kwiato pa se mu je kot senca prilepil na zadnje kolo, po nizu napadov pa so do boja za zmago vseeno prišli šprinterji, kjer je bil brez konkurence Južnoafričan Darryl Impey.
 

V gorah pravi preizkus pred Tourom


Kwiatkowskega pravi preizkus na Dauphineju še čaka, danes bo v razgibanem zaključku med favoriti za zmago, po sredinem kronometru pa karavano čakajo najtežji vzponi. »Seveda sanjam o skupni zmagi, po klasikah sem se osredotočal le na vzpone in kronometer, zato se ne bom kar tako vdal, bo pa proti favoritom na najtežjih etapah zagotovo težko. Važno je le, da rumena majica ostane v Skyu,« je po dobrem začetku optimističen Kwiatkowski.

Mnogo slabše se je Dauphine začel za edinega Slovenca Luko Pibernika, ki je včeraj grdo padel in v cilj prišel med zadnjimi, zaenkrat pa še ni znano, kako resne so njegove poškodbe. Pibernik bo danes z dirko nadaljeval, vseeno pa padec ni bil nedolžen.

Komentarji: