Ekvadorec najboljši v Pantanijevem kraju

Jhonatan Narvaez je zmagovalec 12. etape. Portugalec Joao Almeida ostaja vodilni. Jana Tratnika in Domna Novaka ni bilo med najboljšimi.
Fotografija: Jhonatan Narvaez se je veselil etapne zmage. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Jhonatan Narvaez se je veselil etapne zmage. FOTO: Luca Bettini/AFP

Ekvadorec Jhonathan Narvaez je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar Ineosa je bežal večji del 204 kilometre dolge, deževne etape, najprej v večji skupini, pa v manjši, samo skupaj z Ukrajincem Markom Padunom, ki je zasedel drugo mesto, na koncu pa po težavah tekmovalca Bahrain Meride sam.

V skupnem seštevku na vrhu ni prišlo do sprememb, z nespremenjeno prednostjo še vedno vodi Portugalec Joao Almeida (Deuninck-Quickstep).

Dvanajsta etapa kolesarske dirke po Italiji je bila posvečena spominu na legendarnega Marca Pantanija, saj se je začela in končala v Cesanaticu, kjer je Italijan, ki je leta 2004 umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina, živel in treniral.

Z izjemo na začetku in na koncu tokrat v etapi ni bilo praktično ni bilo ravnine, tekmovalci so skupno morali premagati 3800 metrov višinske razlike, čeprav vzponi niso bili dolgi in težki (trije so bili tretje, dva četrte in še nekaj nekategoriziranih). Preizkušnja je bila ustvarjena za ubežnike, čeprav so imeli tudi nekateri, ki se borijo za vrh, velikanski motiv. Predvsem Pantanijev prijatelj Domenico Pozzovivo, ki mu je bil »slonček« vzor.

Skupina 14 ubežnikov je potrdila napovedi strokovnjakov. V njej ni bilo nevarnih kolesarjev za skupni seštevek, tako da jih je glavnina pustila tudi do več kot desetminutne prednosti. Toda v drugem delu etape je pospešila prav Pozzovivova ekipa NTT, tako da se je prednost začela topiti.

Mark Padun in Jhonatan Narvaez sta bila najboljša med ubežniki. FOTO: Luca Bettini/AFP
Mark Padun in Jhonatan Narvaez sta bila najboljša med ubežniki. FOTO: Luca Bettini/AFP


Prišla je že na manj kot pet minut, NTT je tudi povsem razredčil glavnino, ko sta na predzadnjem spustu preostale ubežnike pustila Ukrajinec Mark Padun in Narvaez, je spet začela naraščati.

Postalo je jasno, da bo zmagovalec ubežnik. Petnajst kilometrov pred ciljem se je dalo slutiti, kdo bo, saj jo je Padunu, kolesarju Bahrain McLarna, zagodla okvara kolesa in je zaostal več kot pol minute. Ekvadorcu se je še poskušal približati, prišel na devet sekund, a v zadnjih kilometrih popustil.

V ozadju v skupini favoritov, ki jo je veliko časa vodil Pozzovivo, napadov ni bilo, šlo je bolj na izpadanje, a glavni favoriti so ostali skupaj. Udarili so se za šesto mesto. Jana Tratnika in Domna Novaka ni bilo med najboljšimi.

V petek bo spet etapa, v kateri naj bi se za zmago potegovali šprinterji.

Preberite še:

Komentarji: