Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferin: Zveze se ne morejo same boriti proti rasizmu

Predsednik UEFA se je odzval na izgrede v Bolgariji, prvi mož bolgarske zveze že odstopil.
Aleksander Čeferin obsoja raistične izgrede. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin obsoja raistične izgrede. FOTO: Reuters
15. 10. 2019 | 18:34
15. 10. 2019 | 18:34
2:33
Na sinočnje dogodke med kvalifikacijsko tekmo za euro 2020 med Bolgarijo in Anglijo, ki so jo zasenčili rasistični izgredi domačih navijačev, zaradi katerih je odstopil predsednik bolgarske nogometne zveze Boris Mihajlov, se je danes odzval tudi predsednik krovne zveze UEFA Aleksander Čeferin. Poudaril je, da se zveze proti temu zlu v športu ne morejo boriti same, ampak potrebujejo sodelovanje politike.

Čeferin je še enkrat poudaril, da imata UEFA in celotna nogometna družina ničelno toleranco do rasizma v športu. »Bili so časi, ko smo mislili, da smo izkoreninili to zlo. A zadnja leta so nas naučila, da je bilo takšno razmišljanje preveč samozadovoljno. Vzpon nacionalizmov po Evropi je prispeval k nesprejemljivemu vedenju, nekateri pa mislijo, da je množica nogometnih navijačev pravi prostor za izražanje takšnih pogledov,« je zapis na Uefini strani začel Čeferin.

Poudaril je, da se UEFA v sodelovanju z nevladno organizacijo FARE (Football Against Racism Europe, Nogomet proti rasizmu v Evropi) že zdaj ostro bojuje proti takšnim dejanjem. Kazni Uefe so med najvišjimi v vseh športnih panogah, najmanjša, na katero lahko računajo tisti, ki takšno dogajanje dopuščajo, je zaprtje štadionov oziroma tribun, s čimer se zmanjšajo prihodki, obenem pa stigmatizirajo navijače takšnih klubov.

Skupno v boj proti rasizmu


Kot je še poudaril Čeferin, je UEFA edina mednarodna zveza, ki lahko tudi igralce kaznuje z do desetimi tekmami prepovedi nastopanja zaradi rasizma. »Verjemite mi, UEFA bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši.«

Pozval je, da se morajo vsi v nogometni družini, od uradnih oseb do igralcev, trenerjev in navijačev, boriti proti rasistom na nogometnih prizoriščih. A UEFA in nacionalne zveze tega boja ne morejo dobiti same.

»Tudi vlade in nevladne organizacije morajo na tem področju narediti veliko več, skupaj moramo biti bitko proti rasizmu in zavrženim pogledom posameznikov. Samo s skupnimi močmi bomo dostojanstveno prišli do napredka,« je nagovor končal Čeferin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine