Dončić bi igral v Stožicah, odločitev znana v teh dneh

Aleksander Sekulić je objavil seznam 15 košarkarjev, ki se bodo v nedeljo zbrali v Ljubljani. Brez večine najboljših. Tekmici v Stožicah Ukrajina in Madžarska.
Fotografija: Luka Dončić mora dobiti dovoljenje kluba za igranje v reprezentanci. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić mora dobiti dovoljenje kluba za igranje v reprezentanci. FOTO: Jussi Nukari/AFP

Novi selektor košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je objavil seznam 15 košarkarjev, ki se bodo v nedeljo zbrali v Ljubljani ter začeli priprave na drugi cikel kvalifikacij za eurobasket 2022. Odpisan ni niti zvezdnik Dallas Mavericks Luka Dončić.

Slovenijo v drugem ciklu kvalifikacij v ljubljanskem mehurčku čakata obračuna proti Ukrajini in Madžarski. Tekmi tretjega in četrtega kroga kvalifikacij bosta na sporedu 28. oziroma 30. novembra v Stožicah. Obe se bosta začeli ob 20.10.

Iz KZS so sporočili, da si dres s slovenskim grbom močno želi znova obleči Luka Dončić. »Skupaj s KZS si zelo prizadeva, da bi v prihajajočih kvalifikacijah lahko zaigral, a je zaradi terminskih okvirjev lige NBA ta verjetnost zelo majhna. Odločitev o tem, ali se bo Dončić, ki zadnje štiri tedne vadi z reprezentančnimi trenerji, lahko pridružil izbrani vrsti v mehurčku, bo znana konec tedna,« so zapisali.
 

Brez Čančarja in evroligašev


»Na priprave za tekmi z Ukrajino in Madžarsko smo povabili petnajst košarkarjev. Med njimi žal ni igralcev, ki igrajo v evroligi in ligi NBA. Kanček upanja, da bi se izbrani vrsti pridružil tudi Dončić, sicer še obstaja, saj se je Luka skupaj s KZS res močno zavzel, da bi oblekel slovenski dres, a še ni prejel dovoljenja,« je o tem dejal Sekulić.

Jaka Blažič je v odlični formi pri Cedeviti Olimpiji. FOTO: Aba
Jaka Blažič je v odlični formi pri Cedeviti Olimpiji. FOTO: Aba


Ta ne more računati na drugega slovenskega igralca iz lige NBA Vlatka Čančarja, ki se že v petek odpravlja v ZDA, kot je v zadnjem obdobju že običaj, pa so zaradi klubskih obveznosti odsotni tudi evroligaški igralci Zoran Dragić, Klemen Prepelič in Žan Mark Šiško. Med petnajsterico je trenutno najbolj vroč Jaka Blažič, ki igra v dresu Cedevite Olimpije.



V tokratni zasedbi ne bo poškodovanih Alekseja Nikolića in Žige Dimca. Sekulić bo torej računal na igralce, ki so slovenske barve branili v nekaj zadnjih reprezentančnih akcijah, po nekajletni odsotnosti pa bo svoj prvi uradni reprezentančni nastop znova lovil Luka Lapornik.
 

Spremembe v štabu


Do sprememb je prišlo tudi v trenerskem štabu. Eden izmed selektorjevih pomočnikov bo še naprej Jernej Valentinčič, ki se je članski reprezentanci pridružil pred tremi leti v kvalifikacijah za zadnje svetovno prvenstvo. Novemu selektorju bosta na klopi pomagala tudi Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak. Nad telesno pripravo reprezentantov bo tudi tokrat bdel Anže Maček.
Edina preostala sprememba v štabu reprezentance je na mestu tehničnega vodje, to vlogo bo po novem opravljal Andrej Rauh.

Luka Lapornik naj bi debitiral za reprezentanco. FOTO: Aleš Černivec
Luka Lapornik naj bi debitiral za reprezentanco. FOTO: Aleš Černivec


Pred prihodom v ljubljanski mehurček vse reprezentančne delegacije čaka še drugo testiranje na novi koronavirus. Slovenska izbrana vrsta se bo v Austria Trend hotelu zbrala v nedeljo zvečer in prvi trening opravila v ponedeljek dopoldan. Prav tako v ponedeljek se bo javnosti prvič na novinarski konferenci predstavil tudi Sekulić.
 

Novinec Luka Lapornik


»Na seznamu so igralci, ki so bili v reprezentančnem kadru v zadnjih reprezentančnih akcijah in povratnik Luka Lapornik. Upam, da se v nedeljo zberemo zdravi in v ponedeljek zavihamo rokave ter začnemo s pripravami na tekmi, ki sta pred nami,« je še za konec dejal selektor.

Aleksander Dekulić je bil trener Krke. FOTO: Roman Šipić
Aleksander Dekulić je bil trener Krke. FOTO: Roman Šipić


Slovenska reprezentanca je sicer kvalifikacije za eurobasket 2022 letošnjega februarja začela s polovičnim izkupičkom. V prvem krogu je v tesni končnici s 75:77 izgubila na Madžarskem, tri dni kasneje pa je v Kopru s 85:78 ugnala avstrijsko izbrano vrsto. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz skupine F. Slovenija brani naslov evropskega prvaka iz leta 2017.

Preberite še:

Komentarji: