Ubežnikom ni uspelo, etapa Bauhausu, dirka Pogačarju

Za kolesarji na dirki po Sloveniji je sklepna etapa s ciljem v Novem mestu, kjer je bil zablestel Nemec. Tadeju Pogačarju zelena, Mateju Mohoriču rdeča majica.
Fotografija: Tadej Pogačar je suvereno ubranil zeleno majico. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je suvereno ubranil zeleno majico. FOTO: Blaž Samec

Končana je dirka po Sloveniji, prvič jo je osvojil junak lanskega Toura Tadej Pogačar, ki je brez težav ubranil zeleno majico. Peto in zadnjo etapo, ki se je začela v sožitju z maratonom Franja v ljubljanskem BTC, je zaznamoval pobeg sedmerice kolesarjev, ki pa je bil končan osem kilometrov pred ciljem na Glavnem trgu v Novem mestu. Tam je bil v skupinskem šprintu pričakovano najmočnejši Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).

Pogačar je imel na koncu minuto in 21 sekund prednosti pred moštvenim kolegom iz UAE, Italijanom Diegom Ulissijem, tretji je bil Matteo Sobrero (Astana) in četrti Rafal Majka (UAE). Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je osvojil rdečo majico za najboljšega šprinterja in bil skupno sedmi. Deveti je bil Jan Polanc (UAE).

Za kolesarji na 27. dirki po Sloveniji je bilo samo še sklepno dejanje, 5. etapa od Ljubljane do Novega mesta (175,3 km), ki je bila pravi kolesarski praznik. Naša največja dirka za poklicne kolesarje se je prvič zlila skupaj z največjo prireditvijo za rekreativce, 40. maratonom Franja. Zvezda dneva in tedna pa je bil Pogačar. Zanj je bila to prva zmaga na domači dirki.

Štart 5. etape je bil v BTC. FOTO: Matej Družnik
Štart 5. etape je bil v BTC. FOTO: Matej Družnik


Štirideset kilometrov pred ciljem je imela sedmerica ubežnikov še slabi dve minuti prednosti pred glavnino s Pogačarjem, ki je imel dirko pod nadzorom, saj med ubežniki ni bilo nobenega nevarnega kolesarja za skupno zmago. Tudi danes se je ob progi zbralo veliko navijačev. Do Trebnjega je razlika, ki je znašala že 3 minut in pol, skopnela na minuto in 37 sekund.
 

Med ubežniki tudi Slovenec


Ubežniki so bili Norvežan Torstein Traeen, Španec Julen Irizar, Hrvat Viktor Potočki, Slovak Patrik Tybor, Danec Jeppe Pallesen, Poljak Pawel Bernas in Slovenec Martin Lavrič. Trideset km pred ciljem se je četverica ločila, v njej je bil tudi Lavrič. Prednost pred glavnino je bila minuto in pol in je sprva naraščala.

Tadej Pogačar je nadzoroval dirko. FOTO: Jure Makovec/AFP
Tadej Pogačar je nadzoroval dirko. FOTO: Jure Makovec/AFP


Malo pred Novim mestom in 25 km pred ciljem je glavnina, ki ji je ritem nekaj časa narekoval Mohorič, močneje pritisnila na pedala. Zaostanek se je začel zmanjševati, kazalo je, da ubežnikom vendarle ne bo uspelo. Dvajset kilometrov pred koncem je bila prednost četverice (Traeen, Pallesen, Bernas, Lavrič) le še dobro minuto. Prepolovila se je že do 15 km pred ciljem in se izničila osem km pred zaključnim šprintom. 

Ekipe so počasi začele sestavljati šprinterske vlake, saj je bilo jasno, da bo o etapni zmagi odločil skupinski šprint na Glavnem trgu. Najbolje se je pripravil Bahrain Victorious, ki je omogočil zmago svojemu asu Bauhausu. Drugi je bil Avstralec Alexander Edmondson in tretji Avstrijec Heinrich Haussler. 

Mohorič je zadržal rdečo majico za najboljšega šprinterja.

Vrhunca dirke sta bili četrtkova 2. etapa z zmagoslavnim napadom Pogačarja na Svetino in Celjski grad ter sobotna kraljevska etapa na Sveti Gori, kjer je šampion Toura pripravil akcijo za zmago ekipnega kolega pri UAE Ulissija.

Preberite še:

Komentarji: