Cedevita Olimpija po poroki začenja skupni vzpon proti vrhu

Danes v Barceloni žrebanje skupin evropskega pokala za košarkarje.
Fotografija: Sedmega decembra 2016 je Olimpija odigrala zadnjo tekmo v evropskem pokalu in pred 2348 gledalci v Stožicah izgubila z Valencio z 72:75. Gregor Hrovat je dosegel 18 točk. FOTO: EuroCup
Odpri galerijo
Sedmega decembra 2016 je Olimpija odigrala zadnjo tekmo v evropskem pokalu in pred 2348 gledalci v Stožicah izgubila z Valencio z 72:75. Gregor Hrovat je dosegel 18 točk. FOTO: EuroCup

Ljubljana – Prvo uradno dejanje po ponedeljkovem rojstvu Cedevite Olimpije bo na vrsti že danes. Žrebanja skupin za evropski pokal, po moči drugega tekmovanja za košarkarska moštva na stari celini, se bo ljubljanski klub udeležil po zaslugi svojega zagrebškega pobratima, ki je mesto priigral v prejšnji sezoni lige ABA skupaj z Budućnostjo in Partizanom. Pod skupno streho pa se bo danes znašel v tretjem kakovostnem bobnu.

V evropskem pokalu 2019/20 bo nastopalo 24 moštev iz 13 držav, porazdeljenih v štiri šestčlanske skupine. Pri razvrščanju nosilcev so pred žrebanjem upoštevali lestvico klubov, na kateri se seštevajo dosežki zadnjih treh sezon v evroligi in evropskem pokalu. Na njej vodi CSKA pred Fenerbahčejem, Realom, Olympiakosom, Panathinaikosom in Anadolujem Efesom, med letošnjimi udeleženci evropskega pokala pa so najvišje 11. Darušafaka, 16. Unicaja Malaga in 17. Lokomotiv Kuban. Cedevita je 27., Petrola Olimpije pa ni na objavljenem seznamu 30 zasedb, saj je v evropskem pokalu nazadnje igrala v sezoni 2016/17, ko je iztržila le eno zmago v skupini z Valencio, Hapoelom iz Jeruzalema, Ulmom in Lokomotivom Kubanom, v zadnjih dveh letih pa je zdrsnila v Fibino ligo prvakov, ki jo je lani končala s zelo skromno bero 1:13.

Cedevita se je v zadnjih dveh sezonah evropskega pokala odrezala le malo bolje, saj je obakrat zbrala po pet zmag in 11 porazov ter v drugem delu izpadla z izkupičkom 0:6. Vprašanje je, kako visoko se bo lahko povzpelo združeno moštvo, ki ne skriva želje, da bi se v nekaj sezonah vrnilo v evroligo, jasno pa je, da se Cedevita Olimpija jeseni ne bo srečala s preostalo trojico iz tretjega kakovostnega bobna, Budućnostjo, Tofašem iz Burse in Ulmom, ki ga bo v trenerski vlogi vodil Jaka Lakovič. Prav tako se bo ognila tudi beograjskemu Partizanu, saj prihaja iz istega ligaškega tekmovanja.
 

Močan slovenski pridih


Med 24 moštvi so sicer štirje nekdanji prvaki evrolige – Partizan (1992), Limoges (1993), Joventut (1994) in Virtus Bologna (1998, 2001) –, sedem (Rytas Vilnius, Joventut, Unics Kazan, Lokomotiv Kuban, Galatasaray, Unicaja in Darušafaka) pa se jih lahko pohvali z naslovom zmagovalca evropskega pokala. Tega je ustanovil ULEB v sezoni 2002/03 (v prvem finalu je Pamesa Valencia ugnala novomeško Krko z 2:0 v zmagah) kot nadomestilo za dotedanjo Fibino različico, v kateri je leta 1994 zmagala Smelt Olimpija, ki je v odločilni tekmi ugnala španski Taugres, današnjo Baskonio. Zadnji prvak evropskega pokala je Valencia, ki pa bo tako kot poražena finalistka Alba iz Berlina jeseni igrala v evroligi.

Moštva so pred današnjim žrebanjem razporedili v šest kakovostnih razredov. Prvi boben: Promitheas Patras (Grč), Darušafaka (Tur), Unicaja (Špa) in Lokomotiv Kuban (Rus); 2. boben: Unics Kazan (Rus), Maccabi Rishon (Izr), Galatasaray (Tur) in Rytas Vilnius (Lit); 3. boben: Budućnost (ČG), Cedevita Olimpija (Slo), Tofaš (Tur) in Ulm (Nem); 4. boben: Andorra (Špa), Joventut (Špa), Oldenburg (Nem) in Limoges (Fra); 5. boben: Partizan (Srb), Trento, Brescia (oba Ita) in Monaco (Fra); 6. boben: Nanterre (Fra), Reyer Benetke, Virtus Bologna (oba Ita) in Gdynia (Pol).
 

Preberite še:

Komentarji: