Namesto praznika šprinterjev popoln kaos (VIDEO)

Froome, Porte in Quintana že v 1. etapi izgubili nekaj časa. Prva rumena majica Gavirii, druga Saganu.
Fotografija: Chris Froome je obudil spomine na leto 2016, ko je tekel proti vrhu Mont Ventouxa. Foto Jeff Pachoud/AFP
Odpri galerijo
Chris Froome je obudil spomine na leto 2016, ko je tekel proti vrhu Mont Ventouxa. Foto Jeff Pachoud/AFP

Prve etape kolesarske dirke Tour de France so vsako leto zelo živčne, a le redko poskrbijo za takšno razdejanje v glavnini, kot smo mu bili priča tokrat. Chris Froome, Richie Porte in Nairo Quintana že po prvi etapi zaostajajo za minuto, precej bolj zadovoljni so bili v QuickStepu, saj je Fernando Gaviria zasluženo oblekel rumeno majico, a jo je po padcu že danes predal Petru Saganu.

Ravninska prva etapa bi morala služiti le kot ogrevanje pred spopadom šprinterjev za prvo rumeno majico na dirki. Do njega je na koncu res prišlo, zmage pa se je v svojem prvem nastopu na Touru prepričljivo razveselil 23-letni Fernando Gaviria, ki je izkoristil izjemen vlak QuickStepa: »Naš načrt je bil jasen, razmišljali smo le o rumeni majici. Vedeli smo, da bodo zadnji kilometri živčni, skupaj smo se držali v ospredju, na koncu pa so mi fantje pripravili idealen položaj in moral sem le še pokazati, kako močan sem. Res sem vesel te zmage, v rumeni majici bom poizkušal ostati čim dlje.« Kolumbijcu se je še najbolj približal Sagan, ki je v boju za zeleno majico osvojil pomembne točke, tudi Marcel Kittel je s tretjim mestom pokazal, da je na Tour prišel v precej boljši formi, kot jo je kazal na dirki po Sloveniji.



Prava drama se je odvijala v ozadju, kjer so se favoriti eden za drugim znašli v težavah. Z besedami Gerainta Thomasa: »Prvih 180 kilometrov je bilo dolgočasnih, tako kot smo pričakovali, v zadnjih 20 pa je bilo noro, popoln kaos.« Thomas se je nekako izognil padcem in končal v prvi skupini, manj sreče je imel branilec naslova Chris Froome. Dobrih 10 kilometrov pred ciljem je bil v večji padec udeležen Richie Porte, ki ni pristal na tleh, a je izgubil stik z glavnino, kjer sta QuickStep in Bora Hansgrohe na ozkih cestah narekovala strahovit ritem.


Nekdanja naveza Skya združila moči


Porte je bil v velikih težavah, nato pa je v skupini dobil nepričakovanega zaveznika. Froome se v prerivanju na robu ceste ni znašel. Ko se je eden od kolesarjev Katjuše malo naslonil nanj, je zapeljal v travo in padel. Froome je imel srečo, da je pri padcu za las zgrešil betonski stebriček, drugače bi se njegov Tour bržkone končal že pred ciljem prve etape. Tako pa je potreboval le osem sekund, da je iz trave pritekel nazaj na cesto in spet sedel na kolo, ujel skupino s Portom in v cilj prišel 51 sekund za glavnino: »Veliko padcev je bilo, jezen sem le zato, ker smo bili v dobrem položaju v ospredju skupine in se izognili vsem večjim padcem, nato pa se mi je zgodilo, kar se je. Na srečo ni z mano nič narobe, nisem poškodovan, do Pariza pa je še zelo dolga pot.«



Še več smole je imel Quintana, ki se je uspel izogniti padcu, a je le 600 metrov pred zadnjimi tremi kilometri, kjer bi se mu v primeru nesreče priznal čas zmagovalca, zadel v robnik in uničil kolo. Kolumbijec je dolgo čakal na rezervo in nato še na pomoč sotekmovalcev, po prvem dnevu že zaostaja za minuto in 15 sekund. Froome in Porte bosta zaostanek lahko nadoknadila na jutrišnjem ekipnem kronometru, Quintana pa bolj težko. Zmagovalca prvega dneva sta nedvomno Vincenzo Nibali in Romain Bardet, ki si z minuto prednosti lahko privoščita malo slabši ekipni kronometer, varno v glavnini sta prvo dejanje 105. Toura končala tudi Primož Roglič in Kristijan Koren.

Tudi druga etapa ni minila brez padcev, tokrat je bil osmoljenec Gaviria, ki je bil dober kilometer pred ciljem udeležen v padec na čelu skupine. Smolo Kolumbijca je izkoristil Sagan in po sobotnem drugem mestu stopil na najvišjo stopničko. V težkem ciljnem šprintu mu je zelo blizu prišel Sonny Colbrelli, a je Slovak zdržal in (vsaj) na jutrišnjem ekipnem kronometru bo nosil rumeno majico vodilnega.

Rumeno majico je po drugi etapi oblekel Peter Sagan. Foto Marco Bertorello/AFP
Rumeno majico je po drugi etapi oblekel Peter Sagan. Foto Marco Bertorello/AFP


IZIDI DRUGE ETAPE


1. Peter Sagan (Slk, Bora-Hansgrohe) 4;06:37
2. Sonny Colbrelli (Ita, Bahrain Merida)
3. Arnaud Demare (Fra, Groupama-FDJ)
4. Andre Greipel (Nem, Lotto Soudal)
5. Alexander Kristoff (Nor, UAE-Emirates)
6. Timothy Dupont (Bel, Wanty-Gobert)
7. Alejandro Valverde (Špa, Movistar)
8. Andrea Pasqualon (Ita, Wanty-Gobert)
9. John Degenkolb (Nem, Trek-Segafredo)
10. Philippe Gilbert (Bel, QuickStep-Floors)
48. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo)
55. Kristijan Koren (Slo, Bahrain Merida) – vsi v času zmagovalca


SKUPNO (2/21)


1. (2.) Peter Sagan 8;29:53
2. (1.) Fernando Gaviria (Kol, QuickStep-Floors) + 0:06
3. (21.) Sonny Colbrelli 0:10
4. (3.) Marcel Kittel (Nem, Katjuša-Alpecin) 0:12
5. (57.) Sylvain Chavanel (Fra, Direct Energie) 0:13
6. (19.) Philippe Gilbert 0:14
7. (15.) Geraint Thomas (VB, Sky) 0:15
8. (4.) Oliver Naersen (Bel, Ag2r) – isti čas
9. (5.) Alexander Kristoff 0:16
10. (9.) John Degenkolb 
31. (31.) Kristijan Koren 
40. (54.) Primož Roglič – vsi isti čas

 

Komentarji: