»Kralj James« skoraj brez možnosti proti Bojevnikom apokalipse

Danes ponoči se začenja četrta repriza velikega finala lige NBA
Fotografija: Ali lahko LeBron James (23) ustavi Stephena Curryja?
Foto AP
Odpri galerijo
Ali lahko LeBron James (23) ustavi Stephena Curryja? Foto AP

Ljubljana – Dvoboji med košarkarji Golden Stata in Clevelanda za naslov prvaka lige NBA so postali že prava klasika, saj se bosta moštvi kot prvi doslej spopadli za lovoriko četrtič zapored. Toda strokovnjaki opozarjajo, da se po sila izenačenih finalih obeh konferenc, ki sta se končali z izidom s 4:3, morda obeta zelo »enosmeren« spopad.

V odločilnem dvoboju do štirih zmag, ki se bo začel danes ponoči v Oaklandu, naslov prvaka brani Golden State, ki je dobil lanski finale s 4:1 in je bil v minulih treh sezonah uspešnejši od Clevelanda tako po številu naslovov (2:1) kot po številu zmag v končnici (11:7). Toda zdajšnje razmerje sil je precej bolj neugodno za izzivalce, ne le zaradi izgube organizatorja igre Kyrieja Irvinga, ki se je lani poleti preselil v Boston. Že na prvi pogled je zasedba bistveno »krajša«, saj sta v dosedanjih 18 tekmah končnice le neustavljivi LeBron James (34) in Kevin Love (13,9) zmogla dvomestno strelsko povprečje. V vrstah Bojevnikov medtem kar mrgoli asov. Kevin Durant (povprečje v končnici 29 točk) in Stephen Curry (24,8) in sta osvojila najrazličnejše posamične lovorike, na zadnjih treh tekmah All-Star NBA sta nastopila tudi Klay Thompson (20,5) in Draymond Green (11,1). Moštvo pa ima v rezervi tudi MVP finala 2015 Andreja Iguodalo, ki je zaradi načetega kolena izpustil štiri tekme konferenčnega finala s Houstonom.
 

Kmalu že dolgočasno?


Potem ko je Golden State v rednem delu prvenstva obakrat ugnal Cleveland, doma z 99:92 in v gosteh s 118:108, se je v najbolj kočljivem položaju znašel LeBron James. Vsi mu priznavajo, da je pri 33 letih še vedno najbolj dominantni košarkar na svetu in da bo kot vodilni na večni lestvici strelcev v zgodovini končnic lige NBA – s 6775 točkami že krepko prekaša Michaela Jordana (5987) – letos izboljšal svoj rekordni iztržek v izločilnih bojih iz leta 2012; zanj potrebuje še 85 točk. Občudovanje vreden je tudi njegov niz osmih zaporednih prebojev v finale, kakršnega so doslej dosegali le v časih, ko je v ligi NBA igralo manj kot deset klubov. Nazadnje mu je spodletelo leta 2010, ko je bila za Goranom Dragićem šele druga sezona pod ameriškimi obroči. Toda zaradi premajhne podpore soigralcev »kralju Jamesu« skorajda ne pripisujejo možnosti, da bi lahko prišel do četrtega šampionskega prstana po letih 2012, 2013 in 2016. Še več: v finale nikoli ni vstopil v vlogi takšnega obstranca.

Golden State je nesporni favorit tako po oceni stavnic kot ameriških analitikov. Večina (67 odstotkov) pričakuje njegov uspeh z rezultatom 4:1 v zmagah, s po 16 odstotki sledita izida 4:0 in 4:2. Toda kako se bo v spektakularnem spopadu z Durantom odzval James, ki vedno spravi iz sebe najboljše predstave v najpomembnejših trenutkih? Bo poskusil sam prekositi branilce naslova, kar se zagotovo ne bo dobro končalo, ali bo iztisnil iz soigralcev zadnji atom energije in talenta? Zdaj odsotni Kyrie Irving mu je v lanskem finalu pomagal z 29,4 točke na tekmo, pa še vedno ni bilo dovolj. Zato si Američani letos niti ne belijo več toliko glave, kako bi lahko Konjeniki presenetil Bojevnike, marveč z vprašanjem, kako bi lahko v prihodnje preprečili sestavo takšnih »supermoštev«, kakršnega ima Golden State. Ali vse skupaj postaja že dolgočasno, bomo izvedeli v nekaj dneh.

Komentarji: