Barcelona pred stečajem, dolg že skoraj milijarda evrov

Ekonomist, ki je sodeloval z bivšim predsednikom, trdi, da je situacija brezizhodna. Goldman Sachs v vlogi rablja?
Fotografija: Barcelona je bila močno odvisna od gledalcev, ki jih zdaj ni. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Barcelona je bila močno odvisna od gledalcev, ki jih zdaj ni. FOTO: Albert Gea/Reuters

Eden najboljših evropskih nogometnih klubov Barcelona naj bi imel kar 820 milijonov evrov dolga. Kataloncem grozi stečaj.

Barcelona je plačala hud davek na pandemijo koronavirusa. Ostala je brez prihodkov od prodaje vstopnic, zaradi odsotnosti turistov tudi ni obiskov na znameniti Camp Nou. Težava je tudi v tem, ker se je zdaj že bivši predsefnik Josep Maria Bertomeu že dogovoril z neko ameriško družbo o posojilu 800 milijonov evrov za obnovo štadiona.

Lionel Messi stane preveč, stečaj je ena od rešitev

Če bo do tega posla prišlo, bo dolg narasel na 1,8 milijarde evrov, kar bi bil za klub skoraj nemogoč zalogaj. Ekonomist Marc Siria, ki je sodeloval z Bertomeom, je pred kratkim dejal, da je položaj brezizhoden.

Lionel Messi je poleti razmišljal, da bi zapustil Barcelono, a si je premislil. FOTO: Albert Gea/Reuters
Lionel Messi je poleti razmišljal, da bi zapustil Barcelono, a si je premislil. FOTO: Albert Gea/Reuters

 

Goldman Sachs vreča brez dna


»Klub črpa 30-letno posojilo za financiranje projekta modernizacije. Najeli so kredite, ki jih ne morejo odplačati. Dejstvo, da so se obrnili na finančno skupino Goldman Sachs, potrjuje, da niso več kreditno sposobni pri domačih bankah. To je poteza iz obupa. Goldman Sachs ima od tri- do štiriodstotne obresti, če ne plačuješ obrokov, pride človek, ki prevzame delnice ali premoženje,« opozarja Siria in dodaja, da se dolg povečuje iz meseca v mesec, ker igralci prejemajo plače.

Preberite še:

Komentarji: