Nemška zaušnica prizemljila Slovence

V Münchnu je v drugi tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo v košarki prihodnje leto Nemčija z 90:71 premagala Slovenijo.
Fotografija: Slovenska košarkarska reprezentanca pod taktirko kapetana Gorana Dragića je pred četrtkovim začetkom evropskega prvenstva proti Litvi dobila opozorilo. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Slovenska košarkarska reprezentanca pod taktirko kapetana Gorana Dragića je pred četrtkovim začetkom evropskega prvenstva proti Litvi dobila opozorilo. FOTO: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je po prepričljivi zmagi proti Estoniji v drugi tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 še prepričljivo izgubila. V Münchnu je bila Nemčija boljša z 90:71. Naši so bili šampionski le v prvi četrtini, v preostalih treh so bili Nemci kot z drugega planeta.

»Težak poraz, sploh na zadnji tekmi pred evropskim prvenstvom,« se je glasila ocena selektorja Aleksandra Sekulića, pod čigar vodstvom reprezentanca še ni izgubila s tako zajetno razliko. »​Veliko ni delovalo, sploh energija. Predvsem bode v oči skok, saj so imeli Nemci skoraj enkrat več skokov od nas. Kar obupali smo, medtem ko so Nemci igrali zelo fizično, na meji osebne napake, mi pa se nismo odzvali. Bolj smo se pogovarjali s sodniki kot ukvarjali z našo igro, kar nas je na koncu tudi stalo. Enostavno je bila ta tekma ena slabših, moramo potegniti črto in se nekaj naučiti. Na vsaki tekmi moramo dati maksimum ne glede na nasprotnika.«

Kapetan Goran Dragić je pristavil: »Čestitke Nemčiji. Bili so bolj fizični in odlično so igrali. Imeli so veliko točk iz drugega napada. Odlično so skakali v napadu, mi pa smo zbrali le štiri skoke. Preveč smo se pogovarjali s sodniki. Tekma je bila fizična. A to ni izgovor. Ni bila naša tekma. Iz tega poraza se lahko nekaj naučimo. To se ne sme več zgoditi.«

1. četrtina (17:20)

Selektor Sekulić je tekmo začel s peterko Mike Tobey, Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić.Prvo četrtino je s trojko odprl Dončić. Zvezdnik Dallasa je v uvodnih desetih minutah dosegel 11 točk. Pri gostiteljih, ki so le enkrat imeli prednost (15:14), je šest točk dosegel Andreas Obst.

2. četrtina (16:11)

Selektor Sekulić je nekoliko premešal peterko na začetku druge četrtine. Nemci so jo bolje odprli in predvsem po dveh zaporednih trojkah začeli niz košev, s katerimi so dve minuti pred koncem polčasa ušli že za devet točk – 33.24. Met iz igre našim ni šel, še slabši del je bila obramba, ki je Nemcem dopustila preveč napadalnih skokov. Po minuti odmor se je Slovenija z bolj čvrsto obrambo in z nizom 7:0 ter trojko Vlatka Čančarja približala le na dve točki zaostanka, 31:33. Nemci so v prvem polčasu imeli kar 16 napadalnih skokov, Slovenci le enega in skupno 17 (Nemci 36). Najboljša strelca po prvih 20 minutah sta Franz Wagner z devetimi točkami in Dončić z 11.

3. četrtina (28:15)

Slovenci tudi drugi polčas niso začeli obetavno. Še naprej so bili nezbrani v obrambi in »prizemljeni«. Po treh minutah so Nemci znova ušli na plus osem. V napadu igra ni in ni stekla, predvsem Dončiću ni šlo prav nič od rok in nog. V 26. minuti je igro zapustil zaradi manjše poškodbe gležnja. Nemški ritem, ki ga je narekoval Dennis Schröder, ni pojenjal n v 28. minuti so Slovenci zaostajali že za 15 točk. Toliko je znašala prednost tudi ob koncu četrtine. Le pet od 13 prostih metov so zadeli Slovenci.

4. četrtina (29:25)

Kljub želji se našim ni izšla računica v prvih minutah zadnje četrtine. Nemci so bili s Schroderjem v glavni vlogi v vidno boljši dnevni formi in tudi bolje vodeni. V trenutkih, ko se je prižgal žarek upanja, je pri naših zmanjkala točka ali dve, skok ali dva, uspešna obramba, medtem ko so tekmeci ohranjali visok ritem in zadevali, ko je bilo treba. Schroder je dosegel vse točke v drugem polčasu.

Strelci za Slovenijo: Dončić 23, Tobey 12, G. Dragić 9, Murić 7, Nikolić 6, Prepelič 5, Čančar 3, Z. Dragić, Samar in Blažič po 2.

Čez 10 dni še enkrat

Gostitelji so bili tudi zadnji tekmeci pred evropskim prvenstvom v Nemčiji. Slovenci se bodo z Nemci deset dni pozneje srečali tudi v skupinskem delu evropskega prvenstva v Kölnu. Slovenija bo eurobasket odprla v četrtek ob 17.15, njena prva tekmica bo Litva. Po nedeljski tekmi bo Sekulić črtal še zadnja dva košarkarja s seznama reprezentantov, ki bodo zastopali barve Slovenije na EP.

Slovenija in Nemčija sta doslej igrali 15 dvobojev. Na devetih so se zmage veselili Slovenci, na šestih pa Nemci. Nazadnje sta se pomerili na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je bila Slovenija boljša s 94:70.

FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba
FOTO: Fiba

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: