Aleksander Sekulić novi selektor slovenskih košarkarjev

Na reprezentančni klopi je nasledil Rada Trifunovića, prva tekma ga čaka že konec meseca ob nadaljevanju kvalifikacij za EP.
Fotografija: Aleksander Sekulić bo prvič poprijel za selektorsko krmilo. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Aleksander Sekulić bo prvič poprijel za selektorsko krmilo. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Aleksander Sekulić je novi selektor slovenske moške košarkarske reprezentance. Imenovanje 42-letnega trenerja je na korespondenčni seji potrdil izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije, Sekulić pa bo izbrano vrsto prvič vodil med 23. novembrom in 1. decembrom v nadaljevanju kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022.

V Ljubljani rojeni Aleksander Sekulić se je izobraževal na beograjski Športni akademiji in pozneje diplomiral na tamkajšnji Fakulteti za šport. Trenersko pot je začel pri ljubljanskem Slovanu, pri katerem je sprva vodil mlajše selekcije. V sezoni 2004/2005 se je članski ekipi s Kodeljevega pridružil kot pomočnik trenerja in čez dve sezoni že samostojno vodil moštvo.

Kasneje je v Sloveniji deloval pri Triglavu, Krki ter tudi Škofji Loki in Kopru Primorski. S Krko je leta 2012 osvojil naslov državnega prvaka. Jeseni 2017 ga je pot prvič popeljala na tuje, saj je postal pomočnik trenerja pri češkem Nymburku, pri katerem to vlogo opravlja še danes.
 

Proti Ukrajini in Madžarski ga zanima le zmaga


Tudi Sekulićeva trenerska reprezentančna pot ima bogato zgodovino. Leta 2006 je sodeloval z reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmiru veselil bronaste kolajne. Istega leta je postal tudi članski pomočnik selektorja Alešu Pipanu. V članski reprezentanci je asistiral še Božidarju Maljkoviću, na poti do naslova evropskega prvaka leta 2017 Igorju Kokoškovu in nazadnje Radu Trifunoviću. Samostojno je vodil mladi reprezentanci do 18 in 20 let ter leta 2018 tudi člansko selekcijo B.

Sekulić je po izboru dejal: »Vodstvu KZS se zahvaljujem za zaupanje. Vodenje članske reprezentance svoje države je izjemna čast ter hkrati tudi velika obveza in odgovornost, ki se ju dobro zavedam. Vedno sem bil z velikim veseljem del reprezentančne zgodbe in komaj čakam, da se s fanti zberemo čez dobra dva tedna. Kljub epidemiji, ki se širi po svetu, se šport še odvija in vsi seveda upamo, da bo tako tudi ostalo. Po dolgem premoru so bili fantje lačni košarke, kar je opazno tudi v teh uvodnih mesecih klubskih tekmovanj. Reprezentanti v svojih sredinah kažejo dobre predstave in le želim si, da bodo formo obdržali še naprej ter, kar je najbolj pomembno, ostali zdravi. V naslednjih dneh nas čaka dokončna sestava strokovnega štaba ter priprava seznama reprezentančnih kandidatov za tekmi proti Ukrajini in Madžarski. Nekaj pa je že jasno. Na obeh tekmah nas bo zanimala le zmaga.«

Komentarji: