Alves pri Barçi postavil nova (stara) pravila igre: borba do konca

Daniel Alves je z 38 leti na tekmi španskega pokala začel drugo etapo v ekipi Barcelone. Real Madrid se je izognil ponovitvi lanske blamaže.
Fotografija: Alves (št. 8) je ob povratku v klub oblekel sporočilno številko osem, ki jo je nekoč nosil eden najboljših vezistov kluba in svetovnega nogometa Andres Iniesta. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Odpri galerijo
Alves (št. 8) je ob povratku v klub oblekel sporočilno številko osem, ki jo je nekoč nosil eden najboljših vezistov kluba in svetovnega nogometa Andres Iniesta. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Barcelona in madridski Real nista bila prepričljiva, a se z goli v drugem polčasu vseeno uspela prebiti v osmino finala španskega pokala. Legendarni branilec Kataloncev Daniel Alves je zaigral prvič po povratku v klub, pri katerem je kot najtrofejnejši nogometaš na planetu zbral največ lovorik.

Številni so potezo Barcelone označili za potezo iz obupa. A povratek Alvesa je bil za novega trenerja Xavija povsem logičen – tudi pri 38 letih je verjetno še vedno najboljši desni bočni branilec v klubu, ki v petih letih in pol ni našel niti približno dobre zamenjave za nepopustljivega Brazilca. Njegov vpliv je vedno močno presegal zelenico in zase pravi, da je »dobri norec«, prav pozitivizem na meji norosti pa je v črnem obdobju za Barcelono vreden suhega zlata.

Alves je sredi zgodovinske finančne krize na Camp Nouu pristal celo na najnižjo možno plačo, ki jo dovoljuje ligaški pravilnik (13.000 evrov mesečno), medtem ko pogleduje proti nastopu na zadnjem svetovnem prvenstvu v karieri. Lani je osvojil zlato olimpijsko kolajno, v vrstah Sao Paula pa z 42. trofejo v karieri še izboljšal svetovni rekord. Serijski zbiratelj lovorik ima za kakšen kos srebrnine v tej sezoni največ možnosti ravno v španskem pokalu, ki ga je Barça z njim v postavi v sredo začela s prigarano zmago nad tretjeligašem Linaresom.

»Nekaj posebnega je spet obleči dres Barçe, a moramo se naučiti tekmovati in se boriti do konca. Pokale dvigne le tisti, ki zna trpeti,« je novim in nekaterim starim soigralcem na dušo položil Alves, ki je tekmo vsaj deloma odigral celo na položaju vezista. Nogometaš, ki se je v Evropi uveljavil pri Sevilli, nato pa igral tudi za Juventus in PSG, je na svoji prvi tekmi pomagal do preobrata v drugem polčasu in končne zmage z 2:1, za branilce naslova sta zadela Ousmane Dembele in Ferran Jutgla.

Domači so sicer imeli veliko pripomb nad sodniki, ki jim niso priznali na videz regularnega gola v drugem polčasu. Sistem VAR je v uporabi le od osmine finala naprej. »Xavi je fenomen in izjemno spoštljiv. Čestital nam je za naše delo in mi dejal, da ni pričakoval, da bo moral v igro poslati vse topove. Ponosen sem, da smo prejeli čestitke nekoga takšnega,« je bil zadovoljen domači strateg Alberto Gonzalez

Realovci končali počitnice, petarda Atletica

Pod drobnogledom je bil tudi obisk Reala pri Alcoyanu, tretjeligašu, ki je lani na isti stopnički Madridčane izločil po podaljšku. Še v 75. minuti je bilo na semaforju 1:1, nato sta slovenskega vratarja Tomaža Stopajnika in soigralce – nekdanji član Maribora in velenjskega Rudarja je bil na klopi – užalostila Marco Asensio ter z avtogolom po strelu Isca še Jose Juan za končnih 3:1. Po minimalnem porazu na gostovanju pri mestnem tekmecu Getafeju vodilna ekipa španske lige tudi na drugi preizkušnji leta 2022 ni prepričala.

»Drugačne tekme ne bi mogli odigrati, v takšnih dvobojih kakovost ni odločilna. Toda tokrat absolutno nismo bili na počitnicah, ki so se končale po tekmi z Getafejem,« je varovance, ki jih je okrcal po nepričakovanem porazu na derbiju, tokrat vendarle pohvalil Carlo Ancelotti.

Na slab zaključek minulega leta je zaenkrat povsem pozabil madridski Atletico, ki je na domačem štadionu, kjer je sicer igral v vlogi gostujočega moštva, z Janom Oblakom v vratih ugnal tretjeligaša Rayo Majadahonda (5:0). Zadeli so Matheus Cunha, Renan Lodi in Luis Suarez v prvem ter rezervista Antoine Griezmann in Joao Felix v drugem polčasu. V četrtek so napredovali vsi Favoriti, z izjemo Villarreala, ki je klonil pri Sportingu iz Gijona (1:2).

Preberite še:

Komentarji: