Naj se konča Skyeva prevlada

Če bi moral izbirati med etapno zmago in končnim 4. mesto ter med končnim 3. mestom, bi se tudi jaz odločil za etapno zmago
 
Fotografija: Boštjan Mervar: Sposoben je zmagati, izboljšati mora predvsem ekipo okoli sebe. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Boštjan Mervar: Sposoben je zmagati, izboljšati mora predvsem ekipo okoli sebe. FOTO: Matej Družnik

Primož me je presenetil, le ker je zmagal v etapi v trenutkih, ko je bil visoko v skupni razvrstitvi in so na njegove napade odgovarjali vsi kandidati za najvišja mesta. Povsem drugače je zmagati, če si visoko ali če imaš že velik zaostanek, kot je bilo lani, ko je napadel iz ozadja. Oder za zmagovalce je izgubil v ekipni vožnji na kronometer, boj za vrh je štartal s skoraj minuto in pol primanjkljaja, ki ga je poskušal nadoknaditi z napadi v gorah, a je za to porabil veliko energije, preveč, da bi bil konkurenčen v sklepni vožnji na čas. Mislim, da se je odločil pravilno. Če bi moral izbirati med etapno zmago in končnim 4. mesto ter med končnim 3. mestom, bi se tudi jaz odločil za etapno zmago.

Prav je, da je Roglič dirkal tako agresivno. Pridobil je ogromno izkušenj na tej dirki, v prihodnjih letih ga ne čaka samo boj za stopničke, ampak tudi za skupno zmago. Njegov športni direktor je sam povedal, da niso bili dorasli temu, kar je Primož naredil, niso imeli ekipe, ki bi lahko branila majico, kot jo je Sky. To je povezano s proračunom in sestavo ekipe, a je prav tudi, da je Roglič ostal v ekipi, kot je LottoNL Jumbo. Nizozemci so ga vzeli za svojega, vprašanje je, kaj bi bilo, če bi bil v Skyu ali če bi se mu pridružil zdaj. Pri tej ekipi še nisem videl, da bi bil vodja kdo drug kot britanski kolesar, Primož pa bi stežka sprejel vlogo pomočnika, saj je rojen zmagovalec in stremi k uspehom, zdaj mora predvsem stremeti k temu, da bo imel okoli sebe ekipo in podporo, ki mu bosta omogočali boj za zmago.

To je lahko tudi Lotto, v katerem bi moral zdaj imeti neomajno vlogo kapetana, zdaj vedo, kakšnega kolesarja imajo, upam, da mu bodo dovolili, da si bo sam izbiral pomočnike in da bodo več časa posvetili ekipni vožnji na čas. V njej odloča tudi uigranost ekipe in pri Skyu so jo izpilili do potankosti. Kot tudi podporo kapetanu za skupno zmago, v nasprotju z večino drugih ekip nimajo šprinterjev ali drugih kolesarjev, ki bi pozornost preusmerjali drugam.

Primožu pri sebi ni treba več veliko analizirati, kaj mu manjka za zmago, vrhunski je že v vseh pogledih. Tudi koncepta, kako se najbolje pripraviti za Tour mu ni treba pretirano spreminjati. Nesmisel bi bil, da se zdaj odločal za nastope v več tritedenskih dirkah v eni sezoni. Njegovim zmogljivostim še vedno bolj ustrezajo enotedenske dirke, najbolje bi bilo, da bi na njih še naprej zmagoval, nabiral izkušnje in pilil formo za Tour.

Sposoben je zmagati, izboljšati mora predvsem ekipo okoli sebe. Ni v Skyu in ni Britanec, kar je oteževalna okoliščina, saj imajo v najmočnejši ekipi največ denarja in ga znajo tudi najbolje izkoristiti. Imajo takšne kolesarje, da bi lahko bili štirje v prvi deseterici Toura. A mislim, da se bo počasi ta prevlada končala, kar se je dogajalo okoli Frooma in obtožb o dopingu, je naznanilo tega. Primož pa je nenazadnje lahko potrpežljiv, čeprav bo letos star 29 let. Prihaja v najboljša leta za zmago na veliki dirki in pričakujem, da bo konkurenčen vsaj do 35. leta.

Komentarji: