Jakobsenu druga zmaga, Rogliču peta rdeča majica

Sprinterska etapa se je končala s sprinterskim obračunom, v katerem je že drugič na letošnji Vuelti slavil Fabio Jakobsen.
Fotografija: Nizozemec Fabio Jakobsen je lani ob takem času bil bitko za življenje, danes pa je že drugič zmagovalec v etapi na Vuelti. FOTO:  Jose Jordan Afp
Odpri galerijo
Nizozemec Fabio Jakobsen je lani ob takem času bil bitko za življenje, danes pa je že drugič zmagovalec v etapi na Vuelti. FOTO:  Jose Jordan Afp

Ravninska 8. etapa, brez enega samega gorskega cilja je postregla z zanimivim razpletom. Najboljše sprinterske ekipe so nadzorovale celotno dirko, tudi tri ubežnike, ki jim je beg uspel že od samega začetka etape. 

Ander Okamika (Burgos-BH), Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi), niso imeli nikoli več kot 4 minute prednosti. Glavnina jih je ujela 35 kilometrov pred ciljem. Potem je sledilo tipanje sprinterjev, taktični boj za najboljše izhodišče v zaključnih kilometrih. 

Proti koncu etape se je v boj vmešal celo Primož Roglič, videti je bilo, da ga srbijo noge, vendar se je kmalu izkazalo, da hoče samo varno priti do cilja.

V zaključku so sprinterske ekipe poskrbele, da ni prišlo do presenečenja. V velikem slogu je z vsemi sprinterji obračunal Fabio Jakobsen, lani ob takem času se je ravno zbudil iz kome po hudem padcu na dirki po Poljski. Jakobsen je slavil že v četrti etapi. Več kot odlična vrnitev odpisanega.Primož Roglič bo jutri oblekel že šesto rdečo majico vodilnega. Vendar v 9. etapi bo težje. Kolesarje čaka izjemno težka gorska etapa. Tudi Jan Polanc ostaja na 5. mestu. Luka Mezgec in Jan Tratnik sta današnje delo končala v glavnini.

Roglič je po dveh zmagah na Vuelti postal že skoraj Španec. FOTO: Jose Jordan Afp
Roglič je po dveh zmagah na Vuelti postal že skoraj Španec. FOTO: Jose Jordan Afp

 

***
Spremljali smo v živo


17:37
Spet odličen zaključek kolesarjev Deceuninck Quik Step in druga etapna zmaga Fabia Jakobsena. Zelo hiter in vratolomen zaključek. 

1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
2. Alberto Dainese (Team DSM)
3. Jasper Philipsen (Alpeccin-Fenix)
4. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe)
5. Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates)

17:35
Da, da, Fabio Jakobsen (Deceuninck Quik Step) je zmagovalec 8. etape!

17:33
3 km pred ciljem ...

17:32
Deceuninck ima lepo postavljen vlak. Ne samo lepo, tudi odlično.

17:30
V tem trenutku je najtežje Luki Mezgecu, kajti za Metthewsa mora poskrbeti za najboljše izhodišče. On je tisti, ki mora svojega sprinterja praktično za ušesa pripeljati do zaključnih 300-400 metrov ...

17:25
Sprinterji so mojstri za branje dirke. Najtežje je prebrati razplet pri hitrosti 60 km/h in maksimalnem srčnem utripu. Sprinterji pa to znajo in zmorejo. 

17:22
Sprinterji tisti klasični specialisti, so alergični na tiste, ki hočejo mešati štrene, a vsi dobro vedo, da nimajo dovolj znanja in izkušenj. Zato velikokrat pride do prerivanja in posledično padca. Komolčkanje je v takih primerih dovoljeno, celo zaželeno. Še 12 km.

17:17
Roglič
se vozi sam na levi strani pelotona. Tik ob njem je Bernal. Tudi Polanc je blizu. Vse je pripravljeno za zaključni obračun. No, upajmo, da se Roglič ne bo podal v lov na etapno sprintersko zmago, čeprav je trenutno videti prav tako.

17:15
Celo Roglič v rdeči majici se je priključil sprinterjem v boju za najboljši položaj. Se bo spustil v sprint s specialisti? Ne, najbrž se čisto spredaj počuti bolj varno.

17:10
Kolesarji se gnetejo v veliki skupini. Samo, da ne bo padca! Taki zaključki so najbolj nevarni. Cesta je široka in ravna, hitrost pa okoli 70 km/h! Vsi hočejo varno do cilja, zato gredo na vso moč. Nerazumljivo, ampak kolesarsko. Zdaj se je glavnina nekoliko umirila. Do cilja je še 22 km, ubežnikov ni, čakamo na razplet, sprinterski obračun.

17:05
Nesprinterske ekipe poskušajo razbiti sprinterske še pred zaključnim sprintom. Kot da bi bi prebrali, česa niso že dolgo poskušali. Bomo videli, kolikokrat bodo še poskusili? Nič ne bo, vse se je umirilo. Dva neuspela poskusa smo videli in spet so sprinterske ekipe spredaj in vlečejo glavnino.

17:00
Zato so ravninske etape zanimive. Ubežniki so ujeti 35 km pred ciljem, zdaj gre glavnina na vso moč, iščejo se nove kombinacije, peloton razpada, tudi veter se je vmešal. Slovenski kolesarji ne uporabljajo izraza ešalon, rečejo, da so šli na veter. In zdaj je videti, da gredo še kako na veter, ker je peloton razpadel, zato, ker za vse cesta ni dovolj široka so postavili ešalone, postavili so se na veter in tako nadaljuejo za prvimi.

16:55


16:50
Davide Cimolai
je odstopil z dirke. Še 40 km do cilja, ubežniki imajo samo še pol minute prednosti.

16:45
Alpecin Fenix in Deceuninck Quick Step sta obe belgijski ekipi. Slednja se ima za najboljšo na svetu, zdaj pa se mora kosati z drugorazrednim Alpecinom. V letnem proračunu je več milijonska razlika. Tako velika, da če si malce dober v Alpecinu si naslednje leto že v Deceunincku.

16:40
Arnaud Demare
bi lahko bil danes tisti, ki bi moral opravičiti svoj sloves, ampak, žal je daleč od svoje vrhunske forme. Torej, bomo gledali spet obračun med Philipsenom in Jokobsenom? 

16:35
Zakaj so ravninske etape bolj zanimive kot pa gorske? Zato, ker se na ravninskih več kolesarjev poteguje za zmago. Na gorskih etapah se že vnaprej ve, kdo do kam sodi, na ravninskih pač ne in zato se zgodi, da Roglič zve, da je tudi sprinter ali pa da Sagan še danes ne sodi med sprinterje ali pa da Matthews še danes ne ve, da ni niti sprinter niti klančar ...

16:30
Zanimivo stanje na dirki; nekategoriziran klanec, jumbovci se izogibajo dela na čelu, sprinterske ekipe pa varčujejo moči za zaključne kilometre. In nobena druga ekipa ne stori nič. Zato, ker čakajo na sprinterski obračun, etapa je odločena že vnaprej ...

16:25
Včeraj smo videli, kaj pomeni počivati v skupini, trebuhu pelotona in kaj pomeni ves dan biti v begu. Polanc, na primer, je bil ves dan v begu, Roglič pa v trebuhu pelotona, vseskozi v varnem zavetrju. Izjavil je celo, da je komaj čakal cilj, da je bil prvi klanec naporen, potem pa se mu je do cilja vleklo. Torej, pod zadnji klanec je Polanc prišel zelo utrujen, ker je ves dan dirkal, Roglič pa ne, ker je ves dan samo držal zavetrje pomočnikov. In zato mu je na koncu ostalo veliko več moči za zaključno akcijo.

16:20
Včeraj je malo manjkalo, da bi Slovenec slekel Slovenca iz rdeče majice vodilnega. Pravzaprav se mora Roglič zahvaliti Adamu Yatesu, ki je močno pospešil na zadnjem klancu, zato je Rogla moral slediti. Če ne bi bilo Yatesa, bi verjetno kdo drug poskušal, ampak ... zagotovo se Roglič ne bi podal v lov.

16:15
Roglič je v rdeči majici, vseskozi se vozi na varnem med pomočniki, čisto v ospredju glavnine. Tudi Polanc s svojim moštvom je blizu. Danes morajo poskrbeti le, da varno pridejo do cilja, ki je oddaljen še 57 km.

16:10
Trije ubežniki imajo samo še minuto prednosti, 62 km pred ciljem.

16:05
Zanimivo je tudi, zakaj v vsaki etapi bežijo kolesarji, če pa že vnaprej vedo, da bodo ujeti. Novinarji so to označili kot odlično reklamo za sponzorje, vendar ni vedno tako oz. nikoli ne bežijo zaradi tega. Sponzorji imajo radi dobre tekmovalce in ne take, ki dirkajo zato, da se kažejo po televiziji. Nikoli noben sponzor ni nagradil kolesarja zato, ker ga je pet ur gledal v begu. Bežijo zato, ker vedo, da bodo tako imeli več možnosti za uspeh. Zato, ker vedo, da na drugačen način ne bodo zmogli pravočasno v cilj. Zato, ker so po naravi neučakani kolesarji in so se spremenili v lovce na zeleno ali pikčasto ali belo majico, torej zaradi točk. Zato, ker so baroudeurji ... 

16:03
Včerajšnji zmagovalec etape:


16:00
Trije ubežniki: Ander Okamika (Burgos-BH), Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) imajo še 1:32 prednosti, 72 km pred ciljem. 

15:55
Večina kolesarjev niti ne pomisli, da bi pomolili nos iz pelotona, ker so srečni, da sploh držijo tempo glavnine. Spet je veliko takih, ki se zavedajo svoje nemoči in moči drugih. Vendar vsaka ekipa ima po osem kolesarjev, in če so uigrani, lahko naredijo veliko več, kot pa dan preživijo v pelotonu. Danes bomo prav gotovo videli točno tak scenarij, kot ga na podobnih etapah gledamo že vrsto let. Ubežniki bodo ujeti ravno pravočasno, da bodo sprinterske ekipe lahko organizirale svoje rešitve za sprint.

15:50
Jutri je zelo težka etapa in tudi današnja taktika večine moštev bo podrejena jutrišnji etapi. Ampak sprinterskim ekipam je malomar za jutrišnje hribe, zato bodo naredile vse, da danes slavijo. Torej, vsi ostali naj bi počivali za jutri, vendar je med ostalimi tudi veliko takih kolesarjev, ki vedo, da tudi jutri nimajo veliko možnosti. Torej kaj naj počnejo danes, ko je ravninska etapa in jutri, ko je težka gorska?
Jan Polanc je včeraj poskrbel za pravo slovensko dramo na Vuelti. FOTO: Uae Team Delo
Jan Polanc je včeraj poskrbel za pravo slovensko dramo na Vuelti. FOTO: Uae Team Delo

15:45
Trenerji so tako začeli razmišljati ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so izumili sprinterske vlake. Potem se je to razmišljanje utrdilo z Armstrongom in nadaljevalo s taktiko angleškega Skya. Petru Saganu so se klanjali zaradi njegove moči in vmes niso razmišljali kako bi ga premagali. Vse zaradi prepričanja, da je moč vedno odločilna. Trenutno poteka prvi teden Vuelte in večina trenerjev že trdi, da se bodo borili za drugo mesto, da je Roglič očitno premočen za vse ... Torej predali so se še preden se je boj sploh začel. 

15:40
Največji problem je, kako pretentati moštva, ki imajo v svojih vrstah tako izvrstne sprinterje, ki so že pred startom določeni za zmago. S tem si trenerji že nekaj let ne belijo več glav, ker so se enostavno prepustili premočnim ekipam. Kolesarska taktika je obstala na prepričanju, da se vedno vse odloči z močjo in potem šele s pametjo. Novi časi, novo mišljenje, ki pa že postaja staromodno, zastarelo ...

15:35


15:30
Druga moštva trenutno ne sodelujejo, ker čakajo, da prej našteta tri moštva opravita z ubežniki. Ko bodo ubežniki ujeti, bodo na delu vsa druga moštva. Prišlo bo do napadov, poskusov pobegov. Seveda jim ne bo uspelo ali pa zelo težko, ker sta Alpecin in Deceuninck tako močni ekipi, da ne bosta tega dovolili. Kaj storiti? Poskus samostojnega pobega? Da, vendar kako, če pa ni nobenega klanca. Ni kategoriziranega klanca, je pa kak nekategoriziran. Zato trenerji pred startom dobro preučijo traso in kolesarje natančno vodijo skozi dirko ... ni nujno, da tekmece presenetiš z napadom na klanec, lahko tudi na spustu ali v kakem tehnično zahtevnem odseku.

15:25
Trenutno imamo na cesti lep primer prej zapisanega. Jumbovci so bili prepočasni na čelu glavnine, zato sta vajeti prevzeli dve ekipi, oz. dva kolesarja iz dveh sprinterskih ekip, ki računata na današnjo zmago. Zato sta zdaj na čelu kolesarja iz Alpecina in Deceunincka, prvi vleče zato, ker imajo zeleno majico na plečih Philispena, ki je tudi glavni favorit za današnjo zmago in drugi, ki vleče za Jokobsena, ki je drugi favorit za zmago v današnji etapi. Jumbovci so tik za njima ... in počivajo ...

15:20
Danes bomo na čelu glavnine videli predvsem jumbovce, ki branijo rdečo majico in skrbijo, da ubežniki ne uidejo predaleč. Vlečejo ravno toliko, da je prepočasi za sprinterske ekipe, ki postanejo nervozne in zato prevzamejo jumbovcem čelo pelotona. To je klasična zvijača ekipe, ki branijo rdečo majico in ki nočejo, da jih obrekujejo, da nič ne delajo. Obrekujejo jih predvsem sprinterske ekipe. 

15:15
Spet zanimiv dan, če ste ljubiteljski spremljevalec kolesarske taktike. Na prvi pogled dolgočasna etapa je v bistvu prava poslastica za vse tiste, ki hočejo zmagati, a ne sodijo v ožji krog najhitrejših sprinterjev in s tem v sprintersko ekipo. Kako premagati najhitrejše? Trenerji oz. športni direktorji slabših ekip si s tem belijo glavo celo etapo. V avtu sta največkrat dva trenerja in na zadnjem sedežu serviser, ki je odgovoren za prvo pomoč, če pride do tehnične okvare med člani ekipe na cesti.

15:10
Ravninska etapa, brez enega samega gorskega cilja bo najbrž zelo hitra. V prvi uri dirkanja je bila povprečna hitrost 43 km/h. Ubežnikov ne spustijo prav daleč, trenutno imajo 2:15 prednosti, 106 km pred ciljem. Vuelta brez Valverdeja je precej prazna Pravkar so sporočili, da ima zlomljeno ključnico. 

15:05
Roglič
je v rdeči majici, Bernal v beli, Sivakov v pikčasti, Philispen v zeleni, Movistar najboljša ekipa. 

15:00
Osma etapa že poteka in ubežniki so že na delu. Ander Okamika (Burgos-BH), Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) imajo 3:07 prednosti, 118 km pred ciljem.

***
Ravninska 8. etapa je dolga 173,7 kilometra od Santa Pole do La Mange Del Mar Menorja. To je že tretja letošnja etapa na dirki po Španiji, ki nima niti enega kategoriziranega cilja. Ima pa en leteči cilj na 104-kilometru.

image_alt
Sladke rdeče skrbi ostajajo Primožu Rogliču


Današnja vremenska napoved ne napoveduje močnejšega vetra, napoveduje pa svet visoko temperaturo ozračja. Danes je dan za ubežnike, sprinterske ekipe in sprinterje same. Dan počitka, v narekovajih, za kolesarje, ki merijo na končni uspeh. Med njimi sta tudi dva Slovenca. Primož Roglič bo moral čuvati svojo rdečo majico vodilnega, Jan Polanc pa svoje odlično peto mesto. Vemo, da bodo sotekmovalci za Rogliča dobro poskrbeli, bolj nas zanima, ali bo Polančevo moštvo UAE branilo peto mesto Polanca. Je uvrstitev med peterico v skupnem seštevku dovolj zanimivo za moštvo, ki je dvakrat zapored zmagalo na dirki vseh dirk na dirki po Franciji?

Rogič je videti v super formi. FOTO: Jose Jordan Afp
Rogič je videti v super formi. FOTO: Jose Jordan Afp


Danes je tudi dan žalovanja za vse kolesarske navdušence, saj je zaradi prehudih poškodb, ki jih je staknil ob padcu, odstopil legendarni Alejandro Valverde. 

Egan Bernal, največji Rogličev tekmec na letošnji Vuelti je trenutno na 6. mestu, zaostaja 41 sekund. FOTO: Jose Jordan Afp
Egan Bernal, največji Rogličev tekmec na letošnji Vuelti je trenutno na 6. mestu, zaostaja 41 sekund. FOTO: Jose Jordan Afp


Jan Tratnik in Luka Mezgec bosta tudi danes v vlogi pomočnikov. Več dela bo imel Mezgec, ker bo v sprintu spet moral biti senca Michaela Matthevsa. Ravninska etapa pred jutrišnjo pravo gorsko poslastico lahko postreže tudi s presenečenjem. Favoriti za končno zmago bodo počivali, ubežniki pa si lahko danes naberejo lepo prednost. Med ubežniki pa se lahko najde kdo, ki trenutno zaostaja med 10 in 15 minut. Vendar tak kolesar bo jutri potem lahko tudi prav toliko minut zadaj, ker jutri bo res brutalna gorska preizkušnja.

Komentarji: