Miha Lapornik zadeval kot za stavo do odločilnega meta

Petrol Olimpija je v Patrasu vodila večji del tekme, a v zadnjih minutah ostala praznih rok proti Promitheasu.
Fotografija: Scottie Reynolds postaja vodja Olimpijine igre. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Scottie Reynolds postaja vodja Olimpijine igre. FOTO: FIBA

Patras – Če se bodo košarkarji Petrola Olimpije v 14 kolih uvodnega dela Fibine lige prvakov borili za eno od prvih štirih mest v svoji skupini in preboj v osmino finala, se bodo zagotovo večkrat spomnili poraza proti Promitheasu. Popolni novinec na evropski sceni jim je namreč na srebrnem pladnju ponujal zmago, a slednjič le odločil tekmo v svojo korist in ostal neporažen, medtem ko so Ljubljančani v krogu treh moštev z ničlo.

Deset trojk s 50-odstotnim izkoristkom (Miha Lapornik 5:6, Scottie Reynolds 4:6, Marvin Jones 1:1, Roko Badžim in Jusuf Sanon po 0:2, Blaž Mesiček 0:3), skupno kar 54-odstoten met iz igre in gladko dobljen skok z 39:33 (Jones in Luka Šamanić po 7) slovenskim prvakom niso zadostovali za uspeh. Davek na 21 izgubljenih žog je bil zelo velik, prav tako na preslabo zapiranje prostora pod obročem, s katerim so omogočili Grkom kar 15 napadalnih skokov, v seštevku pa kar 17 metov več iz igre. Potem ko so v vodstvu prebili 27 minut tekme (najvišji naskok je znašal 23:17 in 42:34) in gostiteljem prvič prepustili prednost šele sredi tretje četrtine, se lahko Ljubljančani upravičeno tepejo po glavah. Kdo ve, koliko takšnih priložnosti bodo še imeli v sezoni, in kolikokrat bomo še videli podobne scenarije.

Tragični junak dvoboja je bil Lapornik, ki je tik pred iztekom igralnega časa poskusil priigrati zmago z metom za tri točke, a prvič zgrešil. Še prej je Mesiček pretiraval s posamičnimi akcijami, Sanon pa se zaman poskušal ogniti seriji napak pri vseh prvinah. Po zlu je šla dobra igra visokih košarkarjev, natančnega Lapornika in Scottieja Reynoldsa, ki je navzlic 6 izgubljenim žogam dal Ljubljančanom podobno resnega tekmovalnega moštva v pičlih dveh nastopih. V soboto je Olimpija ugnala Zadar, tokrat se ji je zmaga izmuznila iz rok v zadnjih minutah, ko je po vodstvu z 69:68 zaostala s 70:76. V ključnih trenutkih je zašla v vrtinec izgubljenih žog, dveh zgrešenih prostih metov Mirze Begića in spodletelega odločilnega poskusa moža, ki je do takrat deloval nezgrešljivo.
 

Reynolds spremenil moštvo


Lapornik je bil edina logična izbira za zahtevno nalogo, po porazu pa je moral priznati: »Dobro smo začeli, a tekmecem dovolili preveč skokov v napadu in veliko metov za tri točke. Tudi drugi polčas smo začeli dobro, ko pa se nam je ponudila priložnost, da bi se oddaljili na deset točk prednosti, smo izgubili preveč žog, kar je Promitheas izkoristil.«

Tekma je imela tudi nekaj pozitivnih predznakov. En košarkar je z matematičnega vidika zgolj dvanajstina moštva, če je iz pravega testa, pa lahko na njem sloni domala vsa igra. Kako pomemben je izkušen organizator igre, so lani v Stožicah ugotovili šele konec februarja, ko so iz Avstralije privabili Mitcha McCarrona, letos so se zganili že po petih uvodnih nastopih. In odkar je krmilo zasedbe prevzel 31-letni Reynolds, se vse odvija drugače. Američan je prišel v Ljubljano s slovesom nesebičnega podajalca, ki zna spodbuditi soigralce h kolektivni igri, v Patrasu pa je dosegel 17 točk že do polčasa. Pri tem strelskem izkupičku je tudi ostal, a je zbral 8 asistenc in nadomestil tudi odsotnega Jana Špana, ki je zaradi osebnih razlogov ostal v Sloveniji. Predvsem pa je odločno pregnal pridih brezupa.

Drugi izidi v skupini D – Neptunas Klaipeda : Bešiktaš 78:63, Virtus Bologna : Ostende 89:60, Strasbourg : Bayreuth 67:63 (Hrovat 2, Dimec ni igral za Bayreuth); vrstni red: Virtus, Strasbourg in Promitheas po 2:0, Bešiktaš in Neptunas po 1:1, Petrol Olimpija, Bayreuth in Ostende po 0:2.
 

Preberite še:

Komentarji: