Dvojna korist za Golemčeve fante: nova zmaga in poduk za nadaljevanje

Cedevita Olimpija se je z drugim uspehom v drugem delu evropskega pokala še za korak približala preboju v četrtfinale.
Fotografija: Jaka Blažič je bil vnovič gonila sila stožiške zasedbe. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Jaka Blažič je bil vnovič gonila sila stožiške zasedbe. FOTO: Cedevita Olimpija

Kako bodo košarkarji Cedevite Olimpije rešili zadrego, ko ne bodo zadevali za tri točke v neverjetnih serijah, so se pred dvobojem s francoskim Bourgom v 3. kolu drugega dela evropskega pokala upravičeno spraševali njihovi privrženci. Dobili so polovičen odgovor. Ljubljančani so pod vodstvom svojega izjemno razpoloženega kapetana Jake Blažiča, ki je že v prvem polčasu dosegel 21 točk, prišli do nujne zmage v boju za preboj v četrtfinale, čeprav kljub 13 trojkam niso povsem zablesteli z ostrostrelskimi podvigi. Nalogo bi si lahko olajšali predvsem z boljšo igro v obrambi.



O soočenju dveh napadalno usmerjenih zasedb s številnimi dobrimi strelci veliko pove že rezultat uvodnih 20 minut tekme – 55:51. Gostitelji so s pridom izkoriščali tradicionalne težave francoskih tekmecev pri preprečevanju prodorov, Blažič in Jarrod Jones pa sta do glavnega premora metala za tri točke po 3:4, a to ni bilo dovolj za zgodnji pobeg.

Bourg se je predstavil kot žilavo moštvo, čeprav je že po treh minutah ostal brez prvega organizatorja igre Zacka Wrighta, ki si je po nekajtedenski odsotnosti znova poškodoval stopalo. Ljubljančani so po vodstvu s 13:6 v hipu zaostali s 13:17, preveč mlačno pokrivanje srbskega branilca Danila Anđušića pa jih je v 14. minuti stalo primanjkljaja sedmih točk (28:35). Toda Blažič mu je začel odgovarjati s še večjo vnemo in pričakal konec prvega polčasa, v katerem sta obe moštvi dosegli po sedem trojk in napovedali celo lov na stotico, z metom za dve točki 3:5, za tri 3:4 in prostimi meti 6:6.

Ljubljanski kapetan (levo) in Danilo Anđušić (desno) sta bila izjemno razpoložena v napadu. FOTO: Cedevita Olimpija
Ljubljanski kapetan (levo) in Danilo Anđušić (desno) sta bila izjemno razpoložena v napadu. FOTO: Cedevita Olimpija

 

Francozi grozili do zadnje sekunde


V tretji četrtini je strelski ritem vidno popustil, še posebej pri Cedeviti Olimpiji, ki je ta del tekme izgubila s 15:20 in po vodstvu s 60:51 pričakala začetek odločilnih desetih minut z zaostankom 70:71. Težko se je bilo ogniti občutku, da so njeni košarkarji nekoliko podcenili moč nasprotnega moštva, saj je Bourg kar z 28 točkami razlike izgubil v Podgorici z Budućnostjo, ki so jo sami dvakrat premagali prejšnji teden. In ko so si Francozi okrepili samozavest, jih ni bilo lahko ustaviti. Na vso moč so se trudili tudi po zadnjem vodstvu s 77:75, vse večjih težavah njihovih visokih košarkarjev z osebnimi težavami in postopnem padcu Anđušića, ki je začel vidno šepati.

Jones in Luka Rupnik sta z zaporednimi trojkami prinesla Ljubljančanom prednost 88:79, toda 19 sekund pred koncem se je proti nizki peterki Bourga stopila na pičlih 92:91. Končni rezultat je postavil Mikael Hopkins z dvema prostima metoma, saj Anđušić ni zadel za izenačenje. Prvo ime večera pa je bil brez konkurence Blažič s 30 točkami (za dve 3:5, za tri 5:8, prosti meti 9:10), 7 skoki in 4 asistencami.

Olimpijin trener Jurica Golemac je po tekmi dejal: »Čestitke fantom za zelo pomembno zmago. Igramo v norem ritmu, zato smo se te tekme bali. Videlo se je, da nismo imeli energije in intenzivnosti v obrambi, ki sta nas krasili na preteklih dveh ali treh nastopih. A vodili smo med skozi celotnim dvobojem in fantom čestitam, da so v končnici ohranili hladno glavo in zadeli proste mete. To je zelo pomemben pokazatelj značaja ekipe. Ambicije so s tekme v tekmo enake. Ne gledamo predaleč v prihodnost, ampak se pripravljamo na prihajajoče izzive.«

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Preberite še:

Komentarji: