Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvaka bo ponudil »retro« finale: Olimpija – Krka

Novomeščani so se v odločilni tretji tekmi polfinala lige Nova KBM rešili iz izgubljenega položaja in ugnali Sixt Primorsko.
Domen Bratož (št. 8) je prekosil izkušenega Nebojšo Joksimovića (z žogo). Levo Marko Jošilo. Foto ABA
Domen Bratož (št. 8) je prekosil izkušenega Nebojšo Joksimovića (z žogo). Levo Marko Jošilo. Foto ABA
Eduardo Brozovič
15. 5. 2018 | 06:00
3:46
Koper – Le pet minut in 44 sekund je ločilo košarkarje Sixta Primorske od prve uvrstitve v finale lige Nova KBM, toda v finišu odločilne tretje tekme s Krko so odpovedali na celi črti. Novomeščani so jih v zadnjih trenutkih prekosili kar s 17:5 in se prvič po letu 2014 prebili v veliki finale. V njem se bodo tako kot osemkrat poprej pomerili s Petrolom Olimpijo, prva tekma bo v soboto v Stožicah.

»Morda smo celo nekoliko prehitro osvojili naslov. Naš klub pač obstaja šele dve leti,« so prevevali mešani občutki direktorja Sixt Primorske Mateja Avanza po letošnjem zmagoslavju v pokalu Spar. In res so njegovi košarkarji v naslednjih mesecih plačali davek za mlade klube. Krka jih je ugnala v finalu 2. lige ABA v Čačku in tudi v sinočnji tretji tekmi ligaškega polfinala, saj so imeli le enega zares razpoloženega moža. Hrvaški center Marjan Čakarun, pred dvema letoma MVP finala DP ob zmagoslavju Heliosa, je dosegel 34 točk (met za dve 11:16, za tri 0:1, prosti meti 12:15), kar je njegov strelski rekord v tekmah slovenskega prvenstva, in dodal 8 skokov, vsi njegovi soigralci skupaj pa so jih zmogli 38. Reprezentant Matic Rebec je denimo metal iz igre le 2:11, Tadej Ferme 3:11, izkušeni Nebojša Joksimović je zbral le dve točki. To je bilo premalo za Novomeščane, ki prav tako niso blesteli, a so si bolj enakomerno porazdelili breme in se v zadnjih minutah izkazali z močnejšimi živci.


Petrov: Nismo rekli zadnje


Moštvi sta bili do 25. minuti dokaj izenačeni, igrali sta v valovih in se pogosto menjavali v vodstvu, ki ni preseglo mejo petih točk. Po Krkini prednosti 37:32 so potegnili Primorci in z nizom Čakarunovih košev končali tretjo četrtino z naskokom 63:53. Toda Zadrčan je bil vse bolj utrujen, drugi pomembni aduti Koprčanov pa so eden za drugim zašli v težave z osebnimi napakami. Krka je izkoristila priložnost pod vodstvom organizatorjev igre Domna Bratoža in Paola Marinellija ter centra Žige Dimca, pravočasno se je prebudil tudi krilo Marko Jošilo. V zadnjih petih minutah in 44 sekundah so zaprli vse poti do svojega obroča, na koncu prepričljivo dobili skok in trojka Nejca Zupana za znižanje na 72:74 je prišla prepozno za Sixt Primorsko.

Njen trener Jurica Golemac je priznal: »Čestitke Krki za zmago ter mojim fantom za prikazano bitko in željo. Zahvalil bi se tudi gledalcem, ki so nas odlično spodbujali, toda takšen je na žalost šport. Ob koncu tekme smo se prehitro odločili, da bomo zgolj branili priigrano prednost.« Simon Petrov je bil njegov tekmec že v igralskih dneh, zdaj pa se vse bolj uveljavlja na Krkini klopi, s katere je sporočil: »Končnica tekme je bila zares infarktna. Vesel in zadovoljen sem, ker se naši košarkarji niso vdali niti pri lepi prednosti Koprčanov. Borili so se kot levi in to se jim je na koncu obrestovalo. Po štirih letih smo znova v finalu in verjamem, da še nismo rekli zadnje besede.«

Krka bo v finalu lovila svoj osmi naslov državnega prvaka, Petrol Olimpija že 17.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine