Tudi Roglič je pokazal, da ni nepremagljiv

Po težkem vikendu na dirki Tirreno Adriatico Primož Roglič za modro majico zaostaja 25 sekund.
Fotografija: Roglič je tokrat moral priznati premoč modri majici. Foto LaPresse
Odpri galerijo
Roglič je tokrat moral priznati premoč modri majici. Foto LaPresse

Recanati – Razgibani etapi v soboto in nedeljo na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja nista razočarali, po razburljivem kolesarskem vikendu v Italiji je izhodišče Primoža Rogliča nekoliko slabše, kot je tudi sam pričakoval. Na strmem zadnjem vzponu nedeljske etape je prvič pokazal, da je iz krvi in mesa, zdaj bo zaostanek lovil na kronometru.

Roglič je izvrsten v vožnji navkreber, na strmih odsekih pa je proti peresno lahkim specialistom za vzpone še vedno ranljiv. Mednje sodi tudi Adam Yates, kar je izkoristil v nedeljski etapi, še v soboto pa je Roglič deloval nepremagljivo. Izkoristil je dobro delo ekipe in v zaključku etape napadel na vzponu, skupaj z Yatesom in Fuglsangom so predvsem po zaslugi Rogličevega narekovanja tempa ujeli ubežnika Alekseja Lucenka, kazahstanski državni prvak pa je bil v ciljnem šprintu za las močnejši od Rogliča, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom: »Vedno si želim zmagati, a tokrat tudi drugo mesto ni slab rezultat. V skupnem seštevku sem v dobrem položaju, nekatere konkurente sem praktično že izločil iz igre. Sem v odlični formi in res si želim dobiti to dirko, zdaj moram le še paziti, da ne bom imel kakšnega slabega dne.«

Drugo mesto v sobotni etapi je pustilo posledice, ne le pri Rogliču, ki je porabil precej energije, v padcih sta jo skupila tudi Tony Martin in Laurens de Plus, dva izmed glavnih pomočnikov slovenskega zvezdnika. Nedeljska preizkušnja se je do zaključka odvijala povsem po Rogličevih željah, v ospredju je imel Jakob Fuglsang slabo minuto prednosti, kar je bilo dovolj nevarno, da je moral Yates precej časa narekovati tempo, Roglič pa se je tokrat večinoma skrival v zavetrju. Britanec je nato močno pospešil na predzadnjem vzponu, Roglič pa prvič ni zmogel ostrega ritma in nabral si je nekaj metrov zaostanka. V slogu kronometrista je z enakomernim tempom nadaljeval in na položnem delu spet ujel Yatesa, sledil pa je še težak in strm ciljni vzpon na Recanati.

Slavje Jakoba Fuglsanga. FOTO: LaPresse
Slavje Jakoba Fuglsanga. FOTO: LaPresse

 

Težko bo, ni pa nemogoče


Ob vznožju pogled na Rogličev obraz ni bil vzpodbuden, Zasavec je vidno trpel in ko je na najbolj strmem odseku Yates spet stopil na pedala, rešitve ni bilo več. Fuglsang je prvi prišel v cilj, Yates kmalu za njim, »Rogla« pa je z zadnjimi močmi še rešil dirko in izgubil le 16 sekund: »Nisem imel slabega dne, Yates je bil danes enostavno premočan. Naredil sem vse, kar sem lahko, nič si ne morem očitati, a hitreje tokrat na vzponu ni šlo. Tudi v prihajajočih etapah bom naredil vse, da pridem do zmage, vem, da bo težko, zagotovo pa ni nemogoče.« Da pri njem praktično nič ni nemogoče, je Roglič dokazal že večkrat, vseeno pa bo 25 sekund zaostanka v le 10 kilometrih torkovega posamičnega kronometra proti Yatesu, ki ni slab v vožnji na čas, zelo težko nadoknaditi.


 

Bernal slavil v Nici


Gorski etapi v soboto in nedeljo sta določili končnega zmagovalca na driki Pariz–Nica. Michal Kwiatkowski je na vzponu na Turini v soboto popustil, zato je rumeno majico oblekel Egan Bernal in jo tudi v nedeljo zadržal, čeprav ga je vmes resno ogrozil Nairo Quintana. »Zelo težko verjamem, da se to res dogaja, sanjsko je dobiti dirko, kot je Pariz–Nica. Moja ekipa je delovala vrhunsko, ko je Quintana napadel, sem jim povsem zaupal, da bodo omejili naše izgube in na koncu se je izteklo kot po maslu,« je žarel 22-letni Bernal, ki bo na majskem Giru morda celo glavni konkurent Rogliča v boju za rožnato majico.

Komentarji: