Odprta je ostala le odpravnina za Jureta Zdovca

Cedevita Olimpija se je včeraj zbrala na prvem treningu, od prejšnje sezone v moštvu le trije mladi košarkarji.
Fotografija: Košarkarji Cedevite Olimpije so se začeli pripravljati na novo sezono.  FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Košarkarji Cedevite Olimpije so se začeli pripravljati na novo sezono.  FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – V prvih dneh junija je bila Cedevita Olimpija zgolj papirnati projekt, ki sta ga na rekordno obiskani novinarski konferenci predstavila vodilna moža hrvaškega in slovenska podprvaka Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik. Dva meseca pozneje ima združeni klub vse potrebne licence za igranje na slovenski, regionalni in evropski sceni, včeraj pa se je na treningu že zbralo povsem novo moštvo.

Pod vodstvom dosedanjega trenerja Cedevite Slavena Rimca, ki mu bodo v novi sezoni pomagali nekdanja slovenska reprezentanta Marko Maravič in Dragiša Drobnjak ter Splitčan Teo Čizmić, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja igral tudi za Postojno, je začela vaditi domala celotna zasedba. Zaradi obveznosti v srbski reprezentanci bo priprave preskočil le izkušeno krilo Marko Simonović, prvi delovni dan pa je izpustil tudi organizator igre Ryan Boatright, ki je šele v večernih urah priletel v Slovenijo. Med navzočimi so bili le trije člani lanskega ustroja, mladi Jusuf Sanon, David Kralj in Petar Vujačić, vsi drugi so bodisi povratniki v Stožicah (Jaka Blažič, Sašo Zagorac in Mirko Mulalić) bodisi novinci: dirigent Codi Miller-McIntyre, branilec Filip Krušlin, krilo Edo Murić, krilna centra Martin Krampelj in Mikael Hopkins ter center Andrija Stipanović.

Skupno je torej v moštvu sedem tujcev, od katerih bodo lahko na tekmah pod okriljem KZS igrali le po štirje, dolgoročno pa jim lahko prištejemo še mladega črnogorskega centra Marka Simonovića, ki so ga posodili Megi Bemaxu. V kratkem bi se mu lahko v Srbiji pridružil še 18-letni slovenski up Rok Radović, ki se je v zadnjih letih kalil v Zagrebu pri Cedeviti. »Zelo smo zadovoljni, ker so v rekordno kratkem času zaživele vse strukture Cedevite Olimpije. Naš cilj je bil sestaviti kakovostno, borbeno in konkurenčno ekipo, ki ne bo imela le športnih nalog, saj bo ena od prioritet vrnitev gledalcev v Stožice,« je napovedal poslovni direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec.

Bolj zadržan je bil ob vprašanju, s kolikšnim proračunom so sestavili moštvo. »Znesek je nekje na ravni tistega, ki ga je imela na voljo Cedevita, ter je manjši od proračunov Crvene zvezde, Partizana in Budućnosti v ligi ABA. Naslednja sezona bo po svoje prehodna, saj so nas prekinitve pogodb s košarkarji in trenerji finančno omejile, toda naš projekt ima trdne temelje za dolgoročni napredek. Zapreti moramo le še poglavje z Juretom Zdovcem, ki je ena od največjih legend kluba, zato iščemo rešitev,« je potrdil Užbinec.

V Stožicah se je zbrala že skorajda celotna, močno spremenjena zasedba. FOTO: Uroš Hočevar
V Stožicah se je zbrala že skorajda celotna, močno spremenjena zasedba. FOTO: Uroš Hočevar

 

Le še kozmetični popravki?


Zadovoljen z opravljenim delom je tudi športni direktor Sani Bečirovič: »Iskali smo košarkarje, lačne uspeha, ki se v Ljubljani ne bodo zgolj poskušali prodati s čim boljšo osebno statistiko. Ena želja ali dve sta nam ostali neuresničeni, toda glede na razmere smo uspešno kadrovali. Če se bo sprostil kakšen evro v našem proračunu, se bomo morda odločili še za kakšen kozmetični popravek. Verjetno bo kdo ocenil, da nam manjka kakšen visok košarkar, saj razen Stipanovića nimamo klasičnega centra, toda trener Rimac ima rad igralce, ki lahko opravljajo naloge na dveh položajih.«

Cedevita Olimpija se bo 19. t. m. preselila na priprave na Roglo, ljubljanskemu občinstvu pa se bo prvič predstavila 11. septembra na ogrevalni tekmi z nemškim Ulmom, novim domom Jake Lakoviča in Zorana Dragića. Slaven Rimac se že veseli začetka sezone: »Vsi skupaj želimo doseči nekaj posebnega za klub in po okusu gledalcev. V moštvu so košarkarji z močnimi značaji, meni osebno pa so zelo pomembni tudi vsi člani strokovnega štaba. Z Maravičem sem dve leti igral v Franciji, Čizmić je bil moj pomočnik pri Cedeviti, Drobnjak pa je lani delal pri Olimpiji in bo imel v Stožicah odskočno desko za trenersko kariero. Pred leti sem pri Ciboni vzel za pomočnika Jurico Golemca, ki zdaj čudovito dela pri Sixtu Primorski.«

Preberite še:

Komentarji: