Denar pa še kar dežuje

Navkljub manjšim prihodkom zaradi pandemije novega koronavirusa nogometna liga prvakov tudi v sezoni 2019/20 ostaja zlata jama.
Fotografija: Vselej natančni finančniki pri Bayernu so že sešteli denarni izkupiček v primeru zmagoslavja v ligi prvakov. FOTO: Miguel A. Lopes/Pool Reuters
Odpri galerijo
Vselej natančni finančniki pri Bayernu so že sešteli denarni izkupiček v primeru zmagoslavja v ligi prvakov. FOTO: Miguel A. Lopes/Pool Reuters

Kljub virusni krizi je za najboljše nogometne klube v ligi prvakov na voljo precej denarja. Nemškemu Bayernu se v primeru končne zmage v najboljšem primeru nasmiha več kot 115 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Podobno je bržkone tudi pri finalnem tekmecu francoskem PSG.

Kakšen bo končni znesek v primeru zmage sicer ostaja nejasno, saj je bilo zaradi koronavirusa na sporedu manj tekem, poleg tega pa so jih igrali brez gledalcev. Uprave klubov upajo, da bo dosegljivih vsaj 100 milijonov evrov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) še ni natančno sporočila, kako bo z izplačilom premij in ali jih bo izplačala v celoti, saj nogometaši v četrtfinalu in polfinalu zaradi omejitev niso odigrali dveh, ampak le eno tekmo. S tem bodo tudi prihodki Uefe manjši.

Po prvotnem scenariju je zmaga v finalu vredna 19 milijonov evrov, poraženec bi jih dobil 15. V celoti bi premija z naslova Uefe tako znašala 115,69 milijona evrov.
Že pred marčevsko prekinitvijo tekmovanja si je Bayern z uvrstitvijo v osmino finala s startnino in premijami za osvojene točke priigral 41 milijonov evrov. Po prvotnem načrtu delitve denarja bi temu dodali 22,5 milijona za uvrstitev v finale, a sta bili tukaj odigrani dve tekmi manj, in zmagovalcu lige se obeta še dodatnih 19 milijonov.

Nejasno je, kako bo Uefa razdelila denar iz tako imenovanega koeficienčnega sklada, kjer so klubi razvrščeni glede na uspehe v ligi prvakov. V normalnih razmerah bi zelo uspešni Bavarci iz njega prejeli 33,24 milijona evrov.

Klub bo prejel denar še iz nekaterih manjših postavk, zato pa v klubski blagajni manjkajo prihodki z naslova prodanih vstopnic. Gre za domače tekme osmine finala, četrtfinala in polfinala lige prvakov, ki bi bile zanesljivo razprodane. Pa tudi na finalnem turnirju v Lizboni gledalcev ni.

Preberite še:

Komentarji: