Vsi štirje želijo v finale, Olimpija igra tudi za evropsko vozovnico

Drevi v Rogaški Slatini in Novem mestu drugi tekmi polfinala košarkarskega DP, v katerih za oba gostitelja šteje le zmaga
Fotografija: Gregor Hrovat (desno) je bil v sredo razpoložen proti Rogaški.
Odpri galerijo
Gregor Hrovat (desno) je bil v sredo razpoložen proti Rogaški.

Ljubljana – V prvih tekmah letošnje končnice lige Nova KBM so košarkarji Petrola Olimpije in Sixta Primorske vodili že s po 19 točkami razlike in na koncu prekosili svoja tekmeca za skupnih 30 točk. Jasno je torej, da bosta morala Rogaška in Krka drevi marsikaj spremeniti, sicer se bo podaljšek sezone zanju končal zelo hitro, njegova prva nosilca pa bosta v dvokoraku zdrvela v veliki finale.

Potem ko so si vsi polfinalisti že priigrali vstopnice za obe ligi ABA, bo finiš DP odločil tudi o možnostih za igranje na evropski sceni. Olimpija, ki ima od nekdaj največ mednarodnih ambicij, si kot sedma v regiji ni zagotovila neposredne vstopnice za Ulebov evropski pokal (vanj se lahko prijavijo Crvena zvezda, Cedevita in Mornar), a njen direktor Roman Lisac zagotavlja, da bo vložil zadnji atom moči za pridobitev posebnega povablla. Sicer bi moštvu preostala vrnitev v Fibino ligo prvakov, v katero pa se še mora uvrstiti. V skupinskem delu LP je letos igralo 32 zasedb (vštevši kvalifikacije 56), med njimi po štiri iz Nemčije, Francije, Turčije in Italije, a tudi po dve iz Litve in Poljske, zato se lahko vprašamo, koliko mest bo v prihodnji sezoni pripadlo klubom iz države evropskih prvakov. Ljubljančani s skupno 26. izkupičkom (4:10) letos niso poskrbeli za pretirano promocijo Slovenije, uganka pa je tudi, kolikšno zanimanje sploh vlada med njihovimi domačimi tekmeci za nastopanje na treh frontah hkrati.

»O Evropi ne razmišljam, saj se nismo še nikamor uvrstili. Potrpljenje je potrebno tudi zaradi nenehnega spreminjanja formatov tekmovanj. In če sta zadnjih 20 let vedno vladali negotovost in zmeda, ne vem, zakaj ne bi tudi letos,« meni Olimpijin trener Zoran Martič, ki pred drugim dvobojem z Rogaško pričakuje predvsem bolj konstantno igro v obrambi. Strateg Slatinčanov Damjan Novaković ima drugače skrbi, saj se je po Draganu Đuranoviću in Marvinu Holcombu v sredo poškodoval tudi Dragiša Drobnjak. »Ne glede na stanje v moštvu, verjamem v presenečenje. Olimpiji ne smemo še enkrat dovoliti prevlade pri skokih, hkrati pa moramo igrati bolj dinamično v napadu.«
 

Krka stisnjena v kot


V prejšnjih dveh sezonah je vodstvo z 1:0 v polfinalu moštvom prineslo le polovično uspešnost. Lani je Zlatorog izpadel celo po uvodni zmagi v Rogaški Slatini, leto poprej je Krka izgubila dvakrat zapored proti Heliosu. Zaradi nenehnega spreminjanja igralskih kadrov košarkarji seveda niso obremenjeni niti z najbolj svežo zgodovino, neredki danes branijo barve zasedb, ki so jih še včeraj pomagali izločiti. Jasno pa je, da je Novomeščanom po malem začela teči Krka v grlo.

»Nimamo kaj veliko za razglabljati. Revanšo s Sixtom Primorsko preprosto moramo dobiti, če hočemo priti do možnosti za preboj v finale. Na prvi tekmi smo bili premalo čvrsti in odločni, na trenutke tudi povsem nezbrani. Na domačem parketu bomo morali bolje onemogočati tekmečeve glavne strelce, ki so nam v sredo nasuli 14 trojk, v napadu pa igrati veliko bolj pametno. Ko prejmeš preveč lahkih košev in moraš loviti zaostanek, izgubiš preveč moči, da bi lahko prevesil tehtnico na svojo stran,« meni Krkin trener Simon Petrov.

Para drugih tekem polfinala (na dve zmagi), danes: Krka – Sixt Primorska (18), Rogaška – Petrol Olimpija (20).

Spored bodo obogatile košarkarice Cinkarne Celje in Triglava, ki se bodo ob 16. uri pomerile v prvi tekmi finala DP do treh zmag. Naslov branijo Celjanke, ki so v rednem delu dobile vseh 28 tekem, toda Kranjčanke so jih presenetile v finalu pokalnega tekmovanja.

Komentarji: