Kdo bo v Tivoliju začel pobeg z dna lestvice?

Petrol Olimpija se bo v slovenskem derbiju lige ABA poskusila oddolžiti Krki za oktobrski polom.
Fotografija: Paolo Marinelli (z žogo) je oktobra natresel Olimpiji 22 točk. Levo Mirza Begić. FOTO: Jože Suhadolnik Delo
Odpri galerijo
Paolo Marinelli (z žogo) je oktobra natresel Olimpiji 22 točk. Levo Mirza Begić. FOTO: Jože Suhadolnik Delo

Ljubljana – Bežen pogled na lestvico lige ABA je lahko zelo varljiv. Na njej so košarkarji Petrola Olimpije »kar« tri mesta višje kot Krka, toda Novomeščani so prikovani povsem na dno, Ljubljančani pa so v dosedanjih desetih kolih dosegli prav toliko zmag; zgolj tri. Slovenska siamska dvojčka se bosta ločila v nedeljskem derbiju v Tivoliju, v katerem se bosta pomerila drugič v sezoni.

Ko so košarkarji Krke v uvodnem kolu domače lige Nova KBM premagali tekmece iz metropole kar z 91:69 (L. Lapornik 24, Marinelli 22, Škedelj in Lalić po 10; Špan in M. Lapornik po 14, Mesiček 12), so si nedvomno obetali lepše nadaljevanje sezone. Toda v minulih dveh mesecih so imeli obilo preglavic zaradi poškodb ključnih adutov (na Marka Jošila še vedno čakajo) in za regionalne točke so doslej ugnali le Mornar, Partizan in Mego Bemax v dvorani Leona Štuklja, z vseh petih gostovanj pa so se vrnili poraženi. Tudi Petrol Olimpija je doslej zmagovala le na domačem parketu (proti Mornarju, Zadru in FMP), kar jo pred nedeljskim derbijem postavlja v položaj favorita.

Dvoboj v Tivoliju bo imel večplastno težo, saj že pomeni »polčas« v rednem delu lige ABA, in moštvom z dna razpredelnice bo vse bolj tekla voda grlo. Ne smemo namreč pozabiti, da bo po novih predpisih iz regionalne elite neposredno izpadlo zadnjeuvrščeno moštvo, predzadnje pa bo moralo odigrati dvoboj za obstanek s podprvakom 2. lige ABA. Na srečo ima Slovenija dodatno varovalko, saj Sixt Primorska z izkupičkom 11:0 vodi med regionalnimi drugoligaši, in če bo nadaljevala v podobnem ritmu, se bo prvič prebila med prvoligaše.
 

Prvi derbi za Nikitovića


Olimpija nepretrgoma tekmuje v ligi ABA od krstne sezone 2001/02, v kateri je osvojila naslov prvaka po finalu s Krko, zato se v njenem taboru otepajo misli o črnih scenarijih. Trener Saša Nikitović, ki bo prvič okusil klasični slovenski derbi, vendarle opozarja: »Krka je na zadnjem mestu v ligi ABA, a je vendarle v enakem položaju kot mi. V obeh taborih želimo najti pot z dna lestvice, zato bo nedelja zelo pomembna, res pa je, da bo zmagovalec storil le prvi korak. Mi bomo dali vse od sebe, da bi se čim bolj osredotočili na naše naloge. Zelo zadovoljni smo s potekom priprav, zato so v dvoboju za točke DP s Heliosom dobili priložnost predvsem mlajši košarkarji.« Olimpijin kapetan Mirza Begić dodaja: »Vsi se dobro spomnimo, kaj se je zgodilo na uvodni tekmi državnega prvenstva v Novem mestu. Zato bomo tokrat dali vse od sebe, da bi dosegli četrto zmago v ligi ABA.«

Novomeščani so že predlani okusili grenkobo izpada in morali lani izpustiti svojo šesto sezono v regionalnem prvenstvu. Vanj so se vrnili kot prvaki 2. lige ABA, a ne želijo ponoviti izkušnje, zato nestrpno čakajo, da bodo končno zaigrali v popolni zasedbi. Da bi lahko v Ljubljano prišli čim bolj sveži, so že v sredo odigrali v Laškem tekmo DP in si rešili kožo v zadnji četrtini, ki so jo dobili z 31:17. »Če hočemo razmišljati o uspehu v Tivoliju, moramo igrati zelo dobro v obrambi. Na zadnjih dveh tekmah proti Ciboni in Zlatorogu smo namreč dobili veliko preveč košev. Olimpija ima zelo raznovrstno moštvo, tako da se ni lahko pripraviti na njene košarkarje. Zato se bomo osredotočili predvsem na našo igro, v kateri moramo zmanjšati število napak tako v obrambi kot v napadu,« meni trener Novomeščanov Simon Petrov.

Pari 11. kola lige ABA, danes: Mornar – Cedevita (17), Mega Bemax – Crvena zvezda (19), Partizan – FMP (21); nedelja: Petrol Olimpija – Krka (17), Cibona – Budućnost (19); sinoči  Zadar : Igokea 95:80.
Pari 9. kola lige Nova KBM, danes: Sixt Primorska – Ilirija (19), Šenčur GGD – Šentjur (19), Rogaška – Hopsi Polzela (19); že odigrano – Zlatorog : Krka 85:93, Petrol Olimpija : Helios Suns 68:76.

Preberite še:

Komentarji: