Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Žandamerija preiskovala slovenski Bahrain, tožilstvo odprlo preiskavo

Na dirki po Franciji je policija prišla v hotel, kjer sta bili nastanjeni ekipi našega kolesarja Mateja Mahoriča in direktorja Milana Eržene ter Movistara.
Matej Mohorič je na letošnji dirki po Franciji ekipi Bahrain Victorious privozil etapno zmago. FOTO: Gregory Van Gansen/Reuters
Matej Mohorič je na letošnji dirki po Franciji ekipi Bahrain Victorious privozil etapno zmago. FOTO: Gregory Van Gansen/Reuters
G. N., J. K., STA
15. 7. 2021 | 13:47
15. 7. 2021 | 14:13
3:54
Po včerajšnji etapi dirke po Franciji, v kateri je Tadej Pogačar tekmecem še enkrat več dal lekcijo, je bilo zanimivo tudi v zakulisju. Zvečer je v hotel, kjer sta bili nastanjeni ekipi Bahreina in Movistara, prišla francoska žandamarija in pod drobnogled vzelo arabsko ekipo, za katerega na francoski pentlji vozi Matej Mohorič, generalni direktor pa je Milan Eržen.

»Nič posebnega se ni zgodilo. Prišla je policija, zaprosila za datoteke treningov naših kolesarjev in preverila avtobus,« je za Cyclingnews povedal Eržen.

Milan Eržen. FOTO: Bahrain
Milan Eržen. FOTO: Bahrain

 

Preiskuje tožilstvo iz Marseilla


»Kolesarje so motili eno uro in na koncu se nam je policija celo zahvalila za sodelovanje. Niso nam povedali razloga za preiskavo. Prek odvetnikov bomo poskušali izvedeti, kaj so želeli,« je še dodal Eržen.

Iz pisarne tožilstva v Marseillu je zgodaj popoldne v četrtek prišla potrditev, da se je začela preiskava domnevne zlorabe nedovoljenih poživil. Tožilci so sporočili, da se preiskava osredotoča na »pridobitev, transport, posedovanje in uvoz nedovoljenega poživila ali nedovoljenega načina uporabe s strani športnika brez zdravniškega dokazila«.

Postopek se je sicer začel 3. julija, dan po zmagi Mohoriča v sedmi etapi letošnje preizkušnje. Eržen je zatrdil, da ni nobenih razlogov, da ekipa ne bi nadaljevala dirke. Neimenovani vir je omenil, da se je v hotelu mudilo približno 50 policistov, ki jih niso zanimali kolesarji Movistarja, ti so prebivali v istem hotelu. Preiskavo izvaja urad OCLAESP, pristojen za javno zdravje, s sedežem v Marseillu, kjer je preiskavo uradno odprl državni tožilec.

»S predhodno preiskavo se še naprej ugotavlja resničnost domnev glede kaznivih dejanj. Ta preiskava in izvedena akcija nikakor ne napovedujeta obstoja kaznivih dejanj. Kdor je osumljen ali preganjan, se šteje za nedolžnega, dokler se mu ne dokaže krivda,« so še zapisali v izjavi.


Erženu ni mar za zlobne jezike


Kolesarji Bahraina, med drugim tudi zmagovalec sedme etape Mohorič, v zadnjem času beležijo odlične rezultate, kar je za nekatere dvomljivce sumljivo. Prejšnji mesec so se v francoskem Le Parisienu pojavile dopinške obtožbe, sume, da si Bahrain Victorius pomaga z nedovoljenimi sredstvi, pa je brez kakršnih koli dokazov izrazil tudi šef ene izmed konkurenčnih ekip.
Eržen, ki je bil pred tem pod nadzorom zaradi domnevnih povezav s preiskavo o dopingu v operaciji Aderlass, a ga nikoli niso ničesar obtožili, je hitro stopil v obrambo svoje ekipe in svojih kolesarjev.

»Vseeno mi je, kaj govori nek športni direktor. Lahko reče, kar hoče. Mi opravljamo svoje delo, veliko smo vložili v ekipo, kolesarje, trenerje, treninge in prehrano. Posledice teh vložkov so morale priti in se izraziti v rezultatih. Nikomur mi ni treba ničesar razlagati. Nadzorujejo nas kot druge ekipe ali celo bolj, če nas obiščejo preiskovalci, z njimi sodelujemo,« je takrat dejal Novomeščan.

Njegovi varovanci so se letos, potem ko so zaradi padca izgubili kapetana za skupno razvrstitev Jacka Haiga, osredotočili na lov za etapne zmage. Do zdaj so zabeležili dve, poleg Mohoriča je zmagal tudi Dylan Teuns. V ekipni konkurenci vodijo, po zaslugi Wouta Poelsa pa imajo v lasti tudi pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja. V boju za zeleno najboljšega po točkah je Sonny Colbrelli na tretjem mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine