Čas za kritiko Slovenije sledi kmalu, na Cipru bodo štele zgolj točke

Tomaž Kavčič bo v Nikoziji opazno posegel v začetno enajsterico. Slovenci na popravni izpit v Sredozemlje brez Kevina Kampla.
Fotografija: Slovenska reprezentanca bo doživela spremembe; v četrtkovi tekmi z Bolgari so igrali (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Struna, Krhin, Šporar, Kurtić, (spodaj) Kampl, Zajc, Skubic, Jokić in Verbič.
Odpri galerijo
Slovenska reprezentanca bo doživela spremembe; v četrtkovi tekmi z Bolgari so igrali (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Struna, Krhin, Šporar, Kurtić, (spodaj) Kampl, Zajc, Skubic, Jokić in Verbič.

Ljubljana – Začnimo z dobro novico: slovenska nogometna reprezentanca ima v boju za vrh lige narodov C3 na voljo še 15 točk, nič še ni izgubljenega niti po domačem porazu s skromno Bolgarijo. Slaba novica? Selektor Tomaž Kavčič bo opravil le en pravi trening za izboljšanje podobe svoje enajsterice, ki bo jutri zvečer v Nikoziji lovila tri točke v tekmi s Ciprom.



Ciper še nikdar ni premagal Slovenije v števni tekmi, prav tako je edina reprezentanca v skupini C3, ki na lestvici Fifa kotira nižje od slovenske reprezentance (55. proti 87. mestu). Je torej napočil čas za prve točke Slovenije v ligi narodov?

Selektor Tomaž Kavčič bo iskal udarno enajsterico tudi na sobotnem večernem treningu v Nikoziji.
Selektor Tomaž Kavčič bo iskal udarno enajsterico tudi na sobotnem večernem treningu v Nikoziji.

 

Prevečkrat izrečen »če«


Morda, toda Kavčičevi izbranci do zmage ne bodo prišli samoumevno, brez znanja in maksimalno borbenega pristopa. Čeprav je ciprska zastava povečini res bela, Ciper ne bo padel brez izstreljenega naboja, zato bodo morali številni Slovenci prestaviti v višjo prestavo – v primerjavi s četrtkovo tekmo v Ljubljani. V Stožicah ni bilo vse tako slabo, kot se je večini navijačev zdelo po novem porazu Slovenije, dejansko bi bil razplet večera kaj lahko obraten – če bi Šporar pravočasno stekel na kakšno globinsko podajo Kampla, če Matavž v podobnem položaju ne bi iskal sodniške zastavice, pač pa zgolj žogo, če bi italijanski sodnik opazil, da deli pravico v Ljubljani, ne v neki zakotni ulici Sofije in, pozor, če bi vsi delovali, kot je treba. Gotovo se je izkazalo, da status navidezne zvezde nikomur a priori ne prinaša dobljenega dvoboja, da lahko igraš taktično vrhunsko tudi z manj zvezdniško ekipo in da brez boja za vsak meter igrišča ne moreš premagati niti Andore, kar se je na isti večer denimo potrdilo v Latviji.
 

Kampl že v Leipzigu


Tomaž Kavčič bo posegel v začetno enajsterico, morda ji bo dodal tudi hitrost z aktivacijo Domna Črnigoja (desno).
Tomaž Kavčič bo posegel v začetno enajsterico, morda ji bo dodal tudi hitrost z aktivacijo Domna Črnigoja (desno).


Bolgari so se pragmatično povlekli na svojo polovico in z uspešnim presingom na sredini igrišča onemogočili globinske podaje Slovencev. Zaman smo čakali na ustrezen odgovor z bočno-krilnih položajev – niti enkrat nismo zaznali uspešnega podvajanja v napadu, brez katerega je v sodobnem nogometu težko opraviti kaj več –, zato bi lahko jutri zvečer prišlo do večih sprememb v začetni enajsterici Slovenije. Tomaž Kavčič bi lahko aktiviral tudi hitronoga in sveža aduta Romana Bezjaka in Domna Črnigoja, ki sta na podoben način opozorila nase že junija v Podgorici. Tedanja zmaga v Črni gori je dejansko lahko vodilo za jutrišnji morebitni uspeh gostov – tudi v Nikoziji ne bodo mogli računati na nogometaša z največjo tržno vrednostjo Josipa Iličića in Kevina Kampla. Slednji je želel stisniti zobe ob koncu tekme z Bolgarijo, toda bolečine po številnih prezretih udarcih Balkancev so bile prehude, opazno potrti fant je že odpotoval v Leipzig prek Celovca, kamor je ponj poslal zasebno letalo klubski direktor Ralf Rangnick. Tudi to pove veliko o tem, kako cenjen nogometaš je Kevin Kampl v Nemčiji.

Verjetnai začetni enajsterici Cipra in Slovenije v Nikoziji.
Verjetnai začetni enajsterici Cipra in Slovenije v Nikoziji.

 

Spet Verbič-Zajc-Bezjak?


Kavčič bo torej zanesljivo posegel v udarno enajsterico, ne nazadnje mora poiskati nov koncept igre brez odsotnega Kampla – v Podgorici je šlo za sistem igre 4-2-3-1 s Timom Matavžem na položaju srednjega napadalca, trojčkom Verbič-Zajc-Bezjak za njim in parom Kurtić-Krhin v zvezni vrsti. Verbič, Kurtić in Krhin v četrtek niso blesteli, moda bo Kavčič posegel tudi v to navezo. Do spremembe naj bi prišlo na desnem boku, Nejc Skubic in Petar Stojanović bi si lahko razdelila 180 minut igre po načelu prvi v Ljubljani, drugi v Nikoziji, med vratnicama skoraj zanesljivo ne bo revolucije, pomanjkljivo zanesljivi Vid Belec si bo nadel majico s številko 1.



Čas za temeljito analizo zamujene priložnosti z Bolgari bo zanesljivo prišel, danes in jutri bi morali Slovenci strniti vrste, igrati maksimalno borbeno in si olajšati naslednje mesece z zmago v Sredozemlju. V tem primeru bi ostali v igri za vrh skupine C3, nato pa iskali presenečenje že v naslednjem izzivu, ko bodo 13. oktobra gostovali v Oslu in tri dni pozneje doma gostili Ciper. Novembra bosta sledili še tekma z Norveško v Ljubljani (16. 11.) in obisk Sofije (19. 11.).

Komentarji: