Kemija nastaja zvečer, čez dan vse posvečeno izboljšavam

Slovenski košarkarji v odličnem vzdušju pilijo formo za Tokio. Poleg napada naj bi bilo še več rezerv tudi v obrambi.
Fotografija: Šal in dobrega razpoloženja na treningih slovenske izbrane vrste ne manjka. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Šal in dobrega razpoloženja na treningih slovenske izbrane vrste ne manjka. FOTO: Voranc Vogel

Medtem ko favorizirani Američani v pripravah na olimpijske igre še naprej delujejo kot razbita vojska, se slovenska košarkarska četa s strumnimi koraki bliža odhodu na Japonsko. Po nekaj bolj umirjenih dneh treningi v Radovljici že bolj spominjajo na tiste, ki so slovensko armado popeljali do zmage v veliki bitki z Litvo.

O kakšni špartanski disciplini, vsaj v trenutkih treninga, ki je odprt za javnost, ni ne duha ne sluha. Slovenski asi s prvim med enakimi Luko Dončićem zbijajo šale na račun drug drugega, miru pa nima praktično nihče, ki mora pred očmi soigralcev opraviti z medijskimi obveznostmi. Že večkrat smo lahko slišali, da priprav na zgodovinski odhod v Tokio ne dojemajo kot breme, temveč kot užitek.



»Po večernem treningu in večerji sledi obvezen čas za druženje, kjer se je tudi naredila ta kemija, ki jo gledate na terenu,« je povedal Jaka Blažič. Čas med treningi košarkarji resda preživljajo vsak po svoje. »Nekateri čas počitka izkoristijo za spanec, nekateri za kavo. Na Bledu vemo, da je lepo okolje tudi za kakšen sprehod. Če ima kdo dovolj energije, se gre tudi malo okopat v jezero,« je prednosti nastanitve v slovenskem turističnem biseru opisal kapetan Cedevite Olimpije.

Brezskrbni so slovenski reprezentanti tudi ob dejstvu, da jim bodo trenutni ukrepi na Japonskem onemogočali raziskovanje skoraj 14-milijonske metropole.

»Na srečo se med seboj zelo dobro razumemo in imamo podobne hobije. Že v Litvi smo bili v mehurčku in tam nikomur ni bilo dolgčas, kar je zelo pomembno. Verjamem, da se bomo imeli dobro. Vsi se zelo veselimo tega,« je menil Blažič.
 

Za Luko nihče nima orožja


A tudi gorenjske lepote ne morejo povsem zabrisati dejstva, da bodo košarkarji zaradi natrpanega urnika večji del poletja preživeli daleč od družin. Zoran Dragić pravi, da bo za uživanje v skupnih trenutkih še dovolj časa. Krajši premor med treningi je resda izkoristil za družinski skok do morja.

»Zdi se mi, da še sami ne vemo, kaj smo naredili. Zdaj je za nas vse to nekako že samoumevno,« je dejal Dragić. »Družinski člani to doživljajo tako kot mi, a po eni strani tudi trpijo, ker takrat, ko imamo po sezoni prosto, ne preživimo toliko časa z njimi. A tudi oni to razumejo, saj košarka ni do konca življenja, igra se do nekega leta in potem imaš dovolj časa za uživanje z družino.«

Selektor Aleksander Sekulić je pred zadnjimi dnevi priprav na domačih tleh spregovoril o iskanju rezerv v igri. Sam je omenjal predvsem napad, toda seveda bo veliko dela posvečenega tudi obrambi, ki bo po mnenju Blažiča naredila razliko v boju za najvišja mesta.
 

Obračun z ZDA bi bil za dušo


»Kar nekaj stvari je, ki jih lahko še izboljšamo, predvsem obrambo. Na nekaterih tekmah smo naredili preveč napak, mislim, da imamo tu največ rezerv,« dodaja Blažič. »Vsako tekmo v Litvi smo dali blizu sto ali celo več točk, kar je v evropski košarki precej velik dosežek, tako da bomo dali poudarek predvsem obrambi. Ta nas lahko popelje na visoka mesta.«

Vse je v teh trenutkih podrejeno prvemu obračunu s svetovnim podprvakom Argentino, ki bo 26. julija prvi tekmec evropskih prvakov. Selektor Sergio Hernandez z izkušenimi varovanci, številni Dončića odlično poznajo še z evropskih igrišč, gotovo pripravlja kakšno zvijačo.

»Poznamo vse reprezentance in vse lahko premagamo. Imamo še dovolj časa, da se na vse dobro pripravimo. Imamo Luko, ki ga še nikomur ni uspelo pokriti in ne verjamem, da ima kdo orožje zanj. Igrali bomo kot ekipa,« je optimističen Dragić. Po obračunu z Argentinci sledita še tekmi z Japonsko in Španijo, šele v izločilnih bojih pa bi se lahko Slovenci nato udarili s »sanjskim« moštvom ZDA. Američani so resda presenetljivo izgubili obe pripravljalni tekmi, najprej z Nigerijo in nazadnje še z Avstralijo.

»Upam, da se bomo srečali čim pozneje in to bo potem tekma za dušo. Gre za najmočnejšo zasedbo, ki pa mora to dokazati še na igrišču,« je dodal Blažič.

Preberite še:

Komentarji: